antibiotikum
#Betegségek

Hogyan hatnak az antibiotikumok?

2012.02.15.
1 perces olvasási idő

A vírusos megbetegedéseket nem szabad antibiotikumokkal kezelni, de a baktériumok okozta fertőzések ellen kétségtelen ezeknek a szereknek a hatékonysága.

Az antibiotikumok közül vannak, amelyek a baktérium sejtfalának képződésére fejtik ki a hatásukat, más antibiotikumok viszont a nukleinsavak működését zavarják meg.

Antibiotikumok, amelyek a baktérium sejtfalának épségét veszélyeztetik

Hogyan sérülhet antibiotikum hatására a kórokozó sejtfala? A károsodáshoz az antibiotikumnak nem kell mást tennie, minthogy kapcsolódik a mikroba fehérjekötő enzimjeihez. A kötődés elősegíti, hogy víz kerüljön a sejtbe, így pedig a sejt elpusztul. Ilyen módon fejtik ki hatásukat a béta-laktám típusú antibiotikumok, a penicillinek és a cephalosporinok.antibiotikum

Antibiotikumok, amelyek a baktérium fehérjeszintézisét akadályozzák

A sejtek fehérjeszintézisének központjai a riboszómák. Egyes antibiotikumok, például a makrolidok, úgy lépnek fel a baktériumok ellen, hogy megakadályozzák ezeknek a sejtszervecskéknek a működését. Ám a folyamat visszafordítható. Makrolid antibiotikumot szedhetsz, ha baktérium okozta légúti vagy bőrgyógyászati fertőzést állapítanak meg nálad.

A légúti, nemi, illetve bőrfertőzések kezeléséhez az orvosod tetraciklinek alkalmazását javasolhatja, amelyek meggátolják az aminosavakat szállító RNS munkavégzését. Az aminoglikozidok a Gram-negatív baktériumok ellen fejtik ki a hatásukat, szintén a mikrobák fehérjeszintézisének befolyásolásával. Amióta a tuberkulózis kezeléséhez aminoglikozid antibiotikumokat alkalmaznak, jelentősen javult a betegség gyógyulási aránya. Ebbe a kategóriába tartozik a streptomycin, a tobramycin és a neomycin is. TBC esetén rifampin, valamint rifampicin szedését is előírhatja az orvosod, amelyek az aminoglikozidokhoz hasonlóan az átörökléshez szükséges RNS szintézisére hatnak.

Emésztőszervi, valamint ideggyógyászati fertőzések gyógyításához megfelelő a kloramfenikol vagy a clindamycin. A húgy-, illetve légúti infekciók kezeléséhez kinolon antibiotikumok szedhetőek, amelyek a DNS szintézisét akadályozzák.

Nagyon fontos ugyanakkor: az antibiotikumok alkalmazását és a szedendő gyógyszert mindenképpen kezelőorvosod határozza meg, és írja fel receptre.