petting
#Vágyak

Mi a normális szexuális téren?

2017.01.11.
2 perces olvasási idő

A szex sok rejtélyt és izgalmat jelent a fiatalok számára. Ám mivel a tizenéveseknek ez egy ismeretlen, felfedezésre váró terep, sok kérdés irányul arra, hogy mikor tér el valami a normálistól szexuális téren? Vajon mi a normális a szexualitásban?

Vitaindító kérdések ezek. Egy buliban könnyen keveredhetünk olyan helyzetbe, amikor azt taglalja a társaság, hogy „heti hányszor lehet szexelni, mi az átlagos?” „fiúk, ti meddig bírjátok?” „csajok, sikerült már elmenni úgy, hogy…?”

Mi a normális szexuális téren?Csupa olyan kérdés, amitől könnyen zavarba jöhetünk, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy hogyan teljesítünk olyan helyzetben, amihez - tegyük hozzá – senkinek semmi köze. A szex olyan intim együttlét, amely csak és kizárólag arra az adott két emberre tartozik. Hogy mi hát a normális? Mindaz, ami a párnak megfelelő, beleegyeznek az együttlét részleteibe és mindketten élvezik azt.

Szexuális egészség

A WHO (egészségügyi világszervezet, 1975 és 2001) fogalmazta meg, hogy mit is értünk szexuális egészségünk alatt.

  • A szexuális viselkedés élvezetének a képessége: tehát nem fogalmaz meg gyakoriságot, hosszúságot vagy más mérhető tényezőket. A szexuálisan egészséges személy képes élvezni életének ezt a területét is.
  • Az élvezeteket képes kontrollálni: azaz a társadalmi együttélés szabályait betartja, az egyéni és szociális erkölccsel összhangban él. A szociális erkölcsöt nagyon nehéz meghatározni, de vannak a nyugati civilizációban manapság általánosan elfogadott elvek: például elítéljük a felnőttek kiskorúakkal folytatott kapcsolatát (pedofília).
  • A szexuálisan egészséges egyén mentes a bűntudattól, szégyenérzettől, előítélettől, melyek gátolják a szexuális reagálást. Ez az a pont, ami sajnos sok esetben nem tud teljesülni.

Hiányos szexuális nevelés, egy-két negatív tapasztalat, és máris könnyen kibillenhetünk az egyensúlyból, főleg egy olyan társadalomban, ahol mindenki meg akar felelni mindenkinek. A szexualitásban ez viszont paradox helyzetet hoz létre: minél inkább meg akarunk valakinek felelni, annál stresszesebbek leszünk, annál kevésbé tudjuk magunkat elengedni, és természetesen annál kevésbé tudjuk élvezni a szexuális együttlétet.

A bűntudat pedig még a régi viktoriánus ideálból maradt ránk: a szexualitás élvezete bűn, főleg a nők számára. Igen sokáig az a nézet élt, hogy egy nő akkor egészséges szexuálisan, ha nem érez szexuális vágyat, és csupán gyermek nemzés céljából közösül, ha muszáj. Szűzies életet él és szerénységbe burkolózik. Ma már a szexuális vágy hiányát tekintik a normalitástól eltérőnek, hiszen egy párkapcsolatban rengeteg feszültséget hordoz az elégtelen szexuális élet.

A szexuális egészség „nem csupán a funkciózavarok hiányát jelenti, hanem erősíti a harmonikus egyéni és szociális jólétet, gazdagítja a személyes és társas életet”.

Fontos megjegyeznünk, hogy ugyanúgy, ahogy egy egészséges ember is néha megfázik, a szexuális életünkben is vannak hullámhegyek és völgyek.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)