cipő
#Testi problémák

A legkárosabb cipők

2020.03.22.
3 perces olvasási idő

Magas sarkú, félcipő, strandpapucs: a legdivatosabb lábbelik veszélyesek is lehetnek az egészségedre!

Valószínűleg minden nőnek van legalább egy olyan cipője, amit igazán imád. (Néhányaknak talán több tucat is van). A probléma az, hogy ezek az árzuhanáskor megvásárolt cipők, szó szerint is esést jelenthetnek, ugyanis lehet, hogy nem tesznek jót a lábadnak. Egy pillantást vetsz rájuk és kiderül, hogy miért: hogyan tudsz öt normál méretű lábujjat betuszkolni egy olyan cipőbe, amiben alig van elég hely egyetlen ujj számára is?

Akár felhőkarcoló tűsarkú, nyitott hátú klumpa, hegyes orrú vagy csak lapos balerina, - ami szintén nem tartja a lábboltozatodat - sokféle cipő közül válogathatsz, melyek tönkretehetik a lábad. Milyen típusú cipők azok, amelyek a legrosszabbak a lábadnak, amelyek idegkárosodástól kezdve kalapácsujjat, bőrkeményedést és egyéb kellemetlenséget okoznak? Lehet, hogy meglepődsz majd a Legrosszabb Cipők Olimpiájának nyertesén. Egy lábbetegség-szakorvos szerint (aki a lábak gyógyításával foglalkozik) a győztes nem a tűsarok, vagy a hegyes orrú csizma. Helyette a legveszélyesebb a…

Flip-flop („tangapapucs”)

A nők ezeket a strandpapucsokat úgy hordják, mintha utcai cipők lennének. Pedig a strandra vagy az uszodába valók, és nem a mindennapi járáshoz. A lábboltozatot egyáltalán nem tartják meg, nem védik a lábat, ezért hajlamossá válik a sérülésre.

Egy alkalmi sétára megfelelhet a flip-flop, ha nem viszed túlzásba. Amire ezek a típusú papucsok nincsenek kiképezve, az a futás a busz után, frizbizés, vagy focizás a hátsó udvarban. Nagyon sok sérülésnek teszed ki magad ezen lábbelik helytelen használatával.

A nem megfelelő körülmények között viselt papucs kellemetlen következményei között szerepel a felsértett lábfej, a megerőltetett boka és a törött lábujjak is, ha kiesel a cipőből; de a boltív támaszának hiánya miatt olyan krónikus problémákkal is szembe találhatod magad, mint az íngyulladás, vagy a talpi kötőszövetes lemez gyulladása.

A megoldás: hacsak nem a strandon vagy, viselj rendes szandált lábujjas papucs helyett. Azt a fajtát, aminek a hátsó részén van egy pánt, ez legalább a cipőben tartja a lábfejedet.

A második helyezett a legrosszabb cipők kategóriájában:

Tűsarkú

De ezt már sejtetted, ugye? Elég nyilvánvaló, hogy minél magasabb a sarok, annál kevésbé jársz biztos talpakon. A talpat nem arra találták ki, hogy hosszú időn át ebbe a pozícióba legyen kényszerítve.

Mekkora a túl magas?

Bármi, ami magasabb mint két és fél centi, problémát okoz. Az Achilles-ín megrövidül, amikor a lábfej magas sarkúban van. Ha túl sokszor viselsz ilyet, az inad krónikusan megrövidülhet, és íngyulladásod lesz.

A tűsarkú cipők a talp felső, párnás részét is nagy nyomásnak teszik ki. A zsírréteg a talp felső része alatt a nyomás hatására elvékonyodik, és ez az egyetlen olyan hely a testeden, ahol jó, ha van egy kis „plusz”. Akut fájdalom jelentkezhet a talpközéptájadon, ami krónikussá is fokozódhat. A megerőltetéstől törés is bekövetkezhet a nagy nyomás miatt, illetve kalapácsujj a láb abnormális helyzete miatt.

