AIDS
#Betegségek

Az AIDS tünetei és megelőzése

2022.06.27.
3 perces olvasási idő

A HIV fertőzés, illetve az AIDS betegség napjaink legsúlyosabb, szexuális úton terjedő betegsége. Cikkünkből fontos információkat tudhatsz meg erről a gyógyíthatatlan betegségről és megelőzésének lehetőségéről.

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV-vírus (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer bizonyos típusú sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása miatt a szervezet nem tud ellenállni a fertőzéseknek és a daganatok megjelenésnek esélye is megnő. A megfertőződés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

A vírus elterjedés 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Afrikában alakult ki a XX. század első felében. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek.

Ha valaki HIV fertőzött, nem jelenti feltétlenül azt, hogy AIDS-es is. A HIV-fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. Sok HIV-pozitív embernél évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, noha szervezetükben ott van a vírus. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami addig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben, és ez halálhoz vezethet.

Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a beteget, de nagy mértékben lelassíthatják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés tehát valamelyest kordában tartható, de nem gyógyítható krónikus betegséget okoz.

Aktív szexuális élet = rendszeres ellenőrzés!

A szakemberek az aktív szexuális életet élők számára rendkívül fontosnak tartják a rendszeres szűrést, ezáltal hamar kiderül a lappangó, még diagnosztizálatlan kór, s megelőzhető a fertőzés tovaterjedése. Hazánkban a rendszeres szexuális életet élő fiatalok egy része sajnos nem is vesz tudomást ezekről a figyelmeztető felhívásokról, holott Amerikában már a 13 éves kamaszok is rendszeresen megjelennek ellenőrző szűréseken.

A szűrési lehetőségekről az orvosi rendelőkben, vagy akár interneten is szerezhetsz információkat. Élj a lehetőséggel, hogy te is biztonságban élhess.

A betegség szakaszai:

  • 1. szakasz: A HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV-vírus lappangási időszaka, a beteg még nem AIDS-es.
  • 2. szakasz: A HIV fertőzést követő 3-6 hétben léphetnek fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyarószerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak. Sok esetben azonban ezen tünetek egyáltalán nem jelentkeznek, vagyis a fertőzés továbbra is tünetmentesen lappang; más esetben előfordulhat olyan súlyos panaszok jelentkezése is, melyek azonnali orvosi vizsgálatot kívánnak.
  • 3. szakasz: Tünetmentes HIV betegség, vagyis semmilyen klinikai tünet nincs, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik. Ez az állapot általában 3-8 évig tart.
  • 4. szakasz: Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és rendszerint tovább tart, mint egy hónap. A beteg nyirokcsomója megnagyobbodik, elkezd fogyni, lázrohamai vannak, éjjel izzad. Olyan fertőzések, daganattípusok jelenhetnek meg, melyek csak kifejezetten legyengült immunrendszer mellett alakulhatnak ki.
  • 5. szakasz: Kifejlett HIV betegség: Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.

Hogyan terjedhet az AIDS?

Védekezés óvszerrel

Szexuális, homoszexuális átvitel - Az, hogy mennyi esélyed van arra, hogy ezúton elkapd a HIV-fertőzést, függ a szexuális érintkezési módtól, a partnerek számától, a védekezés módszerétől, illetve attól, hogy a partnernek milyen típusú fertőzése van. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy mindenképpen használjunk óvszert, hiszen így előzhető meg legnagyobb valószínűséggel a fertőzés átvitelét.

Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel történő átvitel - A 80-as évek elején a betegek jelentős része a világon ily módon fertőződött meg. Azonban a vér kötelező szűrésének bevezetése óta ez a veszély a fejlett országokban minimálisra csökkent (kivéve a kivédhetetlen esetekben).

Anyáról gyermekre történő átvitel - Ez a fertőződési mód részben csökken, részben emelkedik. Csökken, mert a HIV fertőzött anyák vírusellenes szerrel történő kezelése az anyáról gyermekre való átvitel valószínűségét 25%-ról 8%-ra csökkenti. Emelkedik viszont, mert egyre nő a fiatal drogos HIV pozitív anyák száma. A gyermek megfertőződhet szülés közben (a szüléskor levett vérmintából elvégzett PCR vizsgálat eredménye negatív, azonban a 6 héttel később megismételt vizsgálat eredménye pozitív) de akár a szoptatás során is.

Közös tű, fecskendő használata - Ily módon kialakulhat fertőzés kábítószer-élvezők közös belövése során, vagy amikor a nem megfelelő körülmények miatt például a gyerekosztályon egy közös tűvel kezelik a gyerekeket. (Erre példa Románia, ahol az AIDS betegek száma meghaladja a 3.000-t, és a betegek túlnyomó többsége gyerek.)

Balesetből eredő fertőzések - Ezek során általában az ápoló személyzet fertőződik meg. A kötelező óvórendszabályok betartásával általában az ilyen balesetek elkerülhetők.

A betegek hatékony kezelése és a vakcinák kifejlesztése még nem megoldott feladat. Bár erre évente dollármilliókat költenek, sajnos a kezdeti biztató eredmények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Ez is érdekelhet: Tények és tévhitek az AIDS-szel kapcsolatban

(KamaszPanasz - GY. A.; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)