szűz
#Vágyak

Ciki, ha még szűz vagy?

2023.09.15.
1 perces olvasási idő

Ne hidd, hogy kakukktojás leszel a környezetedben, ha még szűz vagy! Legyen életed első szexuális élménye egy bensőséges érzelmi kapcsolat beteljesülése! Néhány gondolat az alábbiakban erről a témáról...

Te is láttad az Amerikai pite című filmet? Minden srác azon igyekezett, hogy a szüzességét elveszítse. Érettségid megszerzésével párhuzamosan nem kell feltétlenül feladni az érintetlenséged. Vannak, akik az egyetemi-főiskolai évek előtt mindenképpen túl akarnak esni az első szexuális élményen. Fiúk, akik azt hiszik, hogy már minden korukbeli lány átesett a tűzkeresztségen. Lányok, akik véletlenül sem akarnak nevetség tárgyává lenni.

Az idő nem sürget

Általános felfogás szerint nagy a nyomás a fiatalokon. A szakemberek tapasztalatai viszont arra utalnak, hogy a tinik nagy százaléka megérteni látszik az üzenetet: teljesen rendjén van, ha nem akarsz mindenáron, minél előbb szexuális életet élni. Sok fiatal ugyanis nem akarja kockára tenni a jövőjét: álmaikat, vágyaikat féltik, s aggódnak a nemi úton terjedő betegségektől is, többek között az AIDS miatt.

Egyre több fiú és lány vallja: bárcsak vártak volna a szexualitással. Egy párkapcsolatban a szex két ember bensőséges viszonyát feltételezi, s nem a külső elvárásoknak való megfelelést szimbolizálja.

Ne siesd el a dolgot

Ha az életed bizonyos értékek szerint éled, s nem vagy biztos abban, hogy készen állsz a szexre, nem kell alávetned magad a többiek tempójának. Körülötted már mindenki elvesztette a szüzességét, csak te vagy a kakukktojás? Különösen feszíthet ez az érzés, ha az életed mérföldköveihez – például az érettségihez – közelítesz, hiszen senki sem akar utolsóként állni a sorban.

Érzelem nélkül soha

A fiatalok egy része mégis azt vallja, hogy – külső nyomás ide vagy oda – ők inkább kivárják, hogy a szerelem beköszönjön az életükbe. Őszintén hiszik, hogy semmit sem veszítenek azzal, ha a következmények tudatában állnak a nagy esemény elébe. S tisztában vannak azzal a ténnyel is, hogy a nagy szerelem igen ritka esetben kopogtat a középiskolás években.

(KamaszPanasz - O. K. T.)