terhesség
#Vágyak

Terhes lehetek az első alkalommal?

2023.11.07.
1 perces olvasási idő

A válasz röviden: igen, teherbe eshetsz az első alkalommal. A termékenység változékony dolog, hiszen egyes nők hónapokig vagy akár évekig próbálkoznak a teherbeeséssel, mire sikerül, más nők viszont a teherbeesés óhaja nélkül már a legelső alkalommal teherbe eshetnek.

A megtermékenyüléshez egy spermiumnak el kell jutni egy petesejthez, ez minden, aminek be kell következnie. Ha egy pár védekezés nélkül szeretkezik, nemcsak a terhességet kockáztatja, hanem a nemi úton terjedő fertőzéseket is. Az óvszer helyes és rendszeres használata védelmet nyújt mindkét kockázat ellen., de más fogamzásgátló módszerek is rendelkezésre állnak.

A megtermékenyülés

Egy normál menstruációs ciklusban a nők agyalapi mirigye hormonokkal serkenti a peteérést, amely a leggyakrabban a ciklus közepén megy végbe. Pontosabban az átlagos 28 napos ciklus 14. napja körül.

A peteérés pontos ideje egyénenként változó - egyeseknél 35 napos egy ciklus, míg másoknál 20 napos. A legtöbb nőnek a menstruációs időszaka 26 és 32 nap között van. A nők menstruációs ciklusára hatással lehet többek között a stressz, egyes betegségek, vagy például a gyakori utazás.

A peteérés után a kiszakadt petesejt megkezdi utazását a petevezetéken, ahol körülbelül 24 óráig képes egyesülni egyetlen spermával. Mivel a spermium 3-5 napig képes életben maradni, a megtermékenyülés ez idő alatt bámikor megtörténhet.

A megtermékenyített petesejt "átköltözik" a méhbe, ahol beágyazódik a méhnyálkahártyába és megkezdi a növekedést. Csak a beágyazódás után beszélünk terhességről. Ilyenkor a nők elkezdik megtapasztalni a korai terhesség tüneteit, és ezután (majdnem mindig) megszűnnek a menstruációs ciklusok. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor a rendes havi ciklusnak megfelelően kilökődik a szervezetből, ez a menstruációs vérzés.

Mi a tanulság? Ha van egy spermium és egy petesejt, ott terhesség is létrejöhet, éppen ezért mindig gondoskodni kell a megbízható védekezési módszerről, még akkor is, ha ez az első alkalmad.

(KamaszPanasz - M.M.)