Nem csak a lábfejeddel fizetsz egy rossz cipőért. Ha a lábfejed megsérül, mintha egy épület alapzata sérülne. Ha bicegsz, mert fáj a lábfejed, az minden testrészedre kihat. A testtartásod megváltozik, emiatt a térded, hátad és a csípőd is nagyobb igénybevételnek lesz kitéve. A tested többi részének alkalmazkodnia kell ahhoz, ami a lábadnál zajlik.

A megoldás: mérsékelten viselj magas sarkút, csak különleges alkalmakkor, és hazafelé csusszanj ki belőle. Akkor is enyhíthetsz a lábfejedet érő nyomáson, ha zselés betétet teszel a cipődbe, amit már a legtöbb szupermarketben is megvásárolhatsz. Ne kombináld a magas sarkat és a hegyes orrt! Válassz olyan lábbelit, ami elég széles, és elég hellyel szolgál az összes lábujjad számára.

A következő a sorban a…

Hegyes orrú cipő

Ezek a gyönyörűségek a magas sarkúakhoz hasonló sérülést okozhatnak. Pláne, ha a cipő egyszerre magas sarkú és hegyes orrú! A talpfájdalom és a kalapácsujj mellett a hegyes orrú cipők ún. neurómát is okozhatnak, ami a lábujjak közötti ideg gyulladását, daganatát jelenti. A harmadik és negyedik lábujj között a leggyakoribb, de bármelyiknél megtörténhet. A folyamatos szorítástól begyulladt ideg fájdalmat, égető érzést okoz. Lehetséges kezelési módok: injekciókúra, fizikoterápia, vagy a daganat sebészeti úton történő eltávolítása.

A megoldás: nagyobb hely a lábujjaknak. Igazán semmit sem tehetsz a javulás érdekében egy olyan cipővel, ami a lábfejedet természetellenesen összenyomja. Ha muszáj hegyes orrú és magas sarkú cipőt viselned, tedd csak alkalmanként. Vannak kevésbé nyilvánvalóan káros cipők, amik szintén a lábfejed ellenségei.

Balerinacipő

Nem inogsz tűsarkakon, és nem kell bepréselned a lábad a cipőbe. Határozott lábakon állsz a földön egy olyan cipőben, ami nagyon kényelmes. Akkor miért ne szeretnéd? Pontosan a nagy mozgástér a probléma, amit te előnyként sorolnál fel.

A balerinacipők általában nem támasztják meg, és nem párnázzák ki a lábat. A flip-flophoz képest javulást jelentenek, mert megvédik a lábfejet, de ugyanúgy fennáll az ín- és a talpi kötőszövetes lemez gyulladásának kockázata, illetve minden olyan veszély, ami a lábboltozat megtámasztásának hiányából adódik. Ez a lábbeli egyszerűen nem mindennapi viseletre van kitalálva.

A megoldás: választhatsz olyan lapos cipőt is, ami hasonlít a balerinacipőre, de rendes talpa van, és megtámasztja a sarkadat. De ha össze tudod hajtani, és bele tudod gyömöszölni a táskádba, akkor az a cipő nem ad túl sok támasztást. Egy másik cipő, ami miatt pácban lehetsz...

Saroknélküli papucs

Sok problémát okozhat ez a lábbeli is. A lábujjak a megfelelő támasztás hiánya miatt erősen kapaszkodnak, emiatt sok nőnél okozhat kellemetlenséget a kalapácsujj. Bőrkeményedés és repedezés is kialakulhat a sarkadon, mert a cipő folyamatosan ütögeti.

Mi az, ami egészséges?

Egy csodásan megtervezett, jól kiválasztott sportcipő természetesen mindig megfelelő, de aligha fogod viselni minden nap az iskolában, esküvőn vagy egy randin. A mindennapi viselethez egy öltöztető lapos vagy alacsony sarkú cipőt ajánlunk. Figyelj a megfelelő megtámasztásra a sarkadnál, illetve arra, hogy elegendő hely legyen a lábujjaid számára. Ideális esetben kell, hogy legyen egy fűző vagy csat, ami szintén a láb megtámasztásához fontos. Számtalan kutatás eredménye, hogy ha a cipőd kényelmes, akkor valószínűleg megfelelő is, de ha fáj a viselése, akkor érdemes másik lábbelit választani.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)