cipő
#Testi problémák

Alakformáló cipő - Mi az igazság?

2010.07.26.
2 perces olvasási idő

Valóban formálják az alakot? Az egészségügyi és fitness szakértők felnagyítják a jelentőségét? Egy pár cipő segíthet abban, hogy több kalóriát égess, formáld a fenekedet, megszüntesd a narancsbőrös combodat, és csökkentsd az ízületi fájdalmakat?

A gördülő mozgást kiváltó talpszerkezetű cipők speciális cipőként kezdték a cukorbetegek, boka problémákkal küzdők számára, de egyre inkább alakformáló cipőként jelennek meg a piacon. Az eladásukat évek óta egy cég vásárolta meg, ám mostanra már sok cipőgyártó társaság beszállt a játékba. Mindegyik kifejlesztette a saját alakformáló modelljét. Van néhány technikai és dizájnbeli különbség a cipőmárkák között, de az alapelvek ugyanazok.

Ezeknek a cipőknek egy instabil, erősen hajlott talpszerkezetük van. Sétálni bennük az egyensúlyfejlesztő lépegetőkhöz és korongokhoz hasonlatos, vagy olyan, mintha mezítláb járnál egy homokos strandon. A támogatói azt állítják, hogy az instabilitás arra kényszerít, hogy használd azokat izmaidat, amiket egyébként nem használnál. Mégpedig azokat, amik a lábfejeden, lábadon, fenekeden, és hasadon vannak, ami pedig súlycsökkenéshez vezethet. A cipők pedig a járásodat és a testtartásodat is megváltoztathatják, levéve a nyomást a fájó, lestrapált ízületekről.

De valóban a fent említett hatásuk van, és ha igen, akkor az jó dolog?

A lábápolási szakértő (podológus) véleménye

Először is, ezek a cipők lehet, hogy segítenek enyhíteni a fájdalmat azoknak az embereknek, akiknek sarokpanaszaik vannak. Leveszik a nyomást a sarokról, és több kitámasztást adnak a bokának.
Ezek a lábbelik a térdínakra és a farizmokra helyezik át az erőkifejtés helyét, így ha nem vagy sportos vagy edzett gyalogos, akkor fájdalmat okozhatnak azokban az izmokban, ahol elvileg segíteniük kellene.

Ha nem vagy hozzászokva ezeknek az izmoknak a használatához, akkor a cipő viselése fájdalmakat okozhat.
Jótanács: Lassan törd be őket, viseld eleinte órákra. Ne kezd el benne kilométereket sétálni.

Egy orvos véleménye

Az orvosok ízületi gyulladásban szenvedők szemszögéből is vizsgálták a cipőket. Az eredmény:
Nincs bizonyítékkal alátámasztva, hogy bármi előnyük származna az ízületi gyulladásban szenvedők betegeknek. A kutatás szerint a lapos talpú, rugalmas cipők sokkal ízület-barátságosabbak. Ez teljesen ellentéte az alakformáló cipők talpkiképzésének.

De az sem bizonyított, hogy a mozgás intenzitását növelné.
Valóban, a testtartás javul, mert egy instabil cipőt viselsz, így egyenesen állva vagy kénytelen kiegyensúlyozni magad.De több kutatás szükséges ahhoz, hogy meg lehessen mondani kinek a legmegfelelőbb az ilyen lábbeli.

Az edzők véleménye

A koncepció teljesen megfelelő. Alkalmazkodnak a testtartáshoz, és a farizmok nagyobb mértékű aktivitását eredményezik. De nem megfelelőek minden ember és minden mozgásforma számára!
Nem jó ötlet ilyen cipőben futni, különösen akkor, ha abszolút nem vagy jó kondiban. Arra jók, hogy sokat állj bennük. Habár, nem árt figyelmeztetnünk, hogy az egyensúlyproblémákkal küzdőknek nem kellene viselniük ilyen cipőket, miként az instabilitás növelheti az esések és ezáltal a törések kockázatát.

Az alakformáló cipők nagyszerűek a szabadban járkáláshoz, de nem futógépre valók.
A cipő előnye abból származik, hogy az ember testsúlyát egy helyen belül mozgatja, ami nem esik meg a futógépen..

Szintén nem ajánlottak a cipők a kezdő súlyzós edzők számára.
Jobb ha megmarad a stabilitás a lábfejen és a bokán súlyzós edzés alkalmával. Több tapasztalattal a cipők viselhetők az alsó testtájakat megmozgató gyakorlatoknál, hogy magukba foglalják az egyensúlygyakorlatokat is.

A cipőgyártók véleménye

A cipőkészítők nagyobb szerepet jósolnak a cipőiknek és kiállnak termékük mellett.
Ez nem egy divat, hanem egy mozgalom, állítja egyikük. Ezek a lábbelik segíthetnek abban, hogy egy kicsit fittebb legyél, de a keményen edző atlétáknak is megfelelnek.

Míg egy másik cég azt állítja, az ő cipői elsősorban nem alakformálók, habár megvan ez a hozzáadott előnyük, azonban inkább orvosi, fiziológiás lábbelinek tekintik őket. Az izmok megerősítésének és testtartásnak a maradandó hatása jobban néz ki, de a célunk az, hogy jobban érezd magad-állítja a cégvezető..
Azonban hozzáteszi, azok számára, akik egyensúly problémákkal küszködnek, a cipő lehet, hogy nem megfelelő az instabilitás miatt. Hallgass a testedre-vallja.

Egy másik cipőgyártó cég feje arról beszél, miképp alkották meg éppen aktuális modelljüket: az edzőteremből vett egyensúlyozó labdákat vettük figyelembe, és a belefoglaltuk ötleteinket egy cipőbe. Az ötlet az volt, hogy ha egy cipőben enyhe, mikro-instabilitást alkotnak, akkor az arra készteti a viselőjét, hogy egy kicsit ki kelljen ezt az instabilitást egyensúlyozni minden egyes lépéssel, egyre keményebb mukára késztetve ezzel az izmokat egész nap.

(Sz.L.)