megfázás
#Betegségek

Megfázás: lerántjuk a leplet a gyakori tévhitekről

2020.01.27.
3 perces olvasási idő

A téli hónapokban tombolnak a vírusok. Ahhoz, hogy biztosan elkerüljük őket, minimum üvegbúra szükséges, de száz százalékos megoldásként a Holdra való költözés is szóba jöhet. Ha e két lehetőséget idén nem választhatod, legalább légy tisztában mindazzal, amit a megfázásos jellegű megbetegedésekről tudni érdemes!

Van, aki megelőzésként a nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztását javasolja, mások szerint pedig elég annyi, hogy melegen, és főleg rétegesen öltözködjünk. Nem is gondolnád, de életünk folyamán kb. 200-szor szenvedünk a megfázás tüneteitől.

Két hidegrázás között azonban van időnk a jó hírnek örülni: a legtöbb megfázásos betegség ártalmatlan és gyors lefolyású. A rossz hír viszont az, hogy nincs száz százalékig védettséget nyújtó gyógyszer, viszont vannak olyan készítmények, amelyekkel a kellemetlen tüneteket enyhíthetjük. A legjobb, ha időben megtesszük a szükséges óvintézkedéseket és semmi esélyt sem adunk a megfázásnak: egészséges táplálkozással, elegendő alvással, a friss levegőn való testmozgással elébe mehetünk a vég nélküli tüsszögésnek és orrfújásnak.

Tévhitek

1. A szipogás ártalmas

A szipogás és hangosabb, szörcsögős változata – mi tagadás – a gusztustalanabb jelenségek közé tartozik, alkalmazásával nem szerzünk rajongókat magunknak, ám egészségügyi szempontból nézve nem mondható ártalmasnak. Aki tehát környezetével könyörületesen akar bánni, az zsebkendőt használ, s orrát mindig egy-egy orrlyukát befogva fújja ki.

Ez egészen addig jó megoldás, amíg nem kell túl nagy erőt kifejteni az orrfújás során. Komolyabb esetekben, erős orrfújásnál túlzottan nagy nyomás alakulhat ki az orr- és szájüregben – a legtöbb esetben tízszer akkora, mint egy átlagos tüsszentés során –, s az váladék ilyen esetekben nem csak az orrlyukak felé indulhat meg, hanem az orr melléküregei felé is.

Így felerősödhetnek a megfázás tünetei, hiszen a vírusok nem távoznak a szervezetből, hanem sokkal inkább nagyobb területen fejtik ki kártékony tevékenységüket. Hasznos lehet az egyre népszerűbb langyos, sós vizes orrzuhany, amely használata során a víz az egyik orrlyukon befelé, míg a másikon – a „felesleges” vírusokkal együtt – kifelé áramlik.

2. A lábak lehűlése meghűléshez vezet

A szubjektív észlelésen alapuló megfigyelés széles körben elterjedt: ha hosszabb ideig fázik a lábunk, a megfázás sem várat sokat magára. Elképzelhető, hogy akinek fázik a lába, annak egész teste áthűl, így nagyobb esélye van a vírusos fertőzés összeszedésére is. Ha ugyanis a testfelszín áthűl, az orrban is összehúzódnak az erek, s ezáltal csökken a véráramlás – a testünk így védekezik a további hőveszteség ellen.

Ennek a reakciónak hátránya, hogy a lassult vérkeringés által lassul a szervezet védekezőrendszere is. A vírusoknak ily módon gyerekjáték a szervezetünkbe jutás.

3. Háromszor három…

Egyes népi megfigyelések szerint három napig tart, míg a megfázás ránk tör, ugyancsak három nap, amíg szervezetünkben tombol, majd szintén három, amíg fokozatosan távozik. Jelenleg több mint 200 vírusfajtát ismerünk, amely megfázásos betegséget okozhat, s fajonként változó, hogy mennyi idő alatt esünk át a kóron. Mivel vírusos eredetű megbetegedésről van szó, az antibiotikumos kezelés szóba sem jöhet. A legtöbb gyógyszer nem magát a betegséget gyógyítja, hanem „csak” a tüneteket enyhíti.

