szálka
#Betegségek

Szálka ment az ujjadba? Veszélyes lehet!

2023.08.05.
2 perces olvasási idő

Valószínűleg a nyári szünetben találkozol a legtöbb szálkával, hiszen a szabadtéri játékok és sportok miatt többször kerülsz fából készült tárgyak közelébe. Ezekre az apró, kellemetlen fadarabokra érdemes odafigyelni, hiszen sokszor nagyobb galibát okozhatnak, mint hinnéd!

Hajlamosak vagyunk szinte tudomást sem venni, ha a szálkákról van szó, különösen akkor, ha az nem fáj. A szálka azonban könnyen elfertőződhet, így amint észrevetted, próbáld meg eltávolítani. Ha hamar észreveszed, eltávolítása egyszerű, mivel a bőrnek nem lesz elegendő ideje arra, hogy begyógyuljon, így a szálka könnyen kicsusszanhat.

Szálka az ujjbanÍgy távolítsd el a szálkát

  • Tisztítsd meg a területet! Mosd meg a kezedet és a szálka körüli területet meleg, szappanos vízzel.
  • Sterilizálj egy tűt és egy csipeszt! Ennek a legjobb módja, ha belerakod a tű és a csipesz végét forró vízbe. Ezután pamutkendővel vagy alkoholos kendővel töröld őket szárazra!
  • Finoman vedd ki a szálkát! Ha a szálka vége még kiáll a bőrödből, akkor egy csipesz segítségével könnyen eltávolíthatod. Győződj meg arról, hogy a csipesz ténylegesen fogja-e a szálka végét. Ha igen, óvatosan és lassan húzd ki lehetőleg olyan szögben, amilyenben a szálka bement. Ha azonban túl gyorsan, vagy más szögben húzod ki a szálkát, az könnyen a szálka eltöréséhez vezethet, amely csak megnehezíti a további részek eltávolítását. Ha nem lóg ki a szálka vége, akkor használd a sterilizált tűt, hogy kiszedd. Óvatosan szedd fel a bőrt a szálka körül, majd csipesszel húzd ki!
  • Tisztítsd meg a sebet! Nézd meg jó alaposan a sebet és győződj meg arról, hogy a szálka összes darabja kijött! Ezután mosd meg a sebet és a környékét meleg, szappanos vízzel még egyszer! Alkoholos vattával akár le is fertőtlenítheted! Ha a felnyitott rész észrevehetően nagy, legjobb, ha sebtapaszt ragasztasz rá, ezzel elkerülheted az esetleges fertőzéseket!

Mikor fordulj orvoshoz?

Általában a szálkák nagy részét otthon is ki lehet szedni, ám előfordulnak olyan esetek, amikor szakember beavatkozása szükséges. Menj orvoshoz, ha:

  • Úgy tűnik, a szálka túl mélyen van.
  • A seb sokat vérzik.
  • Semmiképpen sem tudod kiszedni a szálkát.
  • A szálka fertőzést okozott (a seb piros, duzzadt, érintésre érzékeny).

Minden szálkától nem tudjuk megóvni magunkat. Azonban, ha pár óvintézkedést betartunk, nagyrészüket távol tarthatod magadtól!

Viselj cipőt

Deszkákon vagy fa padlózatokon, vagyis ahol szálkaveszély van, okos ötlet szandált, vagy papucsot viselni nyáron is. Vízi cipőt is használhatsz, így a láthatatlan veszélyektől is megóvhatod a lábad. Ez különösen tengerben ajánlott! Természetesen nemcsak a fa veszélyes. Egy összetört pohár esetében a szilánk is legalább ennyi elővigyázatosságot követel tőled!

Dolgozz okosan

Ha üveggel, fémmel vagy fával dolgozol – például aprítod a fát, vagy gallyazod –, fontos, hogy betartsd a biztonsági előírásokat. Látásod védelme érdekében a védőszemüvegek elengedhetetlenek ilyen munkakör esetén! Szintén fontos, hogy viselj kesztyűt, hogy megóvd kezed a repkedő törmeléktől és a szilánkoktól! Akkor is viselj kesztyűt, ha kertészkedsz, így megvéded magad a tüskéktől!

Szálkamentes nyarat!

(KamaszPanasz - Cs. B.)