spermicid
#Vágyak

Mik azok a spermicidek?

2024.04.05.
1 perces olvasási idő

A spermicidek többféle formában léteznek: krém, gél és hab változatait is lehet a boltokban kapni. Olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek elpusztítják a spermákat. Lehet önmagában is használni, de sokkal hatásosabb más születésszabályozó termékekkel, például óvszerrel együtt.

Hogyan működnek?

A spermicidek megbénítják és megölik a spermákat, még mielőtt az a petesejthez érne. Hogy hatásos legyen, a A spermicidek óvszerrel együtt a legbiztonságosabbakméhnyakhoz közel kell felhelyezni. A krémeket, géleket és habokat egy ehhez szükséges eszközzel kell bejuttatni a vaginába.

Ezeket még a szexuális együttlét előtt kell felhelyezni. A használati útmutató megmondja, pontosan mennyi idő kell ahhoz, hogy hasson. Néhány már azonnal hat, de a legtöbbet 15 perccel az együttlét előtt kell használni.

Mindegyik változata általában 1-3 óráig hatásos. Ha ennél tovább tart az együttlét, vagy új aktust terveztek, akkor meg kell ismételni a használatot. Használat után a lányoknak 6 órán keresztül nem szabad fürdeniük.

Milyen hatékonyak?

Hatékonyságuk azon is múlik, hogy mennyire használjuk helyesen, és milyen gyakran.

Általánosságban elmondható, hogy a szülésszabályozó módszerek sikeressége sok mindentől függ. Ide tartozik az egyén egészségi állapota és a gyógyszeres kezelések is. Szintén befolyásolja a fogamzásgátlási módszer alkalