cipő
#Testi problémák

A legrosszabb lábbelik

2014.01.13.
5 perces olvasási idő

A lábunk a testünk egyik legstrapabíróbb területe. Hiszen gondoljunk csak bele, ez tartja az egész súlyunkat! Fontos a megfelelő ápolása és a megfelelő cipő hordása, mert ellenkező esetben könnyen baj történhet.

Extrém magas sarok

Az ultra magas sarok bokaficamhoz és krónikus fájdalomhoz vezethet. A nagyon magas és közepesen magas sarkú cipő hordása a hát fájdalmát és a lábujjon kialakuló bütyök fájdalmát is okozhatja. A cipő merev anyaga, főleg új cipő esetében megsebesítheti a sarkat és/vagy a lábfejet. Ekkor sérülhet a hámréteg, illetve súlyosabb esetben még mélyebb lehet a seb.

Vízhólyag, vérhólyag, duzzanat alakulhat ki a cipő nyomásától, illetve sérülhet az Achilles-ín is. A merev cipőbe belepréselt láb csontjai eldeformálódhatnak a szűk hely miatt, illetve a csonton kinövések jelenhetnek meg, ami visszafordíthatatlan.

Megoldás: kevésbé magas sarkú cipők

A magas sarok, bár csinossá teszi a női lábat, de természetellenes pozícióba kényszeríti azt. Minden teher a lábközépcsontokra, de főleg a nagylábujj perccsontjára tevődik, amely nagy nyomást jelent a csontokra és az idegekre nézve. Ez rendkívül megerőlteti az ízületet, ami fájdalomhoz és apró hajszálvékony csonttörésekhez vezethet, ami még nagyobb fájdalmat okozhat.cipő

A megoldás az, hogy járj alacsonyabb sarkú cipőkben, mely segít elkerülni az összes fentebb felsorolt problémát. Minél alacsonyabb sarkakon jársz, annál természetesebb pozícióba kerül a lábad. A szakértők azt javasolják, hogy 5 centiméternél ne legyen magasabb a cipő sarka, és még azt is csak olykor-olykor viseld, ne állandóan.

Bokarándulás

A magas sarkú cipő viselésének egyik kockázata a bokarándulás, főleg az oldalirányú rándulás, amikor kifelé bicsaklik a lábad. Ekkor a boka ínszalagjai a normál hosszúságukhoz képest túlnyúlnak.

Súlyosabb rándulás esetén el is szakadhat az ínszalag. A bokaficam mozgásképtelenné tehet egy ideig, és orvosi kezelést, sok pihenést, vizes borogatást és fizikoterápiás kezelést igényel. Nem is beszélve a munkahelyről vagy az iskolából való kimaradást. A súlyos bokarándulás vagy törés, növelheti az osteoarthritis (ízületi gyulladás) kialakulásának kockázatát.

Tűsarok

Bár az összes magas sarok problémát okozhat, a tűsarok különösen. A tűsarok vékonysága miatt az illető imbolyoghat rajta, ami a bokaficam kockázatát még nagyobbra megnöveli. Olyan a tűsarkakon való járás, mint ha gólyalábakon próbálnál meg járni.

Megoldás: vastag sarok

A vastag sarok nagyobb felületen érintkezik a talajjal, egyenletesebben osztja el a súlyt. Ez teszi a lábat és a járást stabilabbá a tűsarkú cipőhöz képest. A vastag sarok csökkenti a csontok, ínak és a boka terhelését.

Balettcipő

Ezek a cipők valóban szépek és mutatósak, de az a bajuk, hogy nincs talpbetétük, ami a lábat megtámasztaná. Így pedig térd, csípő, hátproblémákhoz, illetve plantar fasciitishez, vagyis a láb boltív megtámasztásának hiánya miatt bekövetkezett boltívgyulladáshoz vezethet a viselésük. A boltív a saroktól a lábujjakig tartó szövetköteg.

Megoldás: tégy talpbetétet a balettcipődbe!

Ha szereted a balettcipőt, tegyél bele recept nélkül kapható talpbetétet, segít megelőzni a fájdalmat. A sarokpárna megvédi a sarkat a víz-, és vérhólyagtól, a duzzanattól, és a bőrkeményedéstől. Ugyanígy meg lehet védeni a lábujjakat és annak párnáit egy arra kifejlesztett párnával, melyet a lábujjak alá kell behelyezni a cipőbe.

A talpbetét egy sor fájdalomtól és problémától szabadíthatja meg a lábat. Ha így sem múlik a fájdalom, akkor szakorvos írhat fel egy olyan ortopéd betétet vagy cipőt, amely megtámasztja a láb boltívét, támogatja az Achilles-ínat, illetve csökkenti a nyomást az érzékeny területeken. A vényköteles ortopéd betét drága lehet, de van olyan, melyet a TB támogat.

Vietnámi papucs

A vietnámi papucs a legkevésbé sem védi a lábakat. Mivel itt minden, a sarok, a boka és a lábujjak is szabadon vannak, ezért itt nagyobb eséllyel fordulhatnak elő vágási sérülések, akár egy üvegszilánktól is. A cukorbetegeknek ajánlatos nem viselni vietnámi papucsot, mert akármilyen sérülés, vágás náluk hosszabb ideig gyógyul és szövődményekkel is járhat. Számos papucs nem támasztja meg a boltívet, ami térd-, csípő- és hátproblémákat okozhat, illetve boltívgyulladást.

Megoldás: egészségesebb papucsok

Az olyan papucsok és szandálok, melyeknek magas és íves a talpa, járás közben megdolgoztatja a csípőt. A magas talp miatt kevésbé vannak kitéve a lábujjak sérülésnek és nem lehet érezni a talaj egyenetlenségét. Viszont ez sem támasztja meg a boltívet, tehát jobb, mint a vietnámi papucs, de ez sem tökéletes.

Magas, telitalpú cipő

A telitalpú cipő viselése merevvé teheti a lábat, talpat. Ez zavarhatja a járást. A láb ugyan próbál egy ívet felvenni járás közben, de a cipő merevsége miatt nem tud. Ha a teli talp a sarok részen magasabb, mint a lábujjnál, akkor ugyanaz a láb-probléma alakulhat ki, mint a magas sarkú cipők esetében a sarokra, a bokára, és a lábcsontokra nézve.

Megoldás: laposabb telitalpú cipő

Bár ez a cipő sem ajánlott a lábproblémák miatt, de még mindig jobb megoldás, mint a magas telitalpú cipő viselése. Az ilyen cipők kisebb megterhelést jelentenek a lábnak, de a merev talp még mindig akadályozza a láb hajlását, ez által merev marad.

Hegyes orrú cipő

Lehet, hogy a hegyes orrú cipő stílusos, de nincs elég helye a lábujjaknak, ezért összenyomódnak, eldeformálódnak. A lábujjak nyomása bőrkeményedést, vér-, vízhólyagot, bütyköt és kalapácsujjat okozhat. Az állandó nyomás az idegeket is nyomhatja, okozhat véraláfutást és benőtt körmöt, amelyek fájdalommal járhatnak.

Probléma: bütyök

A bütyök egy fájdalmas kinövés, amely a nagylábujj ízületén található. A szűk cipőtől a nagylábujj elmozdul a többi lábujjhoz képest ellentétes irányba, természetellenesen.

Lábujj-deformitás

A magas sarkú cipők miatt a testsúly egésze a lábujjakra tevődik, mely így nagyon nagy nyomásnak van kitéve. Idővel az lábujj utolsó ujjpercének a végére dudor nő, melyet kalapácsujjnak neveznek. A betegség korai szakaszában a lábujj utolsó ízülete lefelé kezd hajlani és fokozatosan merevvé válik. Műtéttel enyhíthető a súlyos kalapácsujjal együtt járó fájdalom.

A lábujj eldeformálódása más deformitást is okozhat, illetve a kalapácsujj állandó súrlódása a cipővel fájdalmas tyúkszemet és bőrkeményedést idézhet elő.

Megoldás: lekerekített orrú cipő

A hegyes orrú cipő helyett viselj lekerekített orrút. Azok is elegánsak tudnak lenni és emellett elég hely van a lábujjaid számára is. Így megkímélheted a lábujjadat a kalapácsujjtól, a bütyöktől, a bőrkeményedéstől, a vér-, és vízhólyagtól, és egyéb lábat érintő problémától. Vegyél puhább bőrből készült cipőt! A merev anyagú cipő csak még jobban megmerevíti a lábadat és feltöri azt.

Alkalmi cipő

Lady Gaga a különc stílusáról ismert. Megdöbbentő, hogy milyen cipőket képes felvenni. Akármennyire is szereted a zenéjét, az öltözködését ne utánozd, mert azokban a cipőkben nagyon könnyen megtörténhet a baj. Emlékszel a Bad Romance videójában lévő 30 centiméter magas sarkú cipőjére? Na, olyat meg se kísérelj felvenni! Az ilyen cipők miatt felesleges terhelésnek van kitéve a csont, a boka, és csont-, illetve idegrendszeri károsodást, fájdalmat okozhat.

Megoldás: kényelmes és divatos cipő

Sok nő nem hajlandó a divatot feladni a kényelem miatt. Inkább sanyargatják magukat és a lábukat. De ha jobban körülnézel, akkor észreveheted, hogy vannak ám olyan cipők, melyek egyszerre divatosak és kényelmesek. Ez a legjobb kompromisszum. Ezen cipők megerősített sarkakkal, sportcipőhöz hasonló talpbetéttel, és a lábujjak számára elegendő hellyel rendelkeznek.

Nem megfelelő méretű cipő

10 nőből 9 visel a szükségesnél kisebb méretű cipőt.

A következmények:

  • bőrkeményedés
  • vér- és vízhólyagok
  • bütyök
  • tyúkszem
  • csont deformitás
  • fájdalom
  • osteoarthritis (ízületi gyulladás)

Kutatások szerint sok fiatal hord kisebb számú cipőt a kelleténél, amely csont-deformitáshoz vezet és ez a növekedésük miatt még nagyobb gondot okoz.

Megoldás: mérd meg a lábad!

Ha új cipőt szeretnél venni, akkor kérj meg egy szakmabelit, hogy mérje meg a lábad hosszát és szélességét, miközben állsz. Nagyon fontos, hogy mindezt a nap végén tegyétek. A szokatlanul alacsony lúdtalp és a magas boltív figyelmeztető jel lehet arra nézve, hogy egy ortopéd szakorvoshoz kell fordulnod, hiszen ezek a tünetek növelhetik az osteoarthritis kialakulásának kockázatát. A korai felismerés és kezelés, illetve a megfelelő lábbeli viselése segíthet megelőzni az ízületek korai elhasználódását és gyulladását.

Férfi divat

A férfiak körében is hódit a hegyes orrú cipő, de ez ugyanolyan problémákat okozhat, mint a nők esetében, vagyis a lábujjaknak nincs elég hely, ezért deformitás, bütyök, kalapácsujj, vér-, vízhólyagok és egyéb problémák alakulhatnak ki. Ezen problémák elkerülése végett kerek orrú cipő ajánlott a férfiaknak is, hogy a lábujjaknak legyen elegendő hely.

Az irodában, vagy ott, ahol nem látszik a láb, kényelmesebb félcipőt ajánlatos viselni. A lábad meg fogja hálálni.

Sportos trend: minimalista cipő

Újabban úgynevezett minimalista cipők kerültek piacra, melyeknek az a céljuk, hogy utánozzák a természetes, mezítláb járás érzését. Kutatók szerint azonban ez a viselet sem a legideálisabb, mert nem támasztja meg a sarkat, a boltívet és nem tompítja a járás közben az ütődéseket. Ezen felül a legújabb modellekben a lábujjakat egymástól elválasztó válaszfal van beépítve, ami zavarhatja a természetes járást.

Mire figyelj cipővásárlásnál?

  • Ellenőrizd, hogy a vásárlandó cipő anyaga rugalmas-e, hajlik-e benne a lábujjad és a talpad. Ne vegyél merev anyagú cipőt!
  • Győződj meg arról, hogy van-e a cipőben talpbetét! Ha nincs, akkor vegyél bele.
  • Maximum 5 centiméter magas sarkú cipőt vegyél, amely vastag, nem pedig tűsarkú!

(M. T.)