magas sarkú
#Testi problémák

Miért ne vizsgázz magas sarkúban?

2013.06.04.
1 perces olvasási idő

Semmi nem mutat olyan jól a női lábon, mint egy pár dögös magas sarkú cipő. Azonban az orvosok figyelmeztetnek, hogy nem csak a hátat, de az agyat is károsítja!

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy a világsajtót bejárta Victoria Beckham papucsba bújtatott, fájdalmas bütyöktől eltorzult lábáról készült kép.victoria beckham

Az orvosok szerint a nők 80 százaléka szenved hasonló problémától, melyet az extrém magas sarkú cipők viselése okoz. A legújabb felmérés szerint, csak tavaly mintegy 200 000 brit nő fordult orvoshoz hasonló lábproblémával, 10 000 esetben pedig kórházi kezelésre volt szükség.

Nem csak a fájdalmas bütyök és a kalapácsujj okoz problémát. A magas sarkú cipő rendszeres viselése komoly veszélyt jelent a hátra, mivel torzítja a természetes testtartást és nyomja a spinális idegeket. Mindemellett az agyra is veszélyt jelent, mivel összeszorítja a vérereket, hatással van az idegekre, fejfájást okoz, és befolyásolja az agyfunkciókat.

Manapság a nők 65 százaléka heti 40 órán át magas sarkú cipőben billeg, s ezek 35 százaléka magasabb, mint 3 cm magas – így nem meglepő, hogy egyre népszerűbbek a magas sarkú cipőkbe helyezhető zselés betétek, melyek a fájdalmak csillapítására szolgálnak, illetve talp kollagén injekciózása.

Ez utóbbi elzsibbasztja a talpat, ezáltal csökkenti a magas sarkú cipőben járás okozta fájdalomérzetet. Mi is csak azt tudjuk tanácsolni, kétszer is gondold meg, milyen cipőre költöd a pénzed!