magas sarkú
#Testi problémák

A magassarkú cipő átka

2010.12.08.
2 perces olvasási idő

Átlagosan naponta 8-10 ezer lépést teszel meg , s minden egyes lépésnél a testsúlyod 1-1,5-szerese nehezedik a talpadra, míg futásnál ez a testsúlyod 3-4-szerese. Képzeld el, ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek van kitéve, milyen lehet annak a hatása, mikor az egész testsúlyod a lábujjaidra nehezedik, ahelyett, hogy az egyenletesen szétoszlana az egész talpadon!

A lábfejedet 26 csont, 33 ízület, 107 ízületi szalag, és 19 izom valamint ín alkotja. Nem véletlen, hogy Leonardo Da Vinci a mérnöki munka mesterműveként jellemezte az emberi lábfejet, melynek a feladata, hogy egyensúlyban tartson bármilyen talajon, akár futsz vagy gyalogolsz.


Ahogy annak idején Socrates mondta: „Ha fáj a lábad, mindened fáj.” S az sem véletlen, hogy a nőknél négyszer gyakoribbak a lábbetegségek, mint a férfiaknál! Hiszen amíg a férfiak szexinek találják a magas sarkú cipőbe bújtatott lábat, a nők azok, akik komoly fájdalommal fizetnek meg azért, hogy kívánatosak legyenek.

Milyen lehet Carrie Bradshaw mindig magas sarkú cipőcipőbe bújtatott lába?

 • Az Achilles ín is jelentősen sérül. A sarok megemelésének hatására megrövidül, s később annak kinyújtása, illetve a lapos sarkú cipőre való ismételt áttérés fájdalmas lehet.
 • A nagylábujjon fájdalmas csontkinövés, azaz bütyök keletkezik
 • Mivel a szűk orrú cipőkben a nagylábujj "kapaszkodva" meghajlik, miközben az alapperc jellegzetesen kitüremkedik, úgynevezett kalapácsujj jön létre.
 • A térdre is kihat a magas sarkú cipő, degeneratív ízületi elváltozást, osteoarthitist okozva
 • Rendszeres a krónikus lábpközépcsont fájdalom, metatarsalgia
 • A szoros, szűk orrú cipő hatására gyakran jelentkezik benőtt köröm.

Mindemellett a magas sarkú cipő viselése feleslegesen terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Márpedig ha a talpak ízületei nem működnek megfelelően a magas sarkú cipő viselése miatt, a test többi részének kell kompenzálni, ami azt jelenti, hogy azokra is nagyobb terhelés jut. Ezért is van, hogy a magas sarkú cipő viselése közben a nyaki izmok megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, s mindez krónikus fejfájást eredményez.

Hogyan előzd meg a káros hatásokat?

 • Ha csak nem muszáj, ne hordj magas sarkú cipőt! Tartogasd a különleges alkalmakra, a mindennapokra pedig viselj kényelmes cipőt, s ha csak teheted légy mezítláb!
 • Gyakorold otthon a magas sarkú cipőben járást, ha még kezdő vagy, mielőtt utcára mégy benne! Csak így kerülheted el, hogy orra ne ess. Lépcsőn használd a korlátot.
 • Ne hordj hátrész nélküli cipőt, mert ez járás közben a lábujjaidat begörbítésre, „kapaszkodásra” kényszeríti, további deformációt okozva.
 • Mindig délután menj cipőt vásárolni! A nap folyamán a lábad mérete egy kicsit megnő, s így a délután vásárolt cipő biztosan kényelmes lesz a nap bármely szakában.
 • Mindkét lábadra próbáld fel a cipőt, mert előfordulhat, hogy egyik lábad valamivel nagyobb, mint a másik.
 • Felváltva viselj magas és lapos sarkú cipőt!
 • Vásárolj néhány tapaszt, hogy elkerüld a fájdalmas bőrsérüléseket! A szandálok vékony pántjai szoríthatják a bokát vagy a lábujjakat
 • Legyen nálad egy pár cipő, ha elég hely van a táskádban, mert megkönnyebbülést hoz, ha a magas sarkút már fáj viselni.
 • Kíméld a lábadat a plussz kilóktól! A túlsúly extra terhet jelent a lábaidnak, és azok ízületeinek! Gondolj csak arra, milyen lenne, ha például folyamatosan egy 5 kg-os táskát kéne cipelned! Pontosan ilyen terhet jelent a lábaidnak is, ha 5 kg-mal vagy nehezebb.
 • Étkezz egészségesen, hogy a lábaid erei és szövetei is egészségesek maradjanak! Ezek állapota ugyanis nagymértékben függ a táplálkozásod minőségétől. A keringésedre a legveszélyesebbek a hidrogénezett olajok és a cukor. Lehetőleg kerüld ezeket!

Kezelése

A kalapácsujj kezdeti állapotban lábujjsín viselésével helyrehozható, mivel az visszahúzza a nagylábujjat az eredeti helyzetébe. Fontos a boltozatot tartó izmok megerősítése lábtornával.
A bütyök kezelését általában a műtét jelenti, ahol a keletkező csontkinövést levésik, a nagylábujj hibás állását korrigálják.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

cipő