sport
#Mozgás

Egy kis mozgás senkinek sem árt!

2012.07.05.
2 perces olvasási idő

Idén szeptembertől bevezetik a mindennapos testnevelést az általános és középiskolákban. A cél a gyermekek jelenlegi rossz egészségi állapotának jelentős javulása. Mit szóltok hozzá?

Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi kutatása szerint a - 11, 13 és 15 éves - magyar fiatalok leginkább mozgásszegény életmódjukkal, tévé és számítógép imádatukkal, illetve testképzavaraikkal tűntek ki a felmérésben részt vevő más ország fiataljai közül.

Az orvos szerint hasznos

Dr. Hertelendy László háziorvos úgy véli: a legfontosabb az lenne, hogy már óvodáskorban tudatosan ismertessék meg a szülők a gyermekeikkel a mozgás örömét. Aki ezt kiskorában megtapasztalja, védett lesz a későbbiekben is a túlzásba vitt szobai elfoglaltságokkal szemben.

A rendszeres mozgás sikerélményt, örömérzetet, önbizalmat, valamint fegyelmet és barátokat nyújt. Ezeken kívül tökéletesebb lesz a mozgáskoordináció, a logikai gondolkodás, fejlődnek a finommozgások, amelyek főként az írástanulásnál és a rajzolásnál hasznosak - sorolja Hertelendy László háziorvos.

Az élsportoló szerint nagy a felelősség

A sport és a mozgás meghálálja a befektetett energiátEbben a kérdésben hatalmas felelősség hárul a szülőkre - mondja Madaras Ádám, világ- és Európa-bajnok öttusázó. Ha a családban nem fontos a sport és a mozgás, ha a családon a kényelem lesz úrrá, mert az nem igényel szervezést, nem kell például elvinni a gyereket edzésre, nem kell érte menni, és még sorolhatnánk, akkor ugyanez a szemlélet vár a gyerekekre is. A sportember - aki a KamaszPanaszon hamarosan induló fotó és videó pályázatának zsűrielnöke lesz - 13 éves nagyfián tapasztalja, hogy milyen jótékony hatással van az egész életére a heti néhány óra edzés. Ez egy kitűnő befektetés is, hiszen, ha a gyermek felnő, továbbviszi a sport szeretetét, a következő generáció is hasznot húz belőle, kevesebb lesz a beteg felnőtt.

Madaras Ádám szerint, ha megadjuk a testünknek a szükséges mozgást, akár testnevelés, akár különóra keretében, meghálálja, és pozitív irányba befolyásolja a lelki életünket, egyik sincs meg a másik nélkül. A heti 5 napos testneveléshez elméletileg és gyakorlatilag is felkészült szakemberekre van szükség. A heti 5 napból kettő lehet majd különóra keretében megtartott edzés is, például úszásoktatás. Jó úton haladunk afelé, hogy minden gyerek megtanuljon úszni, ehhez azonban alkalmas vízfelület kell a kisebb településeken is, direkt nem említettem versenyuszodát, erre a célra nincs szükség ekkora létesítményre – teszi hozzá a sportoló, aki teljes mértékben támogatja a szeptembertől életbe lépő változást.

Változatos tanterv kell

Baráth Tamás a Pécsi Triatlon Klubban segédedző, triatlonistákat és úszókat edz, a korosztály igen vegyes, vannak óvodáskorú és középiskolás tanítványai is. Ők naponta több órát edzenek: úsznak, futnak és kerékpároznak. Tamás jelenleg a PTE mesterképzésén tanul testnevelő-edző szakon, ahol a hallgatók csupán egyharmada sportol rendszeresen. Nehéz elképzelni, hogy ők fogják tanítani a jövő fiataljait. Hogyan motiválják majd ezek a testnevelők a diákokat, ha azt sem tudják, milyen verseny idő alatt leúszni 100 métert, vagy teljesíteni a maratont – kérdezi jogosan a segédedző.

Tamás szerint akkor van értelme a napi testnevelésnek, ha a programok változatosak, leköti a diákot. Nincs értelme unalmasabbnál unalmasabb feladatokkal traktálni a fiatalokat, ez már a múlté, ahogyan a heti két óra testnevelésóra is. Amennyiben megvalósítható az iskolában vagy annak közelében, indulhatna a nap egy óra úszással, egyébként pedig a tanórák után, délután kellene beiktatni a többi testnevelést.

A diákok körében vegyes a kép

Leginkább azok tiltakoznak a napi mozgás ellen, akik egyébként sem sportolnak, sőt, kibújnak a testnevelésóra alól, át sem öltöznek, mindenféle, már-már megkérdőjelezhető indokokkal állnak elő. Az egyik lány mesélte, hogy részese volt egy beszélgetésnek a tanár és a diákja között. A testnevelő percekig kérlelte a tanulót, hogy "ugyan már fusson le 2 kört az ő kedvéért". A diák persze kérette magát, végül nem tehetett mást, szép lassan elkezdett kocogni. Ez a diák biztosan nem örül a napi mozgásnak - véli az általunk megkérdezett lány, aki iskolán kívül is sportol, úszni jár, és gyakran elmegy bringázni a barátaival. Az egyik középiskolás srác azt mondja, azt kellene megérteni, hogy a sport hasznos és nagyon örömteli dolog, kikapcsol, egy edzés után pedig jobban megy a tanulás is. Természetesen fontos a mérték, az is unalmas, ha mindennap focizunk – mondja a fiú.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

sport