A mézes tea csökkentheti a torokban érzett kaparást, az inhalálás felszabadítja a légutakat, a kiadós séták „kiürítik” a fejet, valamint a kellő mennyiségű alvás erősíti az immunrendszert.

4. A betegség ideje alatt tilos a sport

Az enyhébb jellegű nátha nem zavaró sportolás mellett. A mozgás amúgy is felgyorsítja a vérkeringést, ebből pedig az orr nyálkahártyája is profitál. Erősebb tünetek esetén azonban nem árt az óvatosság: ha erőtlennek érzed magad, hatásosabb, ha pihensz, különben további áttételes megbetegedésekre kell számíts, amelyek között a szívizom-gyulladás sem tartozik a ritkák közé.

A sport sokkal inkább a megelőzésben van remek segítségünkre: már a napi 30 perces, a friss levegőn végzett testmozgás (a sétát is beleértve) is jelentősen növeli testünk ellenálló képességét. Vigyázat: a túl sok és túl intenzív sport viszont éppen ellenkező hatást fejt ki!

5. C-vitamin

A járványokkal tűzdelt időszakban sokan C-vitamint szednek, ami egyértelműen az első számú, a táplálkozást kiegészítő vitaminnak számít. Számos szakértő ennek megfelelően napi 1000 milligrammos mennyiséget ajánl, ám kimutathatóan pozitív hatás csak az olyan nagy megerőltetést kívánó sportágak – mint a maratonfutás, sielés – művelői, valamint szélsőséges időjárási viszonyoknak kitett hivatásos katonák között nyert bizonyítást. A vitamin fogyasztásának előnye sokkal inkább a megbetegedés időtartamának lerövidülésén mérhető.

6. Tüsszentésnél: kéz a száj elé

A tüsszentés során sokak esetében inkább tornádóról beszélhetünk: a levegő és az általa felkapott cseppfolyós váladék akár 150-180 kilométeres sebességgel is távozhat légutainkból. Alapvető etikett-szabály, hogy kezünket ilyenkor szánk elé helyezzük, ám mindez pusztán udvarias gesztus, a fertőzéstől senkit nem óv meg. A kórokozók ugyanis így is akár öt méteres távolságot is könnyedén „átugorhatnak”, s ebben az óvó kéz sem akadályozhatja meg őket.

A zsebkendő viszont jóval hatásosabb, és használatával még azt is elérhetjük, hogy a vírusok és baktériumok kezünkön landoljanak, amellyel a későbbiekben magunkat is felülfertőzhetjük, vagy másoknak továbbadhatjuk.

7. Hideg-meleg váltófürdő, szauna

Léteznek olyan tanulmányok, amelyek szerint a hideg-meleg víz váltakozásán alapuló zuhanyzás vagy fürdő, illetve a szauna ténylegesen növeli a betegségekkel szemben tanúsított ellenálló képességet. A szakértők azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a folyamatos hideg-meleg vizes kezelések során a szervezet megtanulja, hogyan reagáljon az ingerre, így azt is kialakítja, hogy a megfázás ellen a szükséges ellenanyagot termelje. Ha ezt a módszert választod, jóval a megfázási szezon előtt kell elkezdened, hogy testednek elegendő ideje legyen a folyamat beindítására.

A szakemberek ajánlása szerint erre legalább tíz hetet kell fordítani. Ha viszont minden óvintézkedés ellenére megkapod a náthát ajánlatos mind a váltófürdőt, mind a szaunázást felfüggeszteni, mivel a beteg szervezetet sokkal inkább megterhelik.

(KamaszPanasz - K.J. Forrás: www.focus.de)