petting
#Vágyak

A pesszárium működése, hatékonysága

2023.06.16.
2 perces olvasási idő

A pesszárium kicsi, gyűszű alakú, hajlékony fémkeretre erősített, szilikonból készült „sapka”, amely a hüvely felső végén elhelyezkedő méhnyakra illeszkedik.

Hogyan működik?

A pesszárium működése, hatékonyságaAzáltal, hogy a pesszárium befedi a méhnyakat, távol tartja a spermiumokat a hüvely bejáratától. További védelemként szolgál a spermicid, amelyet a pesszáriumra tesznek, mielőtt felhelyezik.

A szeretkezés előtt 6 órával kell felhelyezni. Amennyiben több aktusra is sor kerül a felhelyezés után, fontos, hogy három óránként újabb adag spermicidet juttassunk a hüvelybe. Szex után a pesszáriumot legalább 6 órán át a helyén kell hagyni, de nem tovább, mint 24 óra.

A pesszáriumot minden egyes használat után enyhén szappanos vízzel meg kell mosni, leöblíteni, majd miután megszáradt a levegőn, a tokjában tárolni. Nem szabad hintőporral beszórni, illetve sosem szabad olaj alapú síkosítóval (például vazelinnel vagy babaolajjal) bekenni. Ezek az anyagok károsítják a pesszárium anyagát. Egyéb hüvelykrémek, mint például a gombás fertőzés elleni krém is károsíthatja a gumit.

A pesszáriumot legalább 2 évente cserélni kell. Emellett fontos rendszeresen ellenőrizni, hogy nincs-e rajta lyuk, vagy nincs-e elvékonyodva, ha pedig szükséges, ki kell cserélni.

Mennyire hatékony?

Általánosságban elmondható, hogy minden fogamzásgátló hatásossága számos dologtól függ. Ha pesszáriumot használsz, a legfontosabb dolog, amire figyelned kell, hogy jól illeszkedjen. A spermiciddel együtt használt pesszárium hatékonysága a tablettáéhoz hasonló, és vetekszik a spiráléval, ráadásul semmiféle hormonális változást nem okoz a szervezetben.

Szexuális úton terjedő betegségek elleni védelem

A pesszárium nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől! Ahhoz, hogy ezek ellen védve legyenek, a pesszáriumot használó pároknak óvszert is kell használniuk szex közben.

Lehetséges mellékhatások

Noha a legtöbb nőnek a pesszárium alkalmazása nem okoz problémát, néhány mellékhatása ennek is lehet:

  • A spermicid irritálhatja a vaginát és a környező bőrt, vagy allergiás reakciót válthat ki.
  • Ha túl sokáig marad a hüvelyben a pesszárium, az kellemetlen hüvelyszagot vagy hüvelyi folyást okozhat.
  • A pesszárium gumi vagy latex alkotóeleme allergiás reakciót válthat ki, noha ez nagyon ritka.
  • A pesszáriumhasználat okozhat húgyúti fertőzést is.
  • A toxikus sokk szindróma (TSS) egy ritka komplikáció, de előfordulhat, ha a pesszárium túl sokáig marad a hüvelyben.

Kinek ajánlott?

A pesszárium bárkinek ajánlott, aki felelősségteljes szexuális életet szeretne élni, és nem okoz neki gondot, hogy a szeretkezést megelőzően felhelyezze azt. Ha egy lány úgy dönt, hogy pesszáriumot használ, az azt is jelenti, hogy mindig gondoskodnia kell elegendő mennyiségű spermicidről is.

Nem ajánlott a pesszárium használata azoknak, akiknek kellemetlen vagy kényelmetlen a gondolat, hogy a pesszáriumot fel kell helyezni a hüvelybe. Emellett azoknak a lányoknak sem jó választás, akik gyakori húgyúti fertőzéssel küzdenek. Menstruáció ideje alatt nem javasolt a pesszárium használata.

Honnan lehet beszerezni?

A nőgyógyász kismedencei vizsgálat után meghatározza, hogy milyen méretű pesszáriumra van szükséged, majd felírja azt a hozzá való spermiciddel együtt.

Ajánlott félévente ellenőrző vizsgálaton utánajárni, hogy a pesszárium pontosan illeszkedik-e. Jelentős hízás vagy fogyás, terhesség, abortusz is változtat a hüvely alakján, a pesszárium illeszkedésén. Az illeszkedést befolyásolhatja az is, ha a pesszárium felírásakor még szűz voltál, de most már rendszeres nemi életet élsz. Ha az utolsó vizsgálat óta ezek a változások valamelyike fennáll, akkor látogass el az orvoshoz, hogy megvizsgálja, megfelelően illeszkedik-e a pesszárium - ilyenkor ne várj az esedékes vizsgálatra!

(KamaszPanasz - S.C. - teenshealth)