szex
#Vágyak

8 kérdés, amit jobb, ha felteszel az aktus előtt

2023.10.10.
2 perces olvasási idő

A nemi úton terjedő betegségek szexuális érintkezéssel terjednek, beleértve a nemi szerveket, szájat, vagy a végbelet. A szexuális úton terjedő betegségek, amik a férfiakat és a nőket is egyaránt érintik, világszerte közegészségügyi problémának számítanak.

Habár a legtöbb szexuális úton terjedő betegség gyógyítható, néhány nem, beleértve a HIV-vírust (ami AIDS-hez vezet), a nemi szervi herpeszt, és a humán papilloma vírust (HPV), amitől szemölcsök jelenhetnek meg a nemi szerveken.

A szexuális úton terjedő betegségeket olyan emberek terjeszthetik, akik nem tudják, hogy fertőzöttek. Mindig védekezz, minden egyes alkalommal, amikor szeretkezel, beleértve az orális szexet is, míg meg nem bizonyosodsz afelől, hogy a partnered nem fertőzött nemi úton terjedő betegséggel!

Ha kapcsolatban vagy, késleltesd az első együttlétet addig, amíg fizikálisan és emocionálisan is felkészülsz rá, és csak akkor menjetek bele, hogy lefekszetek egymással, ha már mindkettőtök részt vett az ehhez kapcsolódó orvosi vizsgálaton.

Megelőzésként: absztinencia

A szexuális érintkezés teljes mértékű kerülése (absztinencia), beleértve az aktust vagy az orális szexet, az egyetlen biztos módja annak, hogy megelőzd a fertőzést.

Aktus előtt

Vitasd meg a biztonságos szex kérdését a partnereddel is

Beszélj a nemi úton terjedő betegségekről, mielőtt lefekszel valakivel! Még ha a partnerednek nincsenek is nemi úton terjedő betegségre utaló tünetei, attól még fertőzött lehet. Melyek azok a kérdések, amiket érdemes feltenned az első együttlét előtt?

 • Hány emberrel volt aktusod ezelőtt?
 • Lefeküdtél valakivel óvszer nélkül?
 • Volt valaha részed védekezés nélküli orális szexben?
 • Volt valaha egyszerre egynél több szexpartnered?
 • Használsz intravénás drogokat vagy lefeküdtél már valaki olyannal, aki használt?
 • Tesztelted magad valaha HIV-vírusra? Milyenek voltak az eredmények?
 • Volt valaha valamilyen szexuális úton terjedő betegséged, beleértve a hepatitis B-t és C-t? Kigyógyultál belőle, kezeltetted magad?

Praktikák a biztonságos szex érdekében

Néhány nemi úton terjedő betegségnek, mint például a HIV-vírusnak, akár hat hónap is kell ahhoz, hogy kimutatható legyen a vérből. A nemi szervi herpesz és a humán papilloma vírus (HPV) akkor is terjedhet, ha éppen nincsenek tünetek. Még ha a partneredet, és téged is teszteltek, akkor is használjatok óvszert minden együttlét alakalmával, addig, amíg már hat hónapja nem volt mással aktusotok, csak egymással. Aztán menjetek újra kontrollra.

 • Figyelj oda a nemi úton terjedő betegség tüneteire! Például a szokatlan kimerültség, fájdalmak, bőrpír, vagy a nemi szervek környékén keletkező kinövések, vagy a vizeléskor jelentkező fájdalom.
 • Ne legyen egyszerre egynél több szexpartnered! A legbiztonságosabb együttlétet akkor tudod biztosítani, ha te és a partnered is csak egymással szeretkeztek. Minden egyes alaklommal, amikor új szexpartnered van, az összes betegségnek ki vagy téve, ami az ő korábbi partnereitől származhat. Növeled a nemi úton terjedő betegség kockázatát, ha több szexpartnered van egyszerre. Ha új szexpartnered lesz, akkor az összes előző partnere által hordozott fertőzés kockázatának terhét is „magadra vállalod”.
 • Használj óvszert minden egyes alkalommal, amikor szeretkezel! Az óvszerrel védekezhetsz a legjobban a különböző fertőzések ellen. A latex és poliuretán óvszerek áthatolhatatlanok a nemi úton terjedő vírusok számára, úgyhogy megfelelő védelmet biztosítanak. A borjúbélből készült óvszerek nem védenek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben.
 • Használj vízalapú síkosítót, hogy segíts megelőzni a bőr sérülését! Az aktus folyamán a hüvelyben levő apró sérüléseken vagy az anális szex során a vastagbélben levő horzsolásokon keresztül a vírusok bekerülhetnek a véráramba.
 • Kerüld az irrigátort, ha nő vagy, mert felboríthatja a vagina normális egyensúlyát és növelheti a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát.
 • Legyél felelősségteljes! Kerüld a szexuális érintkezést, ha valamilyen fertőzés tüneteit észleled, vagy ha valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel kezelnek. Ha neked vagy a partnerednek herpesze van, kerüljétek a szexuális érintkezést, amikor megjelenik a hólyag, és az összes többi alkalommal pedig használatok óvszert.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)