húgyúti fertőzés
#Betegségek

Húgyúti fertőzések

2024.02.06.
2 perces olvasási idő

A húgyúti fertőzések fiatal korban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását. Milyen tünetekkel jelentkezhet és mit tehetsz?

Szerencsére jól gyógyuló folyamatokról van szó, azonban az esetek kb. 10-20 százalékában magas vérnyomás, krónikus vesebetegség alakulhat ki. Éppen ezért a fertőzés időben való felismerése és kezelése nagyon fontos. A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok és vírusok okozzák. Kialakulási mechanizmusukat tekintve szokás leszálló illetve felszálló fertőzések csoportjára osztani őket.

A leszálló fertőzés alatt azt értjük, amikor a kórokozó a vér útján más szervekből jut el a kiválasztó rendszerhez és betegíti meg azt. A felszálló fertőzések (melyek hétköznapi néven felfázásként ismeretesek) akkor alakulnak ki, amikor a kórokozók a húgycsőnyíláson keresztül terjednek felfelé a húgyhólyagba, illetve onnan felfelé a vesemedencéhez.

A húgyúti fertőzéseket leggyakrabban az Escherichia coli nevű, normálisan a székletben is meglévő baktérium okozza. Az egyéb kórokozók, mint a Proteus vagy Klebsiella ritkábban fordulnak elő.

Húgyúti fertőzések

Mik a tünetek?

A húgyúti fertőzés, vagyis a gyakran emlegetett felfázás tiniknél is bármikor megjelenhet, lányoknál gyakoribb az előfordulása. A fertőzéseket okozó baktériumok a húgycsövön keresztül bejutnak a húgyhólyagba így okozva a jellemző tüneteket.

  • Erős vizelési inger, amely nem múlik el.
  • Égő érzés vizelés közben.
  • Gyakori vizelés és kis mennyiségű vizeletürítés.
  • A vizelet zavarosnak tűnik.
  • Vörösnek, élénk rózsaszínnek vagy kóla színűnek tűnő vizelet – vér jelei a vizeletben.
  • Erős szagú vizelet.
  • Kismedencei fájdalom nőknél – különösen a medence közepén és a szeméremcsont környékén.

Hogy derül fény a pontos diagnózisra?

Mindenekelőtt fizikai vizsgálat és gondos kikérdezés az elsődleges. A has vizsgálatakor húgyhólyag gyulladás esetén a hólyagtájék, a szeméremtest feletti terület nyomásra érzékeny, míg vesemedence gyulladásakor a vesetájék ütögetésre fájdalmas. Nem egyszer ezeket az elváltozásokat torokgyulladás kíséri. A diagnózis pontosításában a vizeletvizsgálat nyújt segítséget, amely a reggeli első vizeletből történik. Ennek laboratóriumi vizsgálata segít a betegség okának a feltárásában.

Vesemedence gyulladás gyanúja esetén hasi ultrahangra és egyéb kiegészítő vizsgálatra is sor kerül.

Miből áll a kezelés?

A húgyhólyaggyulladás otthoni kezeléssel megoldható, melynek során 5-7 napos antibiotikum kezelés, bő folyadékfogyasztás, gyakori vizeletürítés, C-vitamin szedése a javasolt.

A vesemedence-gyulladást mindig komolyan kell venni, ennek kezelése a cikk elején említett szövődmények megelőzése végett kórházban történik. Ebben az esetben az antibiotikum kezelés általában vénás vagy izomba történő adás segítségével történik. Nagyon fontos itt is a bő folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés, melynek segítségével meg lehet akadályozni, hogy a húgyutakban lévő baktériumok pangjanak, tovább szaporodjanak.

Vesemedence-gyulladás esetén fontos még az ágynyugalom, illetve gyógyulás után hosszabb ideig rendszeres kontroll vizsgálatra van szükség.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A megfelelő higiénia betartása az egyik legjobb módja a húgyúti fertőzések megelőzésének. Ez különösen fontos nők esetében, mert a húgycsövük sokkal rövidebb, ezért mindig elölről hátrafelé törölj székletürítés után.

Szintén fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.

Próbálj gyakrabban pisilni - vagyis ne csak akkor menj WC-re, ha már nagyon kell.

Ha síkosítót használsz szex közben, győződj meg arról, hogy az víz alapú. Kerülnöd kell a spermicideket is, ha gyakori húgyúti fertőzéseid vannak.

Ha azonban visszatérően több alkalommal fordul elő húgyúti fertőzés, akkor mindenképpen ki kell vizsgálni, hogy milyen hajlamosító tényező (például fejlődési rendellenesség, bélférgesség, lányoknál például hüvelygyulladás stb.) húzódik meg a háttérben.

(WEBBeteg)