hiperaktív hólyag
#Testi problémák

Ételek, melyektől gyakrabban kell pisilni

2019.02.08.
2 perces olvasási idő

Gyakran előfordult már veled, hogy alig bírtad kivárni az óra végét, annyira kellett pisilned? A gyakori vizelési inger kiváltója általában felfázás, ám okozhatja hiperaktív hólyag is. Ha úgy érzed, az átlagosnál gyakrabban kell a WC-re menned, kerüld az alábbi ételeket!

Túl sok folyadék

Mindenki tudja, hogy a túl sok folyadék fogyasztása egyúttal gyakoribb vizelési ingert is jelent, melyet hiperaktív hólyag szindrómának is neveznek. Természetesen szükséged van arra, hogy hidratáld a szervezeted, de ne fogyassz 3 liternél több folyadékot naponta, és annak nagyrészét is napközben idd meg. Este már csak kevesebb folyadékot fogyassz, így éjszaka nem kell a WC-re rohangálni.

Túl kevés folyadék

pisilés

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a folyadékbevitel korlátozása csökkenti a vizelet mennyiségét, de ez a stratégia visszaüthet, mivel irritálja a hólyagot és növeli a húgyúti fertőzések kockázatát. Tehát a folyadékra szükség van! De mennyire? Szakértők szerint legalább napi egy liter folyadékra van szükség, emellett pedig a szükséges folyadék 20 százalékát az ételből fedezi a szervezet.

Alkohol

alkohol

Sör, bor, likőr, vagy bármiféle alkohol dehidratálja a szervezetet, mégpedig úgy, hogy növeli a vizeletkiválasztás mértékét. Az alkohol hatására emellett az agy hamis jeleket küldhet a hólyagnak arról, mikor ürítsen. Tehát, ha nem akarsz gyakori látogatásokat a mellékhelyiségben, csökkentsd az alkoholfogyasztást!

Koffein

koffein

A koffein stimulálja a hólyagot és vizelethajtóként működik. A koffeinbevitel csökkentésével csökken a vizelet mennyisége is. Nem kell azonban teljesen lemondani a kávéról, teáról és a kóláról, csak válassz koffeinmentes változatot. A csokoládé szintén tartalmaz koffeint, ám abból sajnos nem létezik koffeinmentes változat. Nem tudsz lemondani róla? Napközben fogyaszd, és fokozottan figyelj arra, hogy este már ne juttass koffeint a szervezetedbe.

Savas ételek és italok

savas étel

A citrusfélék, az azokból készült italok, és a paradicsom, a kávé és a tea mind irritálják a hólyagot, ezért a legjobb, ha csökkented azok bevitelét. Noha egy másik savas étel, az áfonylé segít a húgyúti fertőzések kezelésében, nem csökkenti a hiperaktív hólyag tüneteit. A savas ételek fogyasztásának csökkentése a gyomorégést is enyhíti.

Szénsavas italok

szénsav

A buborékos italok az érzékeny hólyagot irritálhatják. Nem csak az üdítők fogyasztását ajánlatos csökkenteni, de a habzóbor és pezsgő is kiválthat hiperaktív hólyag tüneteket.

Fűszeres ételek

fűszer

Chili, salsa, wasabi: ezek a csípős ételek nem csak az ízlelőbimbókat teszik tönkre, vagy a szemet irritálják, de a vizeletkiválasztást is erősítik.

Édesítőszerek

édesítőszer

A cukor, a méz, és a mesterséges édesítőszerek mind irritálják a hólyagot, így ezeknek az étrendben való csökkentésével a fürdőszobai látogatások száma is kurtítható.

Ha bárminemű vizelési problémát tapasztalsz, fontos a megfelelő étrend. Nem kell azonnal, és teljesen lemondani a fentiekben felsorolt ételekről. Figyelj oda arra, hogy azok kiegyensúlyozottan legyenek jelen az étrendedben, és a délutáni, vagy esti étkezésből inkább hagyd ki őket.

(WEBBeteg, Forrás: WebMD)

Kapcsolódó címkék

vese