szem
#Lélek

Beszédes szemek

2015.03.07.
1 perces olvasási idő

Szemünk a legtökéletesebben működő üzenetközvetítő eszköz. Szemkontaktusra törekszünk, ha beszélgetni szeretnénk valakivel, elkerüljük a másik ember tekintetét, ha nem akarunk szóba állni vele. Miről árulkodnak a szemeink? Megtudhatod testbeszéd sorozatunk harmadik részéből!

Szemeinkkel képesek vagyunk az alapvető érzelmeket – félelmet, haragot, undort, meglepettséget, boldogságot, szomorúságot – kifejezni. A szem az emberi evolúció során különös hangsúlyt kapott. Tudtad-e, hogy a főemlősök közül csak az embernek van szeme fehérje? A szemfehérje is az egymás közti kommunikációt segíti: általa válik egyértelművé merre, meddig néz az ember.

Őszinte tekintet?

A tekintet a társas kapcsolatokban az érdeklődés, az őszinteség kifejezőeszköze. Bizonytalanságot, zavart közvetít, amikor valakinek – szinte menekülőutat keresve - ide-oda jár a szeme. Az oldalt vetett pillantás szintén kifejezhet bizonytalanságot, de az érdektelenség biztos jele is egyben. Ideges viselkedését nem leplezheti a túl gyakran pislogó ember. Szemkontaktust tarthatunk érdeklődésünk kifejezésére, vagy ha figyelmesen hallgatunk valakit, vagy valamit.

Az, hogy mennyire nyíltan és mennyi ideig nézünk valakire szintén kifejezőerővel bír. Már kiBeszédes szemekcsi korunkban megtanultuk, hogy nem illik hosszan bámulni valakit. Hogyan viselkednek az emberek, amikor zsúfolt helyen, mondjuk egy liftben összezárva utaznak? Futó pillantásokat vetnek egymásra, majd még mielőtt szemkontaktus létesülne köztük, gyorsan félrenéznek. A hazudós ember pontosan tudja a szemkontaktusnak mekkora szerepe van a kommunikációban. Hogy hazug szavait alátámassza, intenzíven – a kelleténél kitartóbban – néz bele partnere szemébe.

Miért festik a nők magukat?

A tekintet kulcsszerepe a szerelemben egyértelmű. A szerelmesek egymásra vetett hosszas pillantása szeretetteljes, bensőséges érzelmekre utal. A szem kitűnő figyelemfelkeltő eszköz, a nők ezt pontosan tudják, ezért festik, hangsúlyozzák a szemüket. Amikor egy nő szeretné magára vonni egy férfi figyelmét, szemeivel üzen. Először belenéz a férfi szemébe, majd szemeit lesütve gyorsan elkapja a tekintetét. A lehajtott fejjel felfelé tekintő szemek kacérságot közvetítenek.

Tartsd be a szabályokat!

Egyes kultúrákban a szemkontaktus szigorú szabályokhoz kötött. Déli kultúrákban például illetlenségnek számít, ha egy fiatal lány belenéz egy felnőtt szemébe. Az a külföldi, aki nem ismeri ezt az illemszabályt, lehet, hogy személyes sértésnek veszi ezt a viselkedést.

(O.K.T.)