szex
#Vágyak

Tévhitek az óvszerekről

2023.04.06.
2 perces olvasási idő

Tény, hogy a legelterjedtebb fogamzásgátló módszer a gumióvszer. Ha helyesen használjuk, tényleg az egyik legbiztonságosabb módja a szexnek. Véd a nemi betegségektől (orálisan és análisan is!), a hüvelyi gyulladásoktól és 98%-ban a nem kívánt terhességtől is! Vajon milyen tévhitek keringenek róla?

Fiatalként biztos sokan gondoltatok már rá, hogy hogyan is működik, hol lehet beszerezni. Biztos sok feltevést hallottatok már! Most szánj ránk pár percet! Garantáltam ledöntjük az óvszer körül lévő mítoszokat!

1. Legalább 18 évesnek kell lenned, hogy kondomot vegyél, ráadásul drágák is!

Hamis: Nincs törvény rá, hogy nem lehet óvszert venni kiskorúként! Az eladó felvonhatja ugyan a szemöldökét, de nem tagadhatja meg az óvszer kiadását, nem kérheti szüleid engedélyét! És egyébként is! Az eladónak nem kellene furcsán néznie rád, csak azért, mert védekezel!

Kondomokat szinte bárhol vehetsz! Drogériákban, gyógyszertárakban, vegyesboltokban, automatákból vagy akár az internetről is rendelhetsz! Azonban például tini ambulanciákon kedvezményesen juthatsz hozzá.

2. A kondomok nem igazán védenek az STD-től!

Hamis: A kondomok igenis védenek az összes nemi betegségtől! Bármiféle HPV vírustól, vérbajtól, szifilisztől stb. Ezt mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy egy elvégzett kísérlet alapján, miszerint az egyik résztvevő HIV-pozitív a másik pedig HIV negatív volt, fertőzés nem történt helyes és szakszerű kondomhasználat során. Orálisan és análisan sem.

Bár tény és való, hogy teljesen nem véd meg a herpesztől vagy a HPV-től hiszen a bőrfelületek érintkeznek. Az óvszer csak a hímvesszőn van, a többi rész úgymond „védtelen”. Viszont mindenképpen jó ha tudod: valamennyi védelem mindig jobb, mint a semmi!

3. Két kondom viselése hatásosabb, mint egy

Hamis: Ez egy tipikus városi legenda! Azt hiszik, hogy kettő mindig jobb, mint az egy. Ez itt azonban nem igaz! Ugyanis a két kondom olyan súrlódást hozhat létre, ami az óvszerek kilyukadását, eltörését eredményezheti.

4. Az óvszerek kényelmetlenek, és csökkentik a szexuális élményt

Hamis: Ahogy egy régi trójai mondás is tartja: „Ha örömet akarsz, védd magad!”. Tehát, ha valaki óvszer nélkül szeretne szexelni azzal az indokkal „hogy óvszerrel nem olyan”. akkor gondolkodj el! Valószínűleg nem ez a helyes út! Gondolj bele! Terhes lehetsz és ha „szerencséd” van még egy STD fertőzést is összeszedhetsz!

Emlékezz a kondomok számtalan ízben, színben és méretben kaphatóak! Nemhogy rontják, hanem javíthatják is a szexuális kapcsolatodat! Az óvszer segít, hogy ne „menj el” túl hamar. Szóval ne izgulj! Az élvezet ugyanolyan, a többi már csak rajtad múlik.

5. Allergiás vagyok a latexre, ezért nem használok óvszert

Hamis: A kondomok bármelyike lehet latex vagy poliuretán! Tehát azok az emberek, akik allergiásak a latexre, poliuretán kondomot tudnak használni!

TÉNY:

Az óvszerek igenis haszosak. Egyszerűen csak ellenőrizned kell a lejárati idejét, és helyesen kell használnod, ennyi az egész! Használatukkal növeled az esélyét, hogy egy egészséges szexuális kapcsolatban élj! Nem beszélve arról, hogy szinte biztosan megkímél az életet is megváltoztató nagy drámától!

(KamaszPanasz - Cs.B.)