Testi problémák, vese

#Testi problémák #vese

15 db cikk a témában

Tinédzserkori ágybavizelés
#ágybavizelés
2024.03.22.

Tinédzserkori ágybavizelés

Lehet, hogy egy kisgyermek, aki ágyba vizel, nem lepi meg a szülőket, de egy tinédzser, akinek ugyanez a problémája, váratlan lehet. Ám ez tinédzserkorban valójában nem ritka. Mi az enuresisnocturna? Milyen terápiás módszerek léteznek?

Az igazság a vizeletről
#vizelet
2023.11.27.

Az igazság a vizeletről

A vizelet nem az a dolog, amiről az emberek beszélgetnek. Sőt, általában éppen csak egy pillantást vetnek rá, mikor lehúzzák a vécén. Pedig a vizelet változása (színe, szaga és összetétele) a testben végbemenő fontos változásokra utal. Megmutathatja, hogy mit ettél, mennyit ittál, milyen betegséged lehet.

A húgyúti kövesség tünetei
#tin
2023.04.12.

A húgyúti kövesség tünetei

Tudtad, hogy a derékfájás vagy a görcsös hasfájás ugyanúgy utalhat húgyúti kövességre, mint a véres vizelet? A betegség tüneteiről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatsz.

#vese
2020.12.07.

Hogyan védd a vesédet?

A vesék a hasi szervektől, és a hátizmoktól védve rejtőzködnek az emberi szervezetben, és méregtelenítik a szervezetünket. Hiányukban a méreganyagok felhalmozódnak, ezért is fontos, hogy megelőzzük a megbetegedését.

#hiperaktív hólyag
2019.02.08.

Ételek, melyektől gyakrabban kell pisilni

Gyakran előfordult már veled, hogy alig bírtad kivárni az óra végét, annyira kellett pisilned? A gyakori vizelési inger kiváltója általában felfázás, ám okozhatja hiperaktív hólyag is. Ha úgy érzed, az átlagosnál gyakrabban kell a WC-re menned, kerüld az alábbi ételeket!

#bőrviszketés
2016.06.12.

Mitől viszketünk?

Egy kellemetlen érzés, amellyel kivétel nélkül mindenki találkozik élete során: a viszketés. Mik a viszketés kiváltó okai, hogyan előzhető meg, mik a kezelés, gyógyítás lehetőségei? Járjuk körbe egy kicsit ezt a viszketős témát!

#vese
2016.03.10.

Egy apró, de fontos szerv: a vese

Azt talán mindannyian tudjuk, hogy a két vesénknek a folyadék kiválasztásában, vagyis a vizelet előállításában van szerepe, ám a babformájú szerveknek nem csak ez a feladatuk. Miért olyan fontos szervünk a vese? Tudj meg többet róla ma, a Vese Világnapján!

#vese
2015.08.08.

Érdekes tények az emberi veséről

Az emberi szervezet egyik létfontosságú része a vese, mely páros szerv, és igen fontos funkciókat lát el. A jobb és a bal vese deréktáj fölött, a háthoz közel helyezkedik el. A kiválasztó szervrendszer fő részét képezi, egy igen kifinomult és komplex tisztítórendszert képez. A vért szűri meg, gyakorlatilag „tisztán tartja”, és gondoskodik annak kémiai egyensúlyáról.

#test
2015.04.06.

Ismered a tested?

A kutatások szerint sajnos sok ember nem tudja, hogy hol van a szíve, a tüdeje, a veséi. Te hogy állsz tested felépítésének ismeretével?

#húgyút
2014.02.21.

A húgyúti kövesség

A húgyúti kövesség nagyon gyakori betegség, az egyoldalú, kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatt gyakran már tinédzserkorban is jelentkezhet.

#ketamin
2010.11.29.

Vizelettartási gondot okoz a ketamin

Kutatók bebizonyították, hogy a ketamin nevű partydrog inkontinenciát, vizelettartási problémát okoz. A szegények kokainjának is nevezett ketaminport szippantó fiatalok vesefunkciói romlanak, epevezeték-gyulladást kaphatnak és májkárosodás is fenyegeti őket.