HIV-fertőzés
#Betegségek

Hasmenés, köhögés, fekélyek: a HIV-fertőzés tünetei

2012.12.02.
3 perces olvasási idő

A HIV-fertőzés kezdeti tünetei után akár évekig, évtizedekig nem derülhet ki a fertőzés jelenléte. Melyek azok a komolyabb jelek, amelyek HIV-fertőzésre utalnak? December 1-je az AIDS Világnap.

1. Hányinger, hányás, hasmenés

Azoknak az embereknek, akik ezeket a tüneteket produkálják, körülbelül 30-60 %-uk HIV-fertőzött. Ezek a tünetek megjelenhetnek a vírusfertőzés elleni kezelés következményeként, de a lehetséges fertőzés egyik jeleként is. „A meg nem szűnő és semmilyen gyógyszerre nem reagáló hasmenés jelzésértékű lehet.” - mondja egy kaliforniai orvos, dr. Michael Horberg.

2. Fogyás

Az AIDS megjelenésének hatására a betegeknél gyakori a súlyvesztés, de ez mindenesetre a betegség előrehaladott állapotát jelzi, valamint köszönhető a hasmenésnek is.

A HIV-fertőzés tünetei„Ha folyamatosan csökken valakinek a súlya, az azt jelzi, hogy az egyén immunrendszere legyengült.” mondja dr. Malvestutto. „Ez főként azokra a betegekre igaz, akik ugyanannyit esznek , mint azelőtt, sőt, annyit, amennyit csak bírnak.

A fogyás a HIV-fertőzés késői jele, mégis elég gyakran látunk ilyet.” Napjainkban már egyre kevesebb az ilyen betegek száma, köszönhetően a különböző vírusos betegségek elleni gyógymódoknak."

Akkor tekinthető krónikusnak vagy orvosi esetnek az egyén súlycsökkenése, ha elveszítette testsúlya 10%-át, gyakran ment a hasa és volt legyengülve, valamint több mint 30 napig tartó lázas betegsége volt.

3. Száraz köhögés

Ron, aki 54 éves, esetében a száraz köhögés volt az első olyan jel, amiből arra következtetett, hogy valami nincs rendben. Ennek ellenére először mégis azt hitte, hogy csak valamiféle allergiáról lehet szó. De már másfél éve folyamatosan tartott és nem akart megszűnni. Semmilyen gyógyszer nem segített (sem az antibiotikum, sem az inhalálók). Az allergiával foglalkozó orvosok sem tudtak semmit tenni. Kiderült, hogy Ron már a fáradtság észlelése előtt 25 évvel megfertőződött.

Ez a tünet, vagyis az a fajta alattomos köhögés, amely hetek óta nem akar szűnni és nem reagál semmire, nagyon jellemző az előrehaladott HIV-fertőzések esetében.” - mondja Dr. Carlos Malvestutto amerikai orvos, aki a járványos betegségekkel és belgyógyászattal foglalkozik.

4. Tüdőgyulladás

A köhögés és a súlyvesztés lehetnek egy olyan súlyos fertőzéssel járó betegség tünetei is, amelyet egy baktérium okozott, viszont ha az immunrendszered megfelelően működik, nem kell különösebben aggódnod a betegség miatt. "Nagyon sokféle fertőzés létezik és mindegyik különböző módon jelenik meg.” mondta dr. Malvestutto.

Ron esetében a fertőzés tüdőgyulladással járt, aminek következtében a férfi kórházba is került. Fertőzéseket okoznak még egyes paraziták, a herpesz-vírus bizonyos fajtái és a gombás fertőzések.

5. Éjszakai izzadás

Dr. Malvestutto szerint a HIV-fertőzöttek fele szenved éjszakai izzadástól a fertőzés korai szakaszában. Ezek még gyakoribbá válhatnak az idő és a fertőzés előrehaladtával, függetlenül attól, hogy az illető mennyit edz vagy milyen a szoba hőmérséklete. Hasonló ahhoz a fajta hőhullámhoz, mint amit a nők éreznek a menopauza során, hiszen ugyanolyan nehéz elviselni ezeket az izzadásokat.

6. A köröm változása

A HIV-fertőzés kései tünete lehet az is, hogy megváltoznak a körmök: elvékonyodnak és hullámosak lesznek, töredeznek vagy elszíneződnek; fekete és barna vonalak jelennek meg akár függőlegesen, akár vízszintesen. Ez gyakran gombás fertőzés hatására is kialakulhat. „Azok a páciensek, akiknek az immunrendszerük legyengült, könnyebben kaphatnak el gombás fertőzéseket.” tette hozzá dr. Malvestutto.

7. Gombás fertőzések

A gombás fertőzés nemcsak a körmöket, de a szájüreget is megfertőzheti. „Nagyon gyakori az élesztőgomba-fertőzés, és a leggyakrabban nőknél alakul ki. A szájüregben vagy a nyelőcsőben alakulnak ki és a nyelést akadályozzák.” mondta dr. Malvestutto.

Ron egyik nap úgy kelt fel, hogy fehér foltokat talált a nyelvén, ő is elkapta ezt a fajta fertőzést. Számára nem volt annyira zavaró, de a fertőzést meg akarta szüntetni. Nehéz volt megszabadulnia tőle és végleg csak akkor tüntek el, mikor a HIV-fertőzés ellen kezdett el gyógyszereket szedni Ron.

8. Zavarodottság vagy koncentrációs zavarok

A HIV-fertőzéssel kapcsolatosan kialakuló zavarodottság és koncentrációs zavarok lehetnek a demencia jelei is, de ez főként idős korban jelenik meg. A HIV-fertőzés a zavarodottságon és koncentrációs zavarokon kívül más problémákat is okozhat, például memóriazavart, viselkedési problémákat, például indokolatlan mértékű dühöt vagy ingerlékenységet. Emellett mozgásproblémákhoz is vezethet: ügyetlen mozdulatok, koordinációs zavarok, írási nehézségek.

9. Fekélyek és herpeszek

A szájherpesz és a genitális herpesz a korai és a késői stádiumban lévő HIV-fertőzésnek is lehet jele. Ha valakinek herpesze van, az veszélyes lehet a HIV-fertőzés szempontjából. A HIV-fertőzöttek gyakrabban szenvednek herpesztől, mivel az immunrendszerüket legyengíti a HIV-fertőzés.

10. Zsibbadás és gyengeség

A késői stádiumban lévő HIV-fertőzés okozhat zsibbadást és bizsergést a lábakban és kezekben. Ez a tünet azoknál a betegeknél is előfordul, akiknek kezeletlen diabéteszük van. „Ez az az állapot, mikor az idegek ténylegesen károsulnak.” - mondja dr. Malvestutto. Ez a tünet gyógyítható különböző fájdalomcsillapítókkal, valamint olyan gyógyszerekkel, amelyek az idegekre hatnak.

11. Menstruációs zavarok

Az előrehaladott HIV-vírus befolyásolhatja a menstruációt is, lázat, valamint enyhébb ciklusokat is okozhat. Ezek a változások valószínűleg összefüggésben vannak a súlyvesztéssel és a beteg nők rossz egészségi állapotával és magával a fertőzés előrehaladott állapotával, nem csak a fertőzéssel magával. A HIV-fertőzött nők esetében a menopauzát is korábban észlelték, hiszen normálisan a 49-51 év közöttieket érinti ez a betegség, míg a fertőzötteknél már megjelent 47-48 éves korban.

(H. I. - health.com)