Betegségek, AIDS

#Betegségek #AIDS

11 db cikk a témában

Az AIDS tünetei és megelőzése
#AIDS
2022.06.27.

Az AIDS tünetei és megelőzése

A HIV fertőzés, illetve az AIDS betegség napjaink legsúlyosabb, szexuális úton terjedő betegsége. Cikkünkből fontos információkat tudhatsz meg erről a gyógyíthatatlan betegségről és megelőzésének lehetőségéről.

#aids-teszt
2021.03.27.

Hol végeztethető HIV teszt?

HIV tesztet állampolgárságra való tekintet nélkül bárki kérhet. Az anonim HIV teszthez való jog törvényen alapuló jog.

A HIV-fertőzés korai tünetei
#HIV-fertőzés
2021.03.18.

A HIV-fertőzés korai tünetei

A HIV-vírus megjelenése utáni egy-két héten belül a betegek 40-90%-a influenzaszerű tüneteket tapasztal. Ennek ellenére gyakran előfordul az is, hogy a tünetek évekig vagy akár évtizedekig nem jelennek meg a fertőzést követően. A HIV-fertőzés leggyakoribb tüneteit gyűjtöttük össze.

#aids
2015.12.01.

Az AIDS története

Az AIDS-szel kapcsolatos betegségek több mint 30 millió ember haláláért felelősek 1981 óta, ami sajnos továbbra is növekvő tendenciát mutat. Becslések szerint 33 millió ember fertőzött világszerte a HIV vírussal, ami az AIDS-et okozza. Hogyan jutottunk idáig? Ma van az AIDS-ellenes világnap.

#aids
2015.01.29.

Élet HIV-fertőzöttként: tények és tévhitek

Ha HIV-fertőzött vagy, az azt jelenti, hogy AIDS-es vagy? A HIV-vírus hogyan terjed? A tünetekből rá lehet ismerni a HIV-fertőzöttségre? Gyógyítható a betegség? Bárki elkaphatja? Ezekre, és sok más kényes kérdésre ad választ cikkünk.

#hiv
2013.12.18.

Gyógyszerekkel a HIV-betegek nem fertőznek

A 2000-es években elért terápiás áttöréseknek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható, továbbá, aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, nem kimutatható nála a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz - derült ki egy orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak tartott továbbképzésen.

#szex
2012.11.07.

HIV-fertőzöttek: sokan nem is tudnak betegségükről

Egy felmérés szerint az USA-ban a 13 és 24 év közötti HIV-fertőzöttek mintegy fele nincs is tudatában annak, hogy vírushordozó. Az adatokat számszerűsítve a bizonyított fertőzés közel 48 ezer fiatalt érint. Emellett a kutatást végző orvosok szerint kb. 232 ezer olyan ember él az USA-ban, akinek fogalma sincs a szervezetében jelen lévő kórokozóról.

#aids
2011.11.30.

AIDS: A fejlődés ellenére nincs vége a harcnak

Mind a HIV/AIDS megelőzésébe, mind pedig a kezelésbe fektetett hosszú távú befektetések, úgy tűnik, kezdenek megtérülni. A gyerekek azonban nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek!

#hiv
2011.06.01.

Tények és tévhitek az AIDS-szel kapcsolatban

A világ egyik legsúlyosabb betegsége a rák mellett az AIDS. Sokan rettegnek e szó hallatán, de nem is igazán vannak vele tisztában, hogy mit jelent. Az alapvető probléma az, hogy az emberek eleve összekeverik a HIV-fertőzést az AIDS betegség fogalmával. Itt az ideje, hogy tisztázzunk néhány hiedelmet.