szex
#Betegségek

Vénuszbetegség

2009.09.14.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a szexuális úton terjedő betegségek az 1990-es évek előtt csak nemi betegségekként (venereal diseases), VD-ként emlegették? A szó a latin „venereus” szóból ered, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy Vénusztól, a rómaiak szerelem istennőjétől való.

Aztán egyszer csak, megjelent az új szóösszetétel, a Venereal diseases, amely nemi betegségeket jelent angolul. Talán arra akartak célozni, hogy a szerelemből adódó szex betegségei. Nem tudni. Sokan azonban nem tudták, hogy mit is jelent, vagy honnan is ered az elnevezés, így sajnos sokan arról sem értesültek, hogy ezek a betegségek szex útján terjednek.

Az 1990-es években figyeltek fel arra nemzetközileg, hogy egyre több a megbetegedés. Az politikai vezetők egyre több pénzt fordítottak a szexuális egészségügyre, hogy megállítsák az AIDS terjedését. Így kezdték el először szexuális úton terjedő betegségnek (sexual transmitted disease), vagy STD-nek nevezni, az előző kevésbé kifejező neve helyett.

Probléma az ágyban

Szóval, ha már olyan betegségekről beszélünk, mint például a nemi herpesz, vagy a HIV-vírus akkor egyértelműen STD-kről van szó, így aztán teljes mértékben érthető, hogy ezek a betegségek szexuális úton terjednek, egy fertőzött személytől.

Nézzétek csak meg ezt az igen csak régi reklámot, amely a VD-ről szól. Az egész reklám arról szól, hogy ez egy olyan valami, amit bárki elkaphat: idős, fiatal, fiú vagy lány. De ha fogalmad sincs, hogy mi is az a VD, akkor még arra is gondolhatnál, hogy ez olyasvalami, amit neked mindenképp meg kell kapnod, hisz a dalból és a szövegből értve, ez nem tűnik egy szomorú dolognak.

(KamaszPanasz - Cs. B.)