szex
#Vágyak

Szexuális vonzódások

2020.08.23.
2 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Mindegyikünknek vannak a szexualitással kapcsolatos érzései, és ez így természetes. Életünk során ezek az érzések változnak, fejlődnek, gyerekkorunktól a serdülőkoron keresztül egészen a felnőttkorig, mindvégig meghatározóak maradnak.

Amikor megkezdődik a pubertás, nagyon sok változás zajlik a testben – mind fizikai, mind hormonális változások – amik kihatnak az érzelmeinkre, gondolkodásunkra is. Sokan meglepve tapasztalják, milyen erős szexuális érzések ébrednek fel bennük a serdülőkor idején.

Időbe telik, míg az ember tisztázza magában, ki is valójában, és merre tart. Az identitás fontos részét képezi az egyén szexuális vonzódása is.

A szexuális beállítottság

A szexuális beállítottság arra utal, hogy az adott nem egyik képviselője – egy férfi vagy egy nő - milyen nemhez vonzódik. A szexuális beállítottságnak az alábbi típusait különítjük el:

• Heteroszexuális: valaki heteroszexuális, ha az ellenkező nemhez vonzódik fizikailag és érzelmileg egyaránt.
• Homoszexuális: azok, akik az azonos neműekhez vonzódnak. A homoszexuális nőket általában leszbikusoknak nevezik.
• Biszexuális: a biszexuális egyén az azonos és az ellenkező neműekhez egyaránt vonzódik mind fizikailag, mind érzelmileg.

Tizenévesen sokan zavarban találják magukat az ilyenkor felmerülő, intenzíven jelenlévő szexuális jellegű gondolataik, vonzódásaik miatt. Főleg akkor, ha ezek nem csak az ellenkező nemre, hanem saját nemükre irányulnak.

Vajon mit jelent ez?

Általában nem jelenti azt, hogy egy adott szexuális beállítottságú csoportba (pl. a homoszexuálisok közé) tartozol. Ilyen korban sokféle inger éri az embert, és sokféle változás zajlik le bennünk. A dolog idővel kitisztul, és tudni fogod, ki felé vonzódsz igazán. Persze olyan is van, aki több mindent kipróbál – esetleg az azonos nemmel való kapcsolatot is -, és tapasztalatok útján jön rá, hogy milyen a beállítottsága.

A szexuális beállítottság választható?

A szakértők véleménye szerint a szexuális beállítottság kialakításában egy sereg biológiai, pszichológiai és környezeti tényező játszik szerepet. A géneknek, a hormonoknak nagy jelentőséget tulajdonítanak, tehát az a kutatók általános véleménye, hogy a homoszexuális beállítottság nem lehet választott.

Mindenki más – ezért fontos, hogy ellenszegüljünk a sztereotípiáknak. Homoszexuális és heteroszexuális emberek egyaránt kikerülnek a szegényebbek és gazdagabbak közül, társadalmi háttértől és etnikai hovatartozástól függetlenül.

A szexuális beállítottság az identitásunk része. Az a probléma, hogy sokszor a hovatartozást becsmérlően, sértegetően használják a homoszexuálisok ellen. Amellett hogy ez számukra sértő, olyanok is a csatározások kereszttüzébe kerülnek, akik az elvárttól eltérően viselkednek. Például egy nőies érdeklődésű férfira azt mondják: „homokos”, es férfias nőre pedig azt, hogy „leszbikus”.

Milyen egy homoszexuális tini élete?

A legszerencsésebb esetben semmivel sem nehezebb, mint a többieké. Mégis a legtöbb esetben úgy érzik, kirekesztettek, mert a világon mindenkitől azt várják el, hogy hetero legyen. Egyedül érzik magukat, sokan nem merik még a barátaiknak sem bevallani, hogy az azonos neműekhez vonzódnak. Eltitkolják az érzéseiket, néhányan pedig olyan kapcsolatokba mennek bele, ami ellenkezik az érzelmeikkel. Az a baj, hogy a környezete sok embert arra kényszerít, hogy megtagadja saját magát.

Sokan félnek az elutasítástól, a diszkriminációtól, és az erőszaktól. Az elszigetelődés miatt és a család vagy közösség támogatásának hiányában a homoszexuális tinik veszélyeztetettebbek a depresszió, és különböző függőségek tekintetében.

Persze van olyan család és léteznek olyan barátok, akik megfelelő támogatást nyújtanak, lehetővé téve hogy a tinik élete ugyanolyan legyen, mint a többieké.

Fontos hogy megbeszéld

Az emberi kapcsolatokról és a szexualitásról ezer kérdés merülhet fel benned, és egy beszélgetés sokat segíthet a dolgok tisztázásában, az aggodalmak eloszlatásában. Keress valakit, akiben megbízol. Akivel meg lehet beszélni a kényesebb kérdéseket is. Lehet ez az egyik szülőd, egy közeli barátod, vagy egy speciális tanácsadó. A lényeg, hogy előtte teljesen fel tudd vállalni önmagad.

(KamaszPanasz - M. N.)