serdülőkor
#Testi problémák

Majdnem minden, amit a serdülőkorról tudni szeretnél (2. rész)

2009.10.02.
2 perces olvasási idő

A serdülőkor pár fiatal számára stresszes lehet, és sokan nem is akarják mindezt elfogadni. Amíg külsőleg is szinte teljesen megváltoznak belül is hatalmas változásokon mennek keresztül. Rengeteg kérdés és érzés kavarog ilyenkor benned, ami emocionális problémákhoz vezethet. Ez nem egy könnyű időszak, de túl lehet élni. Ne ijedj meg még akkor sem, ha ijesztő, hogy a tested kontrollálhatatlanul csak nő. A rengeteg testideál, aminek próbálsz vagy szeretnél megfelelni sokszor teljesen összekavarhat, és mély betegségeket idézhet elő.

Az teljesen normális, hogy sokszor esetlennek érzed magadat, és hogy énképépítési problémáid vannak. Hisz ebben az időszakban legyél te fiú vagy lány, több kalóriára van szükséged, így többet eszel. Ezt pedig nehéz lehet feldolgoznod, egy olyan társadalomban, ahol minden korosztálynak a vékonyságot sugározzák eszményképnek.

Változások a fiúknál és a lányoknál egyaránt

Bőrváltozások: A testedben lezajló hormonális változások gyakran mutatkoznak meg a bőrödön is. A faggyúmirigyek túlzott faggyú termelése apró kipattogásokat, pattanásokat okozhat. Mindkét nem, a férfiak és a nők is keresztülmennek a hormonális változásokon. Mindkettőtöknek erőteljes testszaga fog kialakulni, de ez normális, hiszen csak a hormonok kezdték meg a működésüket. A pattanás pedig lehet, hogy "szívás", de legalább annyira természetes, mint ahogy az égen megy a nap.

A pattanások, a hangváltozások, a szőr, egy-egy hirtelen merevedés a fiúknál, lányoknál egy-egy hirtelen menstruáció, vagy egyenlőtlen mellnövekedés, ezek mind-mind a lényegábrázolás egy fogós pontjai lehetnek. És sajnos a felnőttek fel is hívják rá a figyelmet, hogy igen te most változol, és ezáltal még inkább zavartnak érzed magadat a „rivaldafényben”. Az, hogy egy lánynak melltartót vesznek mielőtt ő azt szeretné, vagy szóbahozza a nedves takarót a szülő, hatalmas problémát jelenthetnek a kamaszodó fiú vagy lány számára.

A folyamat természetes és visszafordíthatatlan

A testünk egyszerűnek tűnhet, amíg gyerekek vagyunk. Nem kell aggódnunk a testszag, a pattanások, egy merevedés vagy egy menstruáció miatt. A másokkal való szexuális helyzetek kellemetlen dolgokhoz vezethetnek. Szinte minden tini életében egyszer utálja magát azért, amilyen, a merevedések, a magömlések, a menstruáció, a pattanás miatt. Mert mindezt cikinek tartja és szégyelli.

Sokan azt kívánják, hogy bárcsak ne indulnánk el ezen az úton és egyáltalán nem szeretnénk egyik napról a másikra felnőttek lenni, de ez sajnos nem így van! Ez akaratunktól függetlenül be fog következni. Sokszor szeretnénk dolgokat elrejteni vagy mi elrejtőzni a világ elől, de ez teljesen felesleges. Hidd el minden, ami történik a testeddel teljesen normális.

Nem vagyunk egyformák

A korai vagy késői fejlődés különösen nagy kockázattal jár. Ugyanis nem olyan leszel, mint a társaid, ezért rengeteg tréfát vagy egyéb dolgokat űzhetnek veled. Ez az időszak nehéz lesz a számodra, de túl fogod élni!

Azok, akik korán fejlődnek, olyan szexuális változások birtokában lesznek, amiket mások, akik még nem élték át azokat, nem érthetik meg. Így neked kell lenned az okosabbnak és elengedni a füled mellett az ő kritikájukat, hisz nekik fogalmuk sincs még arról, hogy mi is az a serdülőkor.

Légy türelmes

A pubertás egy teljesen természetes dolog. Semmit nem tudunk az ellen tenni, hogy kisebb vagy nagyobb legyen a mellünk, vagy, hogy soványabbak legyünk, vagy egyáltalán megállítani magát a folyamatot. De nem is egészséges. Minden változtatást a testeden, csak akkor végezz el, ha már nagyjából kialakultak a másodlagos nemi jellegek. Hamarabb azért felesleges, mert még úgyis változni fogsz!

Szintén nem ajánlott ebben a korban különböző gyógyfüvek vagy egyéb csodaszerek szedése sem, hiszen például a fiúknál a testépítés során a különböző segédanyagok erősen beleszólhatnak a hormonális fejlődésbe, amelynek nem kívánt eredményei lehetnek (például túlzott mellnövekedés). És felesleges más ruhába bújnod, a fejlődés nem fog megállni!

Bár úgy érezheted, hogy a serdülőkor örökké fog tartani, nem így van. Megvan a maga menetrendje. Életednek legfeljebb az 1/15-öd része az, amit elvesz. Általában általános suliba kezdődve, de ez csak ideiglenes. Túl kell rajta esned, és ne feledd előbb utóbb vége lesz!

Nem mondom, hogy soha többé nem lesz az életedben változás, mert nyilván a terhesség, és az öregkör meg fog változtatni, de azt garantálhatom, hogy soha többé az életedben nem fog ennyi változás történni ilyen rövid idő alatt!

(Cs.B.)