aids
#Betegségek

Az AIDS története

2015.12.01.
4 perces olvasási idő

Az AIDS-szel kapcsolatos betegségek több mint 30 millió ember haláláért felelősek 1981 óta, ami sajnos továbbra is növekvő tendenciát mutat. Becslések szerint 33 millió ember fertőzött világszerte a HIV vírussal, ami az AIDS-et okozza. Hogyan jutottunk idáig? Ma van az AIDS-ellenes világnap.

1900-as évek: a majmoktól az emberekig

1884 és 1924 között, valahol a mai Kinshasa területén, Nyugat-Közép-Afrikában egy vadász megölt egy csimpánzt. Egy kevés az állat véréből bejutott a vadász testébe, vélhetőleg egy nyílt seben keresztül. A vér hordozta a HIV vírust, ami ártalmatlannak bizonyult a majomra, de halálos az emberre. A vírus folyamatosan terjedt, ahogy a gyarmati városok fejlődtek, de a haláleseteket kezdetben másnak tulajdonították.

1981 - Az első esetek felismerése

Júniusban, a CDC közzé tett egy riportot, amiben öt fiatal homoszexuális férfi halálos vagy életveszélyes PCP tüdőgyulladásáról volt szó. A PCP-ről kiderült, hogy egy a fő "opportunista fertőzések" közül, ami AIDS-szel párosulva az emberek halálához vezet. Nem sokkal később megfigyelték, hogy egy rendkívüli típusú bőrrák – egészen pontosan a Kaposi-szarkóma – korábban egészséges fiatal férfak halálát okozza New York-ban és Kalifoniában.

aids

1982

Az új betegséget szerzett immunhiányos szindrómának vagy AIDS-nek nevezi. Az AIDS gyakorisága a vérzékeny betegeknél arra a következtetésre juttatta a tudósokat, hogy a betegség kórokozója az azzal fertőzött vérrel terjed. Még ugyanebben az évben meleg férfiak létrehozták az első AIDS érdekképviseleti szervezeteket.

1983

Felismerték, hogy az AIDS heteroszexuális szex által, és anyáról gyermekre öröklődően is terjed. Amerikában ekkor utasították először az AIDS fokozott kockázatának kitett csoportjok tagjait, hogy ne adományozzanak több vért. Ekkorra az AIDS heteroszexuális úton való terjedését Afrikában is megerősítették. A tömegek aggodalma elkezdett növekedni. New Yorkban háztulajdonosok AIDS betegeket lakoltattak ki.

Még ebben az évben Luc Montagnier és Francoise Barre-Sinoussi, a Pasteur Institute kutatói elszigeteltek egy vírust egy AIDS-es páciens megdagadt nyirokmirigyéből. Ezt nyirokcsomó gyulladáshoz köthető vírusnak, LAV-nak nevezték el. Tőlük függetlenül egy másik kutató, Jay Levy kimutatta az úgynevezett ARV-t , ami szintén AIDS-szel kapcsolatos vírus. Egészen 1986-ig nem volt megegyezés arról, hogy a vírust HIV-nek nevezzék.

1985

Az AIDS hisztéria egyre nagyobb méreteket öltött, megtörtént az első iskolai kizárás a betegségre hivatkozva. Ugyanakkor megalakult az AmFAR (Amerikai alapítvány az AIDS kutatásért) Elizabeth Taylor-rel, mint szóvivővel az élen.

Ez az az év, mikor az első HIV tesztet engedélyezik, a véradó központok pedig elkezdik a véradományok ellenőrzését. Megtartották az első nemzetközi AIDS konferenciát, Atlantában, s a Burk család története által, ahol anya, apa és fiuk is HIV fertőzött lett, bizonyossá válik, hogy a vírus heteroszexuális közösségben is terjed.

1986

C. Everett Koop orvos arra ösztönözte a szülőket, hogy beszélgessenek nyíltan és őszintén gyerekeikkel az AIDS-ről.

1987

Diana hercegnő AIDS-es embereket ölelő fotói bejárták a világot. Reagan elnök megtartotta első beszédét az AIDS-ről, ugyanakkor az USA megtiltotta a bevándorlást a HIV-fertőzötteknek - ez a politika csak 2010-ben, Obama elnökké válásával változik.

1988

December 1-jét hivatalosan is az AIDS világnapjává nyilvánítják.

1989

A tudósok rájöttek, hogy még azelőtt, hogy az AIDS tünetei megjelennének, a HIV vírus terjed el a vérben. A kezelés célja az lett, hogy alacsony szinten tartsa a HIV vírust.

