tini
#Betegségek

Ízületek védelme - Fontos a megelőzés

2024.04.26.
2 perces olvasási idő

Tinik körében is gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és térd fájdalma. A következőkben megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett fájdalmakat megelőzzük. Dr. Babai László prevenciós szakértő segítségével annak is utána jártunk, vajon táplálkozásunk hogyan befolyásolja a tünetek kialakulását.

Az első figyelmeztető jel: a fájdalom

A két ízlap csúszik egymáson, mire a két csontdarab irányát megváltoztatja: hajlításba, nyújtásba, közelítő vagy távolító állásba jön. Valljuk be, kevesen gondolunk arra nap, mint nap, vajon hányszor ismétlik meg ízületeink a fent leírt folyamatot minden mozdulat közben, amit akár az utcán járva, a számítógép előtt ülve, vagy otthon, a házimunka végzése közben végrehajtunk. Ízületeink működését természetes folyamatnak tartjuk, többnyire csak akkor vesszük észre őket, ha fájdalom jelentkezésével adnak hírt létezésükről.

Mi okozhatja a fájdalmat?

Az ízületi fájdalmak hátterében számos tényező állhat. Okozhatja sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás egyaránt. A fájdalom az egyik testrészből a másikba sugározhat, így sokszor azt sem könnyű megállapítani, a hiba mely ízületben rejlik.

A panaszokat kiválthatja, vagy a meglévő tünetek súlyosbodását okozhatja még:

 • Túlerőltetés, vagy egyoldalú terhelés.
 • Nedves, hideg levegő.
 • Az időjárás változásai is provokálhatják a tüneteket.
 • Mozgásszegény életmód.
 • Túlsúly miatti fokozott terhelés.
 • Dohányzás.

Az étkezés is befolyásolja a tüneteket

Az ízületi gyulladások fellángolása és az étkezés közti kapcsolat egy viszonylag új terület, mely jelenleg is több kutatás témáját képezi. A jelenségre norvég orvosok által végzett vizsgálat hívja fel a figyelmet, melyben összefüggést fedeztek fel az ízületi gyulladások fellángolása és a táplálékérzékenység közt.

A folyamat kiváltója az immunmediált ételintolerancia, melynek során a szervezetben bizonyos ételek összetevőivel szemben IgG ellenanyag termelődik. Ez az ellenanyag a reakciót kiváltó külső anyaggal komplexet képezve lerakódik különböző szerveinkben, és ott helyi pici, de tartós gyulladást alakít ki.

A krónikus gyulladások kezelésénél tehát gondolnunk kell arra is, hogy a panaszok fellángolását táplálékérzékenység is okozhatja. Ilyen esetben a vizsgálatok alapján azonosított ételek elhagyásával jelentős javulás érhető el.

Előzzük meg!

 1. Ízületeink egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeresen végzett, nem túl megerőltető mozgás. Ízületeket kímélő sport a gyógytorna, a vízi gimnasztika, a sífutás és úszás.
 2. Számos vizsgálat igazolta, hogy bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya nagyban hozzájárul a betegek állapotának romlásához. A C- és E-vitamin, a ß-karotin, valamint a szelén, a cink, a réz és a vas szedése antioxidáns tulajdonságuk miatt lehet előnyös. Az omega-3 zsírsavak gyulladácsökkentő hatásuknál fogva segítenek a panaszok mérséklésében. A kutatások szerint a reumás ízületi gyulladás kialakulásában pedig a D-vitamin hiány játszik fontos szerepet.
 3. Az úgynevezett porcvédő szerek gátolják az ízületi porcok lebomlását és elősegítik az újjáépülésüket. A glükozamin, a kondroitin és az MSM elősegítik a porc egészséges szerkezetének megőrzését és az ízületek normál működését.
 4. Minden edzés előtt melegíts be, majd az edzés végén nyújts. Ezzel megelőzheted a sportsérüléseket, illetve az ízületi problémákat is.
 5. Regenerálódj – A túlzásba vitt edzés szintén nem tesz jót ízületeidnek. Hagyj időt a pihenésre és regenerálódásra, mivel a túlzott sportolás épp olyan káros lehet, mint a mozgásszegény életmód.
 6. Ha fájdalmat érzel, hagyd abba az adott tevékenységet, főleg a sportot. A csak azért is végig edzem hozzáállás többet árt, mint használ.
 7. Mindig évszaknak megfelelően öltözz. Télen vagy amikor hűvösebbre fordul az idő, esetleg a tavaszi csalóka időjárásnál öltözz rétegesen. Ezzel nemcsak a megfázást kerülheted el, de az ízületeid is biztonságban lesznek.
 8. Folyadékpótlás – Anélkül nem megy. Napi 1,5-3 liter folyadék az ajánlott mennyiség, lehetőleg vízből. A víz ugyanis elengedhetetlen az ízületek megfelelő működéséért.

(KamaszPanasz - www.allergiakozpont.hu)