óvszer
#Vágyak

Utazás az óvszerek világába

2010.11.26.
3 perces olvasási idő

Tomi és Anna az iskola rangidős diákjai, körülbelül egy éve egy pár. Úgy gondolták hogy eléggé felkészültek és elővigyázatosak ahhoz hogy intim kapcsolatot kezdjenek. Az iskolában felvilágosították őket a védekezés nélküli aktus veszélyéről, a nem kívánt terhességről és a nemi úton terjedő betegségekről, ezért elhatározták hogy védekezni fognak.

Tomi és Anna azt hitték, annyi az egész, hogy odamennek a pulthoz ,és elvesznek egy doboz óvszert, majd hazamennek. De amit láttak megijesztette őket: az egész pulton széltében és hosszában különböző fajtájú, színű és ízesítésű óvszerek voltak. Fogalmuk sem volt arról, hogy melyik típus a megfelelő a számukra, emiatt összezavarodtak és hazamentek.

Ne hagyd hogy ez veled is megtörténjen! Manapság a nagy választékból fontos tudni , hogy milyen fajtájú óvszer a megfelelő a számodra, és hogyan kell helyesen használni!

Az óvszerről

Először is: Mi az az óvszer? - Az óvszer egy gumiból, puha műanyagból, esetleg szerves anyagokból készült burok, amit a férfi visel a nemi szervén aktus közben. Ez arra szolgál, hogy összegyűjtse a férfi ondóját, és meggátolja, hogy az a hüvelybe jusson – ezzel megszünteti annak lehetőségét, hogy nem kívánt terhesség jöjjön létre, és az esetleges nemi betegségekkel szemben is védelmet nyújt.

Bárki vásárolhat óvszert a legközelebbi boltban vagy áruházban, vagy beszerezheti kedvező áron a gyógyszertárakban, esetleg ingyen a kórházakban.

A helyesen használt latex típusú óvszerek 98%-ban hatásosak a nem kívánt terhesség elkerülésében. Sajnos nem mindenki használja helyesen az óvszert, emiatt ez az érték csak 85%. A latex típusú óvszerek hatásos védelmet nyújtanak a nemi úton terjedő betegségek ellen is, beleértve a HIV- et és a gonorrhea-t is.

Az óvszerek típusai

Az első, amit már említettem, a latex, ami egyfajta különleges gumi. A latex a legközkedveltebb óvszer alapanyag, mivel nagyon rugalmas, és nem engedi át magán a nemi úton terjedő fertőzéseket.

A második fajtája az óvszereknek furcsa nevű polyurethane anyagból készül, ami egyfajta műanyag. Ezt általában azok használják akik érzékenyek a latexre. De vigyázz! Ez a fajta nem olyan rugalmas mint a latex, ezért könnyedén lecsúszhat az aktus közben.

A harmadik, és egyben a legkevesebb védelmet nyújtó óvszerfajta az állati bőrből vagy juhbőrből készült óvszer, ami ugyan védelmet nyújt a nemkívánt terhesség ellen ,viszont a nemi betegségek kórokozóinak egy részét átengedi. Miért? A válasz az, hogy az állati bőrön pólusok találhatók,melyek nagyobbak mint egyes betegségek kórokozói (pl: HIV) ezért ezeken a lyukakon keresztül a fertőzés átszivároghat az óvszeren.

Milyen óvszert válassz?

Az óvszerek egy része síkosítóval van ellátva ezeket „nedves” óvszereknek hívjuk, „száraz” óvszerek pedig a síkosító nélküli óvszerek. A nedves óvszerek ellenállóbbak az esetleges sérülésekkel szemben.

A síkosított óvszerek általában spermicid anyaggal vannak kezelve ami pusztítja a spermákat, ezzel is gátolva az ondó hüvelybe jutását. Sok ember használ síkosított óvszert, mivel kényelmesebbnek tartják. Ha spermicid anyaggal kezelt óvszert használsz és égető vagy viszkető érzést érzel hagyd abba az óvszer használatát mert allergiás lehetsz rá. Ha síkosítani szeretnél egy óvszert, csak víz alapú, és ne olaj alapú síkosítót (pl. vazelint vagy babaolajat) használj, mert az olaj károsíthatja a latex szerkezetét.

Más jellemzők

Az óvszerek különböző méretekben és szerkezetben (pl. redős) kerülnek ki az áruházak polcára, Ezekből azt használd, ami neked és a partnerednek kényelmes. Egyes óvszerek különböző színekben és ízesítésben kaphatóak. Ezekkel különösen vigyázni kell. Az ízesített óvszereket általában orális együttlétekor szokták használni, nem alkalmasak más fajta együttlétre. Egyes óvszereknél különleges anyagokat használnak, hogy élvezetesebbé tegyék az együttlétet(pl. foszforeszkáló óvszer), de ezek nem minden esetben védelmeznek a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek ellen.

Az óvszer típusa mellett fegyelembe kell venned azt is hogy az egészségügyi szervezetek által előírt előírásoknak megfelel az óvszer és védelmet nyújt a terhesség és a fertőzések ellen. Fontos még hogy mindig leellenőrizd az óvszer szavatossági idejét. Sose használj lejárt szavatosságú óvszert!

Maradj képben!

Ahhoz képest hogy a boltokban rengeteg fajta óvszer van, nem nehéz kiválasztani a számotokra legmegfelelőbb típust. Az óvszer használata nagyon fontos a tiniknél, úgyhogy soha se indulj a boltba felkészületlenül úgy, mint Tomi és Anna.

Tomi és Anna elhagyták a boltot, mert nem tudták, milyen fajta óvszert vegyenek. Kérhették volna egy hozzáértő orvos vagy felnőtt segítségét, ehelyett védekezés nélkül kezdtek bele az intim kapcsolatba, kockáztatva egy nem kívánt terhességet, vagy egy nemi úton terjedő betegséget.

Emlékezz: ne hagyd, hogy ez veled is megtörténjen. Tudj meg mindent az óvszerekről ,és érezd magad biztonságban!

(G.V.)