1991-1992

A piros szalagot az AIDS szoldaritás szimbólumává válik. Magic Johnson bejelentette, hogy HIV pozítiv, a Queen frontembere, Freddy Mercury meghalt AIDS-ben. Ezekben az években az AIDS a vezető halálokká vált a 25-44 év közötti amerikai férfiak körében.

1993

A Benetton Párizsban a Concord téren egy óriási óvszert állított fel, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, emellett engedélyezik az óvszerreklámokat a TV-ben. Az Angyalok Amerikában című, meleg HIV betegről szóló könyv Pulitzer díjat nyert.

1996-1997

Áttörés történt a kezelésben: Az AIDS gyógyszer koktél, mely igen aktív antiretrovirális terápia kimutathatatlan szintre csökkentheti a HIV vírus terhelést. A remény megcsillant, amikor David Ho AIDS-kutató azt sugallta, hogy a kezeléssel eltüntethető a HIV a szervezetből. Tévedett - később kiderült, hogy a HIV az alvó sejtekben rejtőzik– , de az amerikai AIDS-halálozások több mint 40%-kal csökkennek.

1998-2000

Kétségek merültek fel a HAART komoly mellékhatásaival kapcsolatban. A kezelési kudarcok megerősítették az újabb, erőteljesebb gyógyszerek szükségességét. A következő években több új típusú gyógyszert hagytak jóvá, ami biztonságosabbá, könnyebbé és hatásosabbá teszi a HIV kezelését. Ám a gyógyszerek még mindig nem gyógyították meg a rettegett betegséget.

2001-2002

Kofi Annan, ENSZ-főtitkár javasolta a nemzetközi harcot az AIDS/HIV, a tuberkulózis és a malária ellen. A cél a minél szélesebb körű felvilágosítás volt a megelőzéssel és a betegséggel kapcsolatban. Ugyanakkor a kezelés még mindig teljesen elérhetetlennek bizonyult a HIV fertőzött emberek többségének. A 4.1 millió szub-szaharai HIV fertőzött afrikainak csak 1%-a kapott HIV-ellenes gyógyszereket. Az AIDS világszerte a vezető okká vált a 15-59 év közöttiek halálában.

2006-2007

HIV kezelés bizonyítottan meghosszabbítja életét 24 évvel, ám ennek költsége 618.900 $.

A legújabb HIV-vakcina elbukott klinikai vizsgálatok során, ám újabb jelölt oltóanyagok várnak tesztelésre. A UNAIDS felnőtt körülmetélést ajánl, miután kiderült, hogy ezzel felére csökken a HIV továbbítása nőkről a férfiakra, a magas elterjedtségű régiókban.

2008

Luc Montagnier és Francoise Barre-Sinoussi gyógyszerének ítéltek oda Nobel-Díjat HIV felfedezéséért.

A 33 millió emberből, akik HIV fertőzőtten élnek, 3 millió kap kezelést, ez kevesebb mint azoknak az egyharmada, akiknek közvetlen bánásmódra van szükségük. Először a globális AIDS halálok száma hanyatlik.

2009

Az UNAIDS úgy számol, hogy az AIDS globális terjedése 1996-ban tetőzött 3,5 millió új fertőzéssel. A halálozások száma 2,2 milliónál tetőzött 2004-ben. A 2009-es AIDS Day azonban zord adatokat hoz: 2,7 millió új HIV fertőzés és 2 millió az előző évi halálozás. A fertőzöttek több mint fele nem kap kezelést.

2009-2010

Kutatások kimutatták, hogy az amerikaiak nem vélik jelentős problémának az AIDS-et. Tévedtek. Az új fertőzések száma továbbra is szárnyal. Több mint felük férfi, aki nemi életet él, de a 31%-a heteroszexuális, 45%-uk afro-amerikai.

Reménykedni a holnapban!

A kutatók egy tucatnál többet fedeztek fel olyan antitestekből, amik megcélozzák a HIV vírust. Remélik, hogy ezek a felfedezések olyan oltóanyaghoz fognak vezetni, amikhosszú távú védelmet biztosítanak az AIDS ellen. Egy antitestet, a PGT 128-at tartják a leghatásosabbnak, és ígéretesnek, amely a tesztek szerint megakadályozza, hogy a vírusok mintegy 71%-a megfertőzze a sejteket.

(KamaszPanasz - S. Z., forrás webmd.com)