egészség
#Testi problémák

Apró dolgok, melyek károsak az egészségünkre (1. rész)

2013.09.08.
2 perces olvasási idő

Mindannyiunk csinál olyan apró és rendszeres az egészségünkkel kapcsolatos hibákat, amelyek hosszú távon igenis károsak lehetnek. Mindezek csak azért, mert nem vagyunk tisztában, hogy valamit rosszul csinálunk. Most pedig jöjjenek az általunk elkövetett leggyakoribb egészségünkkel kapcsolatos hibák.

A keresztezett lábak

Keresztbe rakod a lábad üléskor? Talán úgy gondolhatjuk, hogy ez a leginkább nőies verziója a társaságban való ücsörgésnek, de valójában ez a fajta testhelyzet megakadályozza a vér zavartalan áramlását. Ha nem szeretnél visszeres lábakat és szeretnéd megóvni a lábad szépségét, egészen egyszerűen csak tedd természetes helyzetbe őket, mikor észreveszed, hogy épp megint keresztezik egymást.

A legjobb módja az ülésnek, ha mindkét lábad a földön van, így egyenlően van elosztva a súlyod. Ha már unalmas ez a pozíció egészen egyszerűen csak helyezd a lábaidat egyik oldalról a másikra. Egyébként, ha már végképp nem bírsz a lábaiddal, a bokáidnál is keresztezheted őket. Ez is messze jobb megoldás, mint ha a térded fölött tennéd ugyanezt.

Ha nem cseréljük a fogkefénket…

Milyen gyakran cseréled a fogkeféd? Az emberek többsége megvárja, míg kihullanak a fogkefe sörtéi, vagy már nagyon piszkossá válik. De még így is van, aki nem szeretné kidobni a fogkeféjét, és egészen egyszerűen addig ragaszkodik hozzá, amíg az teljesen el nem használódik. Ez azonban egyáltalán nem helyes!

Cseréljük a fogkefénket gyakran! Az elhasznált, durva sörték nem tesznek jót a fogzománcnak és az ínyedet sem a legkellemesebb masszázsban részesítik. Ha fájdalmasnak találod a fogmosást, akkor sokkal inkább csináld a helyes módon! A fogkefén megtelepedő baktériumok és kórokozók miatt is rendszeresen, legalább félévente cserélned kell a fogkefédet.

Csak képzeld el, hogy a rossz fogkefével minden fogmosáskor nemhogy nem javítja, hanem épp ellenkezőleg, rontod a fogzománcod állapotát. Csak finom és ép-sörtéjű fogkefével moss fogat! És cseréld addig, ameddig lehet, ne várd meg, hogy a fogorvosod mást javasoljon.

A túl gyakori éttermi ebéd

A legtöbb éttermi étel tartalmaz olajat, az olaj pedig koleszterint. Ez pedig egyértelműen káros a szervezetünkre. Teljesen mindegy, hogy mennyire light vagy sem, az olaj nagy mennyiségben igenis káros. Próbáld magad távol tartani az olajban készült ételektől!

Lehet, hogy igazából tisztában sem vagy vele, de egy indiai étteremben egyetlen adag étel elkészítéséhez van, hogy 25 dkg vajat is felhasználnak. Ez pedig akárhogy is nézzük, káros a szervezetünk számára. A különböző gyorséttermekről pedig már ne is beszéljünk. Szóval lényeg, hogy limitáljuk az étkezést étteremben vagy egyéb más étkezdében!

Kihagyni a reggelit

Egyes számú aranyszabály: soha ne hagyd ki a reggelit! Ne feledd, mikor reggel felébredsz, az általában 10-12 órával az utolsó étkezésed után van. A szervezetednek szüksége van táplálékra, MOST! Egyél egy kiadós reggelit! Reggelizhetsz kiadósan, ugyanis egész nap dolgozol, iskolában vagy, és egyéb elfoglaltságaid vannak, amelyek miatt az esetleges plusz kalóriák pillanatok alatt lebontódnak.

Rossz duma az, ha azt mondod nincs időd a reggelire. Természetesen nem jobb az sem, ha az ebédet vagy vacsit hagyod el, de van különbség köztük. Ha nem reggelizel, az maga a katasztrófa! Valószínűleg romlik a koncentráló képességed, kevésbé leszel aktív, és nem tudsz majd olyan sokáig jól teljesíteni. Hosszú távon pedig komoly problémáid lehetnek, az egész egészségedet tekintve.

(Cs.B.)