Főoldal / SZEX / Terhes lehetek az első alkalommal?
  2021-10-18
Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Terhes lehetek az első alkalommal?

A válasz röviden: igen, teherbe eshetsz az első alkalommal. A termékenység változékony dolog, hiszen egyes nők hónapokig vagy akár évekig próbálkoznak a teherbeeséssel, mire sikerül, más nők viszont a teherbeesés óhaja nélkül már a legelső alkalommal teherbe eshetnek.

A megtermékenyüléshez egy spermiumnak el kell jutni egy petesejthez, ez minden, aminek be kell következnie. Ha egy pár védekezés nélkül szeretkezik, nemcsak a terhességet kockáztatja, hanem a nemi úton terjedő fertőzéseket is. Az óvszer helyes és rendszeres használata védelmet nyújt mindkét kockázat ellen., de más fogamzásgátló módszerek is rendelkezésre állnak.

terhes az első alkalommalA megtermékenyülés

Egy normál menstruációs ciklusban a nők agyalapi mirigye hormonokkal serkenti a peteérést, amely a leggyakrabban a ciklus közepén megy végbe. Pontosabban az átlagos 28 napos ciklus 14. napja körül.

A peteérés pontos ideje egyénenként változó - egyeseknél 35 napos egy ciklus, míg másoknál 20 napos. A legtöbb nőnek a menstruációs időszaka 26 és 32 nap között van. A nők menstruációs ciklusára hatással lehet többek között a stressz, egyes betegségek, vagy például a gyakori utazás.

A peteérés után a kiszakadt petesejt megkezdi utazását a petevezetéken, ahol körülbelül 24 óráig képes egyesülni egyetlen spermával. Mivel a spermium 3-5 napig képes életben maradni, a megtermékenyülés ez idő alatt bámikor megtörténhet.

A megtermékenyített petesejt "átköltözik" a méhbe, ahol beágyazódik a méhnyálkahártyába és megkezdi a növekedést. Csak a beágyazódás után beszélünk terhességről. Ilyenkor a nők elkezdik megtapasztalni a korai terhesség tüneteit, és ezután (majdnem mindig) megszűnnek a menstruációs ciklusok. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor a rendes havi ciklusnak megfelelően kilökődik a szervezetből, ez a menstruációs vérzés.

Mi a tanulság? Ha van egy spermium és egy petesejt, ott terhesség is létrejöhet, éppen ezért mindig gondoskodni kell a megbízható védekezési módszerről, még akkor is, ha ez az első alkalmad.

(KamaszPanasz - M.M.)