pubertás
#Testi problémák

Sokkoló pubertás? Első jelek

2010.10.21.
1 perces olvasási idő

Amikor a tested megváltozik, úgy érzed, hogy más vagy, mint a többiek, más, mint amit valaha is tapasztaltál. Ettől érezheted magad jól is, de nem ez a gyakori. A legtöbben szégyellik, vagy egyszerűen csak ledöbbennek, amikor megnőnek, lefogynak, hirtelen erekciói lesznek, fejlődni kezdenek a mellei, szőrösödnek, zsírosodik a hajuk, megváltozik a bőrük.

Nekem 8-9 éves koromban kezdett nőni a mellem, hamarabb, mint az átlagnak. Amikor az öltözőben megkérdezték tőlem, hogy „Nem kéne melltartót hordanod? Hiszen már melleid vannak!” otthon rögtön könyörögtem édesanyámnak, hogy menjünk melltartót vásárolni. Hosszú ideig úgy éreztem, hogy rossz és furcsa vagyok, mert különböztem a többi korombeli lánytól.

Később persze rájöttem, hogy nem vagyok rossz, és nem kell szégyellnem magam emiatt. Mivel a pubertás egy kemény dolog, foglalkoznod kell vele. Nem jó dolog ilyen fiatalon ápolatlannak, elhízottnak lenned. Bármi is történik veled, ne szégyelld, de próbáld meg a legjobbat kihozni magadból. A bőrödet ápold, szőrteleníts, használj speciális sampont, és még sorolhatnám… Ha foglalkozol magaddal, azzal megtanulod szeretni és értékelni magadat. Nem egyszerű, de jól fogod érezni magad a bőrödben.

Akár kicsi, magas, vékony, duci vagy, ne szégyelld önmagad. Ezek a kamaszkor természetes velejárói!
Előbb utóbb bekövetkeznek a tested ezen változásai, ezt tartsd észben. Ne gúnyolj ki senkit az olajos bőréért, előbb-utóbb neked is valószínű, hogy ilyen lesz.

A tested a tiéd. Tiszteld és szeresd, ne szégyelld a változásokat. Ahogy Christina Aguailera énekli - “You are beautiful in every single way.” – vagyis „Mindenféleképpen szép vagy.”

(KamaszPanasz - Gy.A)