magassarkú cipő
#Testi problémák

Magassarkú cipő és futás: A Jó, a Rossz és a Csúf

2010.08.31.
2 perces olvasási idő

Szeretek magassarkút hordani munkába és szórakozáskor is. Azonban kellemetlen fájdalmat tapasztaltam az elmúlt időben a lábfejemnél és a lábaimnál, és azon gondolkoztam, hogy ez lehet-e az öltözködésem miatt. Mit gondolnak? Éva

Kedves Éva!

A magassarkú cipők valóban okozhatnak komolyabb fájdalmat a lábfejeknél, lábaknál, csípőnél és a hát alsó részeinél.

Természetesen vannak jó dolgok is: hosszabb lesz a testalkatod és jól kiegészíti a külsődet is (a „Jó”).

cipőUgyanakkor rossz hatással van a futási stílusodra. Ez azért van, mert amikor magassarkút viselsz, akkor az egész súlyod előretolódik a lábujjaidra, és ezáltal a természetes formája a lábfejednek összehúzódik (a „Rossz”).

Továbbá emiatt az emelkedett pozicíó miatt a vádlijaid rövidített pozicíóban lesznek, emiatt lesznek fájdalmaid (a „Csúf”).

De nincs minden veszve! Egy kis mérséklet segíthet, hogy hosszú távon egészséges és divatos lehess egyaránt. Itt van néhány tipp a magassarkú viseleted átalakításának elkezdéséhez.

Beszélj egy orvossal

Beszélj egy érsebésszel, hogy értékelje ki a fájdalmaidat és szenvedéseidet. Ha már tudod az okot, könnyen megoldhatod a problémát néhány egyszerű lépés segítségével. A legtöbb futóspecialista cipőgyár együtt dolgozik valamilyen orvosi hálózattal, ami támogatja a futó életmódot. Egy periódus is alapvető különbségeket hozhat, nem csak az derülhet ki mi a fájdalom, hanem az is, hogy mi okozza.

Csökkentsd a terhet

Rövidítsd le a magassarkú cipők hordásának időtartamát azzal, hogy kényelmesebb cipőt hordasz amíg munkába mész vagy haza. Ez csökkenti a magassarkú rossz hatásait, így kapnak egy kis szünetet a lábaid. Csak akkor viseld a magassarkút, amikor igazán szükséges és próbáld meg elkerülni, hogy olyankor vedd fel, amikor hosszú ideig fogsz állni. Az állás az egyik legfárasztóbb pozicíó a test számára és a magassarkú csak rátesz egy lapáttal. Alakíts ki egy gyűjteményt alacsonyabb sarkú cipőkből és vond be azokat a mindennapjaidba.

Enyhítés

Használj masszázshengert vagy labdát, és végezz a csípődön, lábaidon (vádlidon) és lábfejeiden masszázst, egy nap minimum kétszer. Ez főképp akkor hasznos, ha egész nap magassarkúban vagy, és aztán futni mész. A magassarkú cipőről való átállás egy lapos sarkúhoz - a futáshoz - sérülést okozhat. Egy 5-10 perces kötőszövet enyhítés habbal, vagy más masszázskellékkel segít ellazítani az izmokat, és így megelőzhetőek a fájdalmak, sérülések.

Erősíts!

Erősítsd a lábaidat úgy, hogy egyensúlyozó és ellenálló feladatokat hajtasz végre mezítláb (vigyázz, ha edzőteremben csinálod a gyakorlatokat). Az egylábon állás, a kitörés és a guggolás mind erősíti a lábaidat. Egy kicsi is sokat számít, főképp ha sokat állsz magassarkú pozicíóban. Kezdj egy vagy két gyakorlattal és haladj úgy, hogy minden héten beraksz a tervbe plusz egy mezítlábas gyakorlatot.

Amikor ezek már könnyen mennek, próbálkozz egyensúlyozni a gyakorlatok közben egy instabil dolgon, például párnán, összegyűrt törölközőn vagy egyensúlyozó korongon és gyalogolj közben.

(forrás: http://askcoachjenny.runnersworld.com/)

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

cipő