tini
#Testi problémák

Milyen veszélyek leselkednek a tinikre világszerte?

2023.03.23.
4 perces olvasási idő

A serdülők és a fiatal felnőttek túlélési esélyei eltérőek az egész világon. 2020-ban a 10–24 év közöttiek halálozási valószínűsége a szubszaharai Afrikában, Óceániában (Ausztrália és Új-Zéland kivételével), Észak-Afrikában és Ázsia déli részén volt a legmagasabb. Az átlagos globális valószínűsége annak, hogy egy 10 éves gyermek 24 éves kora előtt hal meg, hatszor nagyobb volt a szubszaharai Afrikában, mint Észak-Amerikában és Európában. Miért van mindez?

Balesetek

A nem szándékos sérülések jelentik a vezető halálokot és rokkantságot a serdülők körében. 2019-ben közel 100 000 serdülő (10–19 éves) halt meg közúti közlekedési baleset következtében. Sokan gyalogosok, kerékpárosok vagy motorosok voltak.

A fulladás is a serdülőkorúak halálozási okai között is szerepel. A becslések szerint több mint 40 000 serdülő – több mint háromnegyedük fiú – fulladt vízbe 2019-ben.

Erőszak

Az erőszak világszerte a vezető halálokok közé tartozik a serdülők és fiatalok körében. Jelentősége világrégiónként jelentősen eltér. Ez okozza az összes serdülőkorú férfi halálozás közel egyharmadát a WHO Amerika régiójának alacsony és közepes jövedelmű országaiban. Egy globális iskolai egészségügyi felmérés szerint a serdülő fiúk 42%-a és a serdülő lányok 37%-a volt kitéve zaklatásnak. A szexuális erőszak a fiatalok jelentős részét is érinti: 8 fiatalból 1 számol be szexuális visszaélésről.

A serdülőkorban előforduló erőszak növeli a sérülések, a HIV és más szexuális úton terjedő fertőzések, a mentális egészségügyi problémák, a rossz iskolai teljesítmény és a lemorzsolódás, a korai terhesség, a reproduktív egészségügyi problémák, valamint a fertőző és nem fertőző betegségek kockázatát is.

Mentális egészségügyi probléma

A depresszió az egyik vezető betegség a serdülők körében, az öngyilkosság pedig a második vezető halálok a 15–19 évesek körében. A felnőttkori mentális egészségi zavarok fele 14 évesen kezdődik, de a legtöbb esetet nem fedezik fel és nem kezelik.

Számos tényező befolyásolja a serdülők jólétét és mentális egészségét. Az erőszak, a szegénység, a megbélyegzés, a kirekesztés növelheti a mentális egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

Alkohol- és droghasználat

A serdülőkorúak alkoholfogyasztása sok országban komoly gondot okoz. Csökkentheti az önkontrollt és fokozhatja a kockázatos magatartásokat, például a nem biztonságos szexet vagy a veszélyes vezetést. Ez a sérülések (beleértve a közúti közlekedési balesetek), az erőszak és a korai halálesetek alapvető oka. A későbbi életkorban egészségügyi problémákhoz is vezethet, és befolyásolja a várható élettartamot. Világszerte a 15–19 évesek több mint negyede jelenleg iszik, ez 155 millió serdülőkorú. A 15–19 éves serdülőkorúak körében 2016-ban 13,6% volt a súlyos, epizodikus alkoholfogyasztás előfordulása, a férfiak a leginkább veszélyeztetettek.

A kannabisz a legszélesebb körben használt pszichoaktív kábítószer a fiatalok körében, 2018-ban a 15–16 évesek körülbelül 4,7%-a használta legalább egyszer. A gyermekek és serdülők alkohol- és kábítószer-használata olyan változásokkal jár, amelyek viselkedési, érzelmi változásokhoz vezethetnek.

Dohányzás

A manapság dohányzó emberek túlnyomó többsége serdülőkorában kezdte el ezt a dohányzást. Világszerte 10-ből legalább 1 13–15 éves serdülő dohányzik, bár vannak olyan területek, ahol ez a szám sokkal magasabb.

HIV/AIDS

Becslések szerint 2019-ben 1,7 millió serdülő (10–19 éves) élt HIV-fertőzéssel, a WHO afrikai régiójában volt a többségük. Míg az 1994-es csúcshoz képest a serdülők körében jelentősen csökkent az új fertőzések száma, az új felnőtt HIV-fertőzések körülbelül 10%-át a serdülők teszik ki. Ezen túlmenően, bár az új fertőzések száma a legsúlyosabban érintett országokban csökkent, a közelmúltban végzett szűrések száma továbbra is alacsony, ami arra utal, hogy sok HIV-fertőzött serdülő és fiatal nem ismeri állapotát.

Egyéb fertőző betegségek

A jobb gyermekkori védőoltásoknak köszönhetően jelentősen csökkent a serdülőkorúak halálozása és a kanyaró okozta rokkantság. Például az afrikai régióban 2000 és 2012 között 90%-kal csökkent a serdülőkorúak mortalitása a kanyaró miatt.

Becslések szerint a hasmenés és az alsó légúti fertőzések (tüdőgyulladás) a 10-14 éves serdülők halálozási okai közül a 10. leggyakoribb.

Az olyan fertőző betegségek, mint a humán papilloma vírus (HPV), amely általában a szexuális élet megkezdése után alakul ki, egyaránt vezethetnek serdülőkorban rövid távú megbetegedésekhez (genitális szemölcsök), de ami még fontosabb, több évtizeddel később méhnyak- és egyéb daganatos megbetegedésekhez is vezethetnek. A korai serdülőkor (9–14 év) az optimális időszak a HPV-fertőzés elleni védőoltásra, és a becslések szerint, ha világszerte a lányok 90%-a megkapja a HPV-oltást, több mint 40 millió életet lehet megmenteni a következő évszázad során. A becslések szerint azonban 2019-ben világszerte a lányok mindössze 15%-a kapta meg a vakcinát.

Korai terhesség és szülés

A fejlődő régiókban évente körülbelül 12 millió 15–19 éves lány és legalább 777 000 15 év alatti lány szül. A terhességből és szülésből eredő szövődmények világszerte a 15–19 éves lányok vezető halálokai közé tartoznak.

Az egészségügyi szervezetek egyik konkrét célja, hogy 2030-ra a világ biztosítsa a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyetemes hozzáférést, beleértve a családtervezést, a tájékoztatást és az oktatást, valamint a reproduktív egészség integrálását.

Táplálkozási és mikroelem-hiányok

2019-ben a vashiányos vérszegénység volt a második vezető oka a serdülőkorúak halálozásának. A vas- és folsav-kiegészítők olyan megoldást jelentenek, amely szintén hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.

Az egészséges táplálkozási szokások serdülőkorban történő kialakítása a felnőttkori jó egészség alapja. A telített zsírokban, transz-zsírsavakban, szabad cukrokban vagy sóban gazdag élelmiszerek forgalmazásának csökkentése és az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés biztosítása mindenki számára fontos, de különösen a gyermekek és a serdülők számára.

Alultápláltság és elhízás

A fejlődő országokban sok fiú és lány alultápláltan lép a serdülőkorba, így sebezhetőbbek a betegségek és a korai halálozás ellen. A spektrum másik végén az alacsony, közepes és magas jövedelmű országokban növekszik a túlsúlyos vagy elhízott serdülők száma. Világszerte 2016-ban minden 6. 10–19 éves serdülőből több mint 1 volt túlsúlyos.

A fizikai aktivitás hiánya

A fizikai aktivitás alapvető egészségügyi előnyökkel jár a serdülők számára, ideértve a szív- és légzőrendszer és az izomzat javulását, a csontok egészségét, az egészséges testsúly fenntartását és a pszichoszociális előnyöket. A WHO azt javasolja a serdülőknek, hogy a hét folyamán átlagosan naponta legalább 60 percnyi közepes vagy erőteljes intenzitású fizikai aktivitást végezzenek. Világszerte becslések szerint mindössze 5 serdülőből 1 felel meg ennek az irányelvnek.

(KamaszPanasz - who.int)