terhesség
#Vágyak

A stressz terhességhez vezethet

2011.04.12.
1 perces olvasási idő

Nyilvánvaló, hogy a tinédzser anyukák tele vannak stresszel, ez érthető. De egy újabb tanulmány szerint ez a stressz nem a terhesség miatt alakul ki, hanem annál jóval előbb! Így lehet, hogy a stressz okozza sok fiatal terhességét.

A tanulmány egy egészségügyi szaklapban jelent meg szeptemberben, ahol fiatal nőket és lányokat kérdeztek különféle szokásaikról, gondjukról, bajukról. Ezek a kérdések arról szóltak, hogy milyen könnyen találnak maguknak elfoglaltságot, milyen gyakran viselkednek másképp, mint szoktak, milyen gyakran van koncentráció zavaruk, mennyire könnyen zökkennek vissza a mindennapok kerékvágásába.

Egyértelmű talán, hogy a szegényeknél gyakoribb a tinédzserkorúak között az aktiv szexuális élet. Ez érzelmi stresszel párosulva szinte biztos, hogy terhességhez vagy nemi betegséghez vezet.

Stressz és terhesség

Önbecsülés, depresszió

Az egyik legjobb módja, hogy megakadályozzuk a tinédzserkori terhességet, hogy hosszú távú célokat tűzünk ki magunk elé, és emellett komolyabb önbecsüléssel rendelkezünk. Így nem válhatunk valaki jártékszerévé.

„A depresszió hosszú távon nagyon komoly következményekkel járhat mind a szülőnek, mind a babának” – mondta Mollborn. „A fiatal anyukákban lévő nagy stressz könnyen elősegítheti, hogy beforduljanak a felnőttek világába, kihagyva a tinédzseréveket."

Több segítség, körűltekintőbb vizsgálatok

„A lelki problémákkal küzdő lányok vannak a legnagyobb veszélyben. Még akkor is, ha ez a kettő, azaz a stressz és a terhesség nem mindig vannak ok-okozati összefüggésben. A rizikófaktor náluk a legmagasabb!” – mondta Mollborn. „Segíteni kellene a gyerekeknek, a pedagógusoknak észre kellene venniük, ha valakivel valami épp nincs rendbe.n”

„Vizsgálni a depressziót vagy az emocionális problémákat, ugyanúgy része kellene hogy legyen az iskolai szűrővizsgálatnak, mint például a vizeletteszt” –mondta Diane Merritt, a Washingtoni Egyetem szakértője. „Beszélni velük, hogy a viselkedés nagyban meghatározza a szexuális életüket. És tudatosítani a viselkedésükben a védekezés fontosságát.”

Szóval fiatalok gondoljátok meg, mindig figyeljetek oda magatokra és társaitokra egyaránt!

(Cs. B.)