szex
#Vágyak

Az anális szex veszélyei

2020.02.25.
2 perces olvasási idő

Szilvi már pár hónapja együtt járt a barátjával, és beleegyezett a srác unszolására, hogy kipróbálják az anális szexet. Rettenetesen félt. Amikor eljött a nagy pillanat, az egészet megbánta.

Soha többé nem próbálták. A fiatal lányok hasonlóan megrázó tapasztalatai ellenére 1995 és 2004 között megkétszereződött az anális aktust létesítő kamaszok száma. Szakértők szerint leginkább ez okolható a szexuális úton terjedő betegségek számában bekövetkező nagyfokú növekedésért.

Kutatók tanulmányai szerint a heteroszexuális tinédzserek és fiatal felnőttek körében egyre gyakoribb az anális szex, különösen azok között, akik korábban nem védekeztek vaginális nemi aktus során.

Tévhit, hogy így nem kapsz fertőzést

szexA fiatalok leginkább a terhesség kockázatának kizárása, illetve a szüzességük megőrzése miatt választják a közösülésnek ezen a módját, anélkül, hogy a kockázatokkal tisztában lennének.

Rengeteg mítosz él a tinik között az anális szexről, s ezek között a legelterjedtebb az a tévhit, hogy így nem kaphatnak el fertőzéseket. Többek között ez lehet a magyarázata annak, hogy az USA-ban az új HIV megbetegedések harmada a 13-29 év közöttieket érinti, akik abban a hitben élnek, hogy ők nem tartoznak a veszélyeztetett korosztályba.

Pedig a védekezés nélküli anális szex során a szövetek könnyebben megrepednek, s a fertőzés gyorsan bejut a véráramba. A tinik ismerethiányát a nemi úton terjedő betegségekkel (STD) kapcsolatban az is növeli, hogy az anális szex tabu témának számít.

Csak kevesebb mint harmaduk védekezik

A kutatók 1 348 tinédzser és fiatal szexuális szokásait vizsgálták. A 15-21 éves fiatalok a felmérést megelőző 3 hónapban közösültek védekezés nélkül. Az eredmények szerint 16%-uk létesített heteroszexuális anális kapcsolatot ez idő alatt, de csak az esetek 29%-ában védekeztek.

A heteroszexuális anális kapcsolatot létesítő lányok általában párkapcsolatban élnek, két vagy több szexpartnerük van, vagy korábban már áldozatul estek nemi erőszaknak. A heteroszexuális anális kapcsolatot létesítő fiúk általában homoszexuálisnak, biszexuálisnak vagy bizonytalannak tartják magukat.

Fontos, hogy a lányok és fiatal nők megválogassák a partnereiket, tudják, hogy hogyan utasítsák vissza a nem kívánt aktust, hogyan vegyék rá partnerüket a védekezésre akár vaginális, akár anális közösülés esetén.

A szex lehet élvezetes és biztonságos

Általánosságban azok, akik úgy vélik, a gumióvszer csökkenti az élvezet mértékét, és azok, akik közösülés során drogot használtak, kockázatosabban viselkednek. Tudniuk kell, hogy a biztonság nem feltétlenül megy az élvezet rovására.

Mivel a pornográfia sokkal elérhetőbb az internetnek köszönhetően, a fiatalok is sokkal válallkozóbbak a szex terén, miközben tudatlanok a higénia alapvető szabályai terén, a lehetséges kismedencei- és hüvelyi gyulladásokkal, valamint a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatban.

(KamaszPanasz - dailymail)