seb
#Betegségek

Sebek és vérzések ellátása

2015.04.12.
2 perces olvasási idő

Egy horzsolás ellátásához természetesen nem kell mentőt hívnod, de artériás vagy vénás sérülés esetén ez legyen az első dolgod!

A nyílt sebek vérveszteséggel járnak, melynek mértéke többek között attól is függ, hogy milyen ér sérül. Nagyobb vérzés esetén általában több értípus egyidejű károsodása következik be.

Teendők hajszálerek sérülése esetén

Egy apró vágás vagy horzsolás során sérülhetnek a helyi hajszálerek. Első ránézésre esetleg soknak tűnhet a vérzés, de könnyen csillapítható, és valójában nem számottevő a vérveszteség. A seb ellátásakor a fertőzésveszély elhárítására kell törekedned. Tiszta vízzel mosd le a sérült területet és környékét, aztán finoman törölgesd meg. Érdemes jód- vagy alkoholtartalmú készítménnyel fertőtlenítened a sebet, ehhez célszerű steril vattát használnod. A sebtől elfelé irányuló mozdulatokkal dolgozz. Ha végeztél, rögzíts a bőrfelületen egy sebtapaszt, ami megvédi a további szennyeződéstől.seb

Bizonyos rendellenességek esetén, például ha véralvadási zavar miatt nem tudod elállítani a vérzést, orvosi segítségre van szükséged. Ha nincs lehetőséged a fertőtlenítésre, vagy idegentestet látsz a sebben, esetleg valamilyen állat harapása okozta a sérülésed, szintén orvoshoz kell fordulnod. A sérüléstől függően előfordulhat, hogy tetanusz injekciót adnak a szövődmények elkerülése érdekében.

Artériás vérzés csillapítása

Ha élénkpiros vér spriccel nagy nyomással a sebből, megsérülhetett az artéria, amely gyors ellátás nélkül végzetes következményekkel járhat. Rövid időn belül jelentős vérveszteség keletkezhet, amely sokkos állapotot,de akár halált is okozhat.

Bármilyen látvány tárul eléd, meg kell őrizned a nyugalmadat, és gyorsan kell cselekedned. A bajba jutott személyt fektesd le, a sérült végtagot pedig próbáld a szívnél magasabbra emelni. A vérzés csillapítása érdekében a kezeddel erősen nyomva kell tartanod a sebet. Ha kiáll valamilyen tárgy a sebből, annak két oldaláról kell a nyomást kifejtened. Ritkán adódik úgy, hogy artériás sérülés esetén épp a kezed ügyébe akad egy kötözőpólya vagy egy fásli, de a körülményektől függően meg kell próbálnod szorosan bekötni az érintett végtagot a sérülés felettvalamilyen egyéb, a célnak megfelelő kötöző anyaggal. Ha a vérzés így sem enyhül, és még nem érkezett ki a mentő, a seb felett teljesen el kell szorítanod a végtagot. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a sérült elveszíti ezt a testrészét.

Elsősegélynyújtás vénasérülés esetén

A vénából folyó vér sötétebb színű, és nem spriccel úgy, mint az artériás vér. A nyomáskülönbség ellenére azonban sérülése szintén okozhat halálos mennyiségű vérveszteséget.

Amíg a mentőre vársz, fektesd a hátára a beteget, és emeld fel a sérült végtagot. Ezzel máris enyhítheted a vérzést. Tegyél egy tiszta ruhát a sérült területre, és azon keresztül tartsd nyomva. A végtag kötözése ebben az esetben is segíthet, de figyelned kell rá, hogy a kötés ne legyen túl szoros, ne akadályozza a vérkeringést.

Figyelj a higiéniára!

Segítségnyújtás közben mindig ügyelj a higiéniára. Nem csak a beteget, hanem magadat is meg kell óvnod egy lehetséges fertőzéstől. Ha megoldható, moss kezet meleg, szappanos vízzel, még mielőtt a sebhez érsz. A segítségnyújtás után mindenképp alaposan mosakodj meg, mert a vérben és más testnedvekben nyüzsögnek a kórokozók. Ha a saját kezed is sebes, mielőtt segítesz, be kell ragasztanod, húzhatsz rá gumikesztyűt, illetve egy tiszta zacskó is megfelel a célnak.

(WEBBeteg)