barkácsolás
#Betegségek

A barkácsolás veszélyei

2014.08.09.
2 perces olvasási idő

Fúrás, faragás, barkácsolás, elektromos készülék javítás és az egyéb ház körüli munkák végzése közben bármikor előfordulhat kisebb-nagyobb baleset. Az elsősegélynyújtás életmentő is lehet!

Az elsősegélynyújtás lépései

Mindennapos eset, ha megvágjuk magunkat a konyhában, barkácsolás, javítás közben. Leggyakrabban úgynevezett hajszáleres vérzés lép fel: első látásra nagy mennyiségűnek tűnhet, és riasztó lehet, az így létrejövő vérveszteség azonban elhanyagolhatóan csekély, nem jár súlyos következményekkel. Ha a seb piszkos, öblítsük le folyóvízzel, azonban körültekintően, mert a víz gátolja a véralvadást! A fertőzésveszély csökkentésének céljából valamilyen rendelkezésre álló fertőtlenítő szerrel fertőtlenítsük a sebet és környékét, majd tegyünk a sebre megfelelő méretű sebtapaszt! A fűrész okozta sérülés komolyabb kezelést igényelhet, hiszen jobban roncsolja a szöveteket, mint egy éles késsel történő vágás.

Vénás-, illetve artériás vérzés már komolyabb ellátást igényel. Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget úgy, hogy egy lehetőleg steril anyagot nyomjunk a sebbe. Mindig ügyeljünk a saját biztonságunkra! Viseljünk gumikesztyűt vagy nejlonzacskót!

Ha az ujjad megsérül, fertőtlenítsd azt, és fedd tiszta, száraz kötéssel. Nagyon fontos minden esetben a helyes, időbeni sebellátás, a roncsolt részek kimetszése, a seb kitisztítása. Éppen ezért ha megsérülsz, mindenképp keresd fel az orvosodat! Amennyiben a sérülést rozsdás vagy földdel szennyezett tárgy okozza, vagy a sérülés különösen mély, minden esetben fordulj orvoshoz!

Meglepően könnyen elfordulhat olyan baleset, amikor levágjuk az ujjunkat barkácsolás közben. Ne próbáld a levágott darabot közvetlenül jégre helyezve tartósítani, helyette csomagold nedves gézbe! Fertőtlenítsd, majd helyezd steril gézlapba, tedd azt vízálló zacskóba, és a zacskót helyezd jeges, vízzel telt zacskóba!

Tetanuszfertőzés

Építkezések, lakásfelújítások, épületbontások során gyakran fellépő sérülések (rozsdás szegre lépünk, földdel szennyezett tárgy sérti fel a bőrünket) esetén nagy az esély a tetanusz (vagy másnevén merevgörcs) fertőzésre, amely a vázizmok tartós, görcsös megfeszülésével járó, életveszélyes állapotot okozhat.

Kórokozója, a Clostridium tetani a levegőtől elzárt helyeken szaporodó baktérium, amely megfelelő helyre kerülve gyors szaporodásra képes. A szaporodásra kiváló helynek számít egy mély, roncsolt, idegen testet vagy elhalt szöveteket tartalmazó, szennyezett seb.

Nagyon fontos minden esetben a helyes, időbeni sebellátás, a roncsolt részek kimetszése, a seb kitisztítása. Amennyiben a sérülést rozsdás vagy földdel szennyezett tárgy okozza, vagy a sérülés különösen mély, minden esetben fordulj orvoshoz!

Szemsérülések

A ház körüli munkák során könnyen sérülhet a szemünk is. Csiszolás, köszörülés közben megfelelő védelem nélkül (pl. védőszemüveg) fémforgács, szilánk juthat a szemünkbe. Ilyen esetben tilos a szemet dörzsölni, nyomkodni, piszkálni, minél hamarabb forduljunk szemész szakorvoshoz!

Nagyobb bajt okozhatunk, ha mi magunk akarjuk eltávolítani az idegen anyagot. Az idegen test ugyanis sokszor a szemfelszínen (a szemhéj belső felületén, a kötő- vagy a szaruhártyán) maradhat, ám ha elmozdul, átszakíthatja a szem burkait, bejutva a szemgolyóba.

Áramütés

Új lámpa beszerelésekor, építkezés során (pl. a habarcskeverő gép mellett) könnyen szenvedhetünk áramütést. Az áramütést szenvedett személy első ellátása a helyszínen tartózkodók feladata, legfontosabb szempont azonban a helyszínen tartózkodók védelme. Alapszabály, hogy minden áramütést elszenvedett személyt orvosi ellátásban kell részesíteni, mert az áramütés jelei és káros hatásai később is megnyilvánulhatnak: tehát ha a sérült életben van, az nem azt jelenti, hogy orvosi ellátás nélkül életben is marad - minden esetben hívjunk mentőt!

(WEBBeteg)