húgyút
#Testi problémák

A húgyúti kövesség

2014.02.21.
1 perces olvasási idő

A húgyúti kövesség nagyon gyakori betegség, az egyoldalú, kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatt gyakran már tinédzserkorban is jelentkezhet.

A föld meleg és száraz helyein lényegesen nagyobb az előfordulása, a foglalkozásokat tekintve pedig a hőhatásnak kitettek körében gyakoribb (szakácsok, kohászok). Ha húgyúti kövességed, vagy arra való hajlamod van, akkor ezt a pályaválasztás szempontjából is fontos figyelembe venni.


Húgyúti kő előfordulhat a vesében, a vesevezetékben, a húgyhólyagban és a húgycsőben egyaránt. Kialakulásuk összetett, általában több okra is visszavezethető folyamat végeredménye. A kőképződés folyamatának talán legfőbb tényezője a vizelet túltelítődése. Megfelelő mértékben és ideig túltelített vizeletben kristályosodás indul meg, melyet felgyorsíthatnak a húgyutakban elhelyezkedő kőmagképző idegentestek, idegen felületek. Nagyobb méretű kő végül akkor jön létre a mikroszkópikus kristályokból, ha azok a húgyutakban rekednek, fixálódnak és felületükön folytatódik a kristályosodás.

Mi hajlamosíthat még kőképződésre?

  • A vizelet túltelítődésének gyakori oka az elégtelen mennyiségű folyadékbevitel. Éppen ezért hogy megelőzd a húgyúti kövek kialakulását, fogyassz sok folyadékot!
  • Az egyoldalú táplálkozás bizonyos kőalkotó molekulák, ionok vizelet koncentrációjának emelkedéséhez vezet. Étkezz változatosan!
  • A túlzott húsfogyasztás, a húgysavban (máj, vese, baromfi bőr, hering, szardínia, szardella) és oxalátban (rebarbara, spenót, kakaó, tea, dió) gazdag ételek gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása kőképződés rizikójának növekedéséhez vezethetnek.
  • Gyógyszerek közül egyes antibiotikumok, kálcium, D-vitamin, C-vitamin megadózisok (4 g-ot meghaladó napi bevitel esetén) okoznak vizelet túltelítettséget.
  • Számos betegség is okozhat vizelettúltelítettségen keresztül vesekövet, többek között egyes vesebetegségek, anyagcserebetegségek, hormonális betegségek, stb. Egyes húgyúti fertőzések húgyúti kő kialakulásához vezethetnek.
  • A húgyutakban előforduló idegentestek (pl. sebészi fonal, szálka) nagymértékben elősegítik, felgyorsítják a kőképződést.
  • Kevés testmozgás.

Panaszt okozó méretű kövek abban az esetben jönnek létre, ha a növekedés útján elindult kőmagok nem ürülnek ki idő előtt a vizelettel. A kiürülést leginkább a vizelet pangása gátolja, így minden húgyúti pangással járó állapot a kőképződés kockázatát növeli.

(DRPortal)