sérülés
#Jogosítvány

Sebkötözés tetőtől talpig

2023.07.28.
2 perces olvasási idő

Mindenkit érnek kisebb-nagyobb sérülések a hétköznapokban, de nem mindenki van tisztában azzal, hogy milyen sérülést hogyan kell ellátni. Ebben a cikkben segítünk, hogy hogyan is kell ellátni különböző sebeket, sérüléseket.

Horzsolások és vágások az arcon

A sérülésed helye befolyásolja, hogyan kötözd be azt. A legtöbb sérülést először is vízzel kell kitisztítani, hogy megszabadulj a szennyeződésektől és megakadályozd a fertőzéseket. Aztán nyomj rá steril gézlapot, hogy megállítsd a vérzést. Az arcsérülések erősen vérezhetnek! Ha már a vérzést megállítottuk, a kisebb vágásokat hagyhatjuk fedetlenül is, vagy helyezhetünk rájuk kis sebtapaszt. Viszont ha a sebed mély, szabálytalan szegélyű, vagy 2 cm-nél hosszabb, össze kell ölteni!

Ne nyomd ki a vízhólyagot!

Kicsi, ép vízhólyagokat hagyhatsz fedetlenül, azok rendszerint maguktól elmúlnak. Kivéve – ha a hólyag olyan helyen van, ahol dörzsölésnek van kitéve, mint például a talpon. Ebben az esetben, párnázd a területet egy kötéssel! A felszakadt hólyagot sebtapasszal védheted meg a fertőzésektől.

Rándulások és ficamok kötözése

Lehet szó megnyúlt vagy szakadt ínszalagról, akár más izom- vagy ínsérülésről. A tünetek: fájdalom és duzzadás. A sérülés jegelése után csavard fásliba, és ha csak lehet, tartsd megemelve! Azonban néhány súlyos esetben műtét vagy fizikoterápia is szükséges lehet!

sebkötözés

Égési sérülések kezelése

Kérj orvosi segítséget, ha az égés súlyos, az arcon van vagy 5 cm-nél hosszabb. Elsőfokú égés otthoni kezelésére öblítsd le hideg vízzel az égetett területet. Soha ne kezeld vajjal, zsírral vagy hintőporral az égést! A folyóvizes hűtés után fedd a sebet vékony réteg antibiotikumos kenőccsel, majd helyezz rá steril gézlapot, amit ragtapasszal rögzíthetsz a helyére.

A nyitott vágások

Ha a szétnyílt vágás szélei összeilleszkednek, használj szárnyas sebtapaszt a seb összezárásához! Ezt a tapaszt a seben átlósan helyezd el, ne pedig a hossza mentén! Ha túl hosszú a seb, szükség szerint használhatsz több tapaszt is. Ha a seb túl mély, 2 cm-nél hosszabb vagy 15 perc nyomás után sem hagyja abba a vérzést, kérd szakértő segítségét!

Óvd a sebet a fertőzéstől!

Műtét után, a beavatkozás helyét szárazon és tisztán kell tartanod. Cseréld a kötést az orvos utasítása szerint! Mindig, mikor a régi kötéstől megszabadulsz, ellenőrizd a sebet! Ügyelj a fertőzés jeleire, mint például kipirosodás a seb körül, szokatlan szag, sárga vagy zöld váladék.

Mihez kezdj a lehorzsolt térddel vagy könyökkel?

A lehorzsolt térdeket vagy könyököket olykor nehéz elfedni. A nagyméretű vagy a szárnyas sebtapaszok összefogják az ízületeket és veled együtt mozognak. Másik alternatíva: használd az ún. folyékony sebtapaszt! Ez még a legkisebb vérzést is megállítja, és megvédi a sebet a kosztól és nedvességtől is. A „folyékony sebtapasz” vízálló, és elég csupán naponta egyszer felkenni.

Ujjak és sarkak kötözése

Az ujjak, ujjpercek, sarkak és térdek mozognak, így a befedésük trükkös lehet, ha távol akarod tartani a szennyeződéseket. A homokóra alak vagy a „H” alakúra vágott forma megakadályozza a gyűrődéseket és csomókat a sebtapaszon, és akár teljesen beburkolja az ujjhegyet.

A nagyobb horzsolások elfedése

A nagy felületű horzsolásokat nedvesen kell tartani, hogy elősegítsük a gyógyulást. Az antibiotikumos kenőcsök és a nedvességjavító tapaszok segítenek ebben. Néhány horzsolás nem képez heget gyógyulás közben, de fényes és nedves marad. Ha ez történik, mosd meg a sebet tiszta vízzel és helyezz rá folyamatosan friss kötést. Ügyelj a fertőzés jeleire!

Vágások kézen és lábon: csak tartsd tisztán!

A kezek és lábak több kosznak vannak kitéve, mint az arc, szóval a legjobb befedve tartani. A sebtapasz azt is megakadályozza, hogy a cipő vagy zokni irritálja a sebhelyet a lábfejen! Ragasztós tapasz használható a kisebb vágásokra, de cseréld ki, ha átnedvesedett vagy elkoszolódott. Kérj orvosi segítséget a kézen és lábon található mély vágásokhoz vagy szúrt sebekhez!

Az orvosi vizsgálat

Hívj orvost a mély vágásokhoz, szúrt sebekhez vagy olyan sérülésekhez, amik pár perc nyomás után is tovább véreznek! Orvoshoz kell fordulni tetanuszoltásért is, ha nem kaptál az utóbbi 5 évben. Mindig ügyelj a fertőzésekre: keress orvosi segítséget, ha a seb kipirosodott, fájdalmas, duzzadt vagy esetleg váladékozik, különösen, ha lázad is van!

(KamaszPanasz - B.K. - webmd)