HIV-fertőzés
#Betegségek

A HIV-fertőzés korai tünetei

2021.03.18.
2 perces olvasási idő

A HIV-vírus megjelenése utáni egy-két héten belül a betegek 40-90%-a influenzaszerű tüneteket tapasztal. Ennek ellenére gyakran előfordul az is, hogy a tünetek évekig vagy akár évtizedekig nem jelennek meg a fertőzést követően. A HIV-fertőzés leggyakoribb tüneteit gyűjtöttük össze.

A HIV-fertőzöttek közül minden ötödik nem is tud róla, hogy ebben a betegségben szenved. Éppen ezért fontos a rendszeres vizsgálat, főleg ha az egyén több partnerrel folytat védekezés nélküli szexuális viszonyt, vagy ha intravénás drogokat használ.

A HIV-fertőzés korai tünetei

1. Láz

Az egyik legkorábban megjelenő tünet lehet az enyhe láz (kb. 38°C-ig). A láz többnyire más, enyhe tünetekkel együtt van jelen, például: kimerültség, duzzadt nyirokcsomók, torokfájás.

„Ezen a ponton jut be a véráramba a vírus és kezd el nagyobb számban megjelenni.” - magyarázta dr. Carlos Malvestutto, amerikai orvos, aki a járványos betegségekkel és belgyógyászattal foglalkozik. „Ahogy ez megtörténik, a szervezet immunrendszere választ ad erre valamilyen gyulladás, láz megjelenésével.”

2. Kimerültség

A gyulladásos válasz az ostromlott immunrendszer reakciója, de ez fáradékonysággal és letargikus érzéssel is járhat. A fáradékonyság és kimerültség korai és későbbi tünetei is lehetnek a HIV-fertőzöttségnek.

Nemi beteg fiú

Ron, aki 54 éves, akkor kezdett el aggódni egészségéért, mikor séta közben hirtelen kifulladt. Minden, amibe belefogott elvette az erejét, pedig előtte majdnem 5 kilométert gyalogolt naponta. Ron már a fáradtság észlelése előtt 25 évvel HIV-pozitív volt. Ez is igazolja a tényt, hogy a HIV-fertőzés nem mindig egyértelműen jelenik meg, akár évekig, évitzedekig lappanghat úgy a szervezetben, hogy nem is tudunk róla.

3. Izom és ízületi fájdalom, duzzadt nyirokcsomók

Ezek önmagukban lehetnének az influenza, a mononukleózis vagy bármilyen vírusos fertőzéssel járó betegségnek, még akár a szifilisznek vagy a hepatitisznek is a tünetei. Nem meglepő, hiszen a fent említett betegségek tünetei nagyjából azonosak: fájdalom az izmokban és az ízületekben, valamint duzzadt nyirokcsomók. Mivel a nyirokcsomók az immunrendszerünk részei, nem meglepő, ha fertőzés hatására ezek a részek is begyulladnak. Ezeknek nagy része a hónaljban, az ágyékban és a nyakban található.

4. Torokfájás és fejfájás

„Mint a többi tünet, a torokfájás és a fejfájás is tapasztalható korai tünetként.” mondta dr. Horberg.

Ha az utóbbi időben valamilyen nagy rizikófaktorú helyzet ért, érdemes kivizsgáltatnod magad HIV-fertőzéssel is. Teszteld magad a saját érdekedben és mások megnyugtatása érdekében is, hiszen a HIV-vírus korai stádiumában a legfertőzőbb.

Vedd figyelembe, hogy a tested a korai szakaszban még nem állít elő antitestet a HIV-vírus ellen, ezért az ekkor készített antitest-teszt még nem mindig adhat megfelelő választ. (Eltarthat akár hetekig vagy hónapokig is, mire megjelennek az antitestek a vérvizsgálat során.) Válassz valamilyen más vizsgálatot, például ami az RNS-t vizsgálja, hiszen a változás ezesetben már a fertőzés utáni 9. napon is kimutatható.

5. Kiütések, pörsenések a bőrön

A kiütések a HIV-fertőzöttség mind korai, mind késői tüneteként előfordulhatnak. Ron számára ez is árulkodó tünet volt: sejtette, hogy nem allergia vagy a hideg hatására alakult ki. „Kelések alakultak ki a karomon és a környékük viszkető és rózsaszín volt.” A kiütések akár a törzsön is megjelenhetnek. „Ha nem tudjuk megmagyarázni a kialakulásuk okát, vagy nem kezelhetőek ezek a kiütések egyszerűen, érdemes HIV-tesztet csináltatni” javasolja dr. Horberg.

(H. I. - health.com)