hiv
#Betegségek

Tények és tévhitek az AIDS-szel kapcsolatban

2011.06.01.
2 perces olvasási idő

A világ egyik legsúlyosabb betegsége a rák mellett az AIDS. Sokan rettegnek e szó hallatán, de nem is igazán vannak vele tisztában, hogy mit jelent. Az alapvető probléma az, hogy az emberek eleve összekeverik a HIV-fertőzést az AIDS betegség fogalmával. Itt az ideje, hogy tisztázzunk néhány hiedelmet.

Segíts, hogy ne terjedjen tovább a HIV vírus: azáltal, hogy védekezel ellene. Hogy hogyan? A következőkben megtudhatod!

Ha HIV-fertőzött vagyok, akkor AIDS-es is vagyok?

Nem igaz. A humán immundeficiencia vírus (HIV) olyan vírus, amely elpusztítja a szervezet CD4 nevű immunsejtjeit, melyek segítenek legyőzni a betegségeket. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett, évtizedekig szinten lehet tartani az állapotot, anélkül, hogy a HIV AIDS betegségbe alakulna át. Aki HIV-fertőzött, azt HIV-pozitívnak szokták diagnosztizálni.

Az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma) amely akkor alakul ki, ha a CD4 sejtszám 200 alá esik egy milliliter vérben.

Elkaphatom a HIV-fertőzést egy alkalmi kapcsolat során is?

Igaz. Nem lehet elkapni a HIV-fertőzést egy öleléstől, ha egy törölközött használsz valakivel, vagy ha egy pohárból isztok. De el lehet kapni a fertőzést, a védekezés nélküli szextől, közös injekciós tűtől és sterilizálatlan tetoválóberendezéstől. Vérátömlesztésnél nagyon ritka a fertőzés esélye. Minden véradót előtte letesztelnek HIV-vírusra. Tehát akkor kaphatod el, ha egy HIV-fertőzött vérével érintkezel.

szex

Ha elkaptam a HIV-fertőzést, akkor már csak néhány évem van hátra?

Nem igaz. Minden HIV-fertőzött máshogy reagál a vírusra. Van, akinek az immunrendszerét hónapok alatt legyengíti és van, aki évtizedekig képes normális életet élni vele.

Mik a HIV-fertőzés tünetei?

Néhány ember a fertőzés után évekig nem produkál tünetet. Sok embernek a fertőzés után tíz nappal már jelentkeznek a tünetek vagy néhány héten belül. Az első tünetek influenzához vagy mononukleózishoz hasonlóak:

Ezek a tünetek általában néhány hét után megszűnnek és nem is jelentkeznek több évig. A legbiztosabban egy vérvizsgálattal tudhatjuk meg a HIV-fertőzés fennállásának lehetőségét.

A HIV gyógyítható?

Nem igaz. A tudomány mai állása szerint a HIV-fertőzésre nincs gyógymód, csupán gyógyszeres kezeléssel szinten lehet tartani, illetve segít fenntartani az immunrendszert. Egyes gyógyszerek bizonyos fehérjék gátlásán keresztül befolyásolják a HIV vírus szaporodóképességét, mások blokkolják a vírus bejutását az immunsejt örökítő anyagába. A gyógymód megtalálásában folynak a kutatások.

A beteg orvosa mérlegeli a páciens általános egészségügyi-, és az immunrendszere állapotát, illetve, hogy mennyi vírus került be a szervezetébe és ennek alapján eldönti a kezelés fajtáját, menetét.

Bárki elkaphatja a HIV-fertőzést?

Igaz. Bárki elkaphatja a HIV vírust, nő, férfi, gyerek. Akár homoszexuális, akár heteroszexuális. Magyarországon egyre több a 25 év alatti HIV-fertőzött az elmúlt években.

A szex biztonságos, ha mindkét partner HIV-fertőzött?

Nem igaz. Csak azért, mert te és a partnered is HIV-fertőződtek vagytok, még nem jelenti azt, hogy nem kell védekezni szex közben. Az óvszer használata más nemi úton terjedő betegség ellen jelent védelmet, illetve más HIV vírustörzs ellen is megvéd, amely az aktuális HIV elleni gyógyszernek ellenállhat. Attól, hogy kezelnek, és jól érzed magad, még megfertőzhetsz másokat.

Lehet babám, ha HIV-pozitív vagyok?

Igaz. Ha az anyuka HIV-pozitív, akkor a babának átadhatja a fertőzést a terhesség ideje alatt vagy a szüléskor. De manapság, már létezik olyan kezelési mód, amely megvédi a babát a vírustól.

Ha HIV-pozitív vagyok, más fertőzést el tudok kerülni?

Nem igaz. Mivel a HIV-fertőzöttek immunrendszere le van gyengülve, ezért hamarabb megfertőződhet a beteg más betegséggel (tüdőgyulladás).

A fertőzéseket gyógyszerekkel lehet elkerülni, illetve kerülni kell a baktériumokkal való érintkezést jól átsütött hússal vagy víz-, és légtisztító berendezéssel.

Hazánkban 1986 óta van HIV-szűrés. Azóta 1453 HIV-fertőzöttet és 542 AIDS-beteget regisztráltak. Viszont ennél nagyobb lehet a HIV-fertőzöttek száma, hisz sokan nem is tudják, hogy megfertőződtek a vírussal. Az AIDS betegek közül 288-an haltak meg. Évente kb. 50- 100 fő fertőződik meg a HIV vírussal. A számuk évről- évre egyre nő. 2009-ben 140 új fertőzőtt volt, 2010. első felében az új fertőzőttek száma már elérte a százat.

(KamaszPanasz - M. T.)