hajszín
#Testi problémák

Árulkodó hajszínek - Pusztán sztereotípia?

2015.02.11.
2 perces olvasási idő

Akár természetes, akár festett a hajszíned, a világ szerint ez sokat elárul Rólad... és talán azt is, hogy Te hogyan látod a világot. Mivel sajnos elég gyakran magunkat is olyannak látjuk, amilyennek a külvilág lát bennünket, így a hajszínekkel kapcsolatban kialakult sztereotípiák azok viselőit is befolyásolhatják.

Nos, nézzük akkor, hogyan is látnak bennünket az emberek, akár szőkék, vörösek, barnák vagy feketék vagyunk.

A vörös haj

A valódi vörös haj nagyon ritka – még az európai népességnek is mindössze 3%-a büszkélkedhet valódi vörös hajjal, és ők is elsősorban az északi népek közül kerülnek ki, különösen az írek, angolok, skótok és izlandiak között vannak vörös hajúak.

A vörös hajúaknak évszázadok óta meg kell küzdeniük a hajszínüket kísérő előítéletekkel. A középkorban a vörös hajú emberekről azt tartották, hogy az ördöggel cimborálnak és gyakran kivetette őket maguk közül a környezetük. Később ez szerencsére megváltozott, a közelmúltban inkább úgy tartották, hogy a vörös hajú nő afféle végzet asszonya, vad és megzabolázhatatlan, esetleg forrófejű és indulatos.

Napjainkban a vörös hajat inkább az erős egyéniségű, független nőkkel azonosítják.

„ A vörös az új szőke” – mondja Tim Rogers, stylist, hajszobrász – „ők képezik az átmenetet a könnyed, vidám szőke és a komoly barna hajszín között. Manapság olyan nők viselik ezt a hajszínt, akik nem félnek a kalandoktól és attól, hogy észreveszik őket a tömegben.” – íme egy újabb, bár a korábbiaknál jóval kedvezőbb vélemény a vörös hajú lányokról a 21. századból.

A szőke haj

A szőkéknek tényleg több jut a jóból? Az tény, hogy a szőke hajszínek (különösen annak világos árnyalatai) feltűnőek és magukra vonzzák a tekintetet. Az is igaz, hogy a tőlünk délebbre fekvő országokban, ahol nagyon ritka a természetes szőke hajszín, és sötét hajuk miatt az ott élő nőknek sem ajánlott a hajuk túlzott szőkítése, arrafelé egy szőke hölgynek még nagyobb sikere van a férfiak körében.

De a szőkéknek legalább annyi előítélettel meg kell küzdeniük, mint a vörös hajat viselőknek. Ráadásul, míg a vörösekről kialakult kép változott a történelem folyamán, addig a szőke nőket mindig kicsit butácskának, szeleburdinak tartották az emberek. És néhány szőke hajú színésznő és „celeb” mind külföldön, mind itthon igyekezett rá is szolgálni erre a kétes hírnévre.

Pedig ha megnézzük, a szőke nők között is rengeteg értelmes nőt lehet találni, és sokan közülük „komoly” szakmát végeznek, orvosként, tanárként, jogászként politikusként dolgoznak és vezető beosztásuk van.

„Ha valaki szőke akar lenni, az bátran vágjon bele és ne riassza el, néhány szűk látókörű ember véleménye, ellenkezőleg, legyen büszke hajszínére és arra, hogy az okos szőkék táborát növeli majd” – javasolja a stylist.

A barna haj

A barna haj már csak a szín tónusából kifolyólag is mélységet, földközeliséget, nyugalmat sugall. Azt, hogy a barna hajat viselő nőket mindig komoly és okos nőnek tartották, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a napjainkban készült felmérés Amerikából, mely szerint a megkérdezettek 76%-a úgy vélte, hogy az első női elnökük majd barna hajú lesz (talán ezért nem nyert a szőke Hillary Clinton?).

Ráadásul, ha meggondoljuk, a filmek is hozzásegítenek minket, hogy előítéleteink legyenek hajszínekkel kapcsolatban, hiszen a szőke nőket a világ filmgyártásában gyakran butácskának, a barnákat pedig okosnak és talpra esettnek ábrázolták és ez felfogás csak napjainkra kezd egy kissé megváltozni.

A fekete haj

Talán a fekete hajú nők vannak a legszerencsésebb helyzetben, bár ők is elég kevesen vannak, és őket mindig is érzéki, titokzatos, megközelíthetetlen embernek tartották és tartják a mai napig is. Vannak, akik úgy tartják, legalább olyan erős hatással vannak a férfiakra, mint a szőkék. Sok fodrász állítja, a fekete hajat tudni kell „viselni” és erre csak kevesen képesek.

Ezen sorok írója – aki egyébként szőke – úgy gondolja, hogy talán elcsépelt, de mégis inkább az egyéniség és kisugárzás számít, nem pedig a hajszín, amit egy ügyes fodrász pár óra alatt bármikor megváltoztat, ha ehhez támad kedvünk.

(www. thehairstylist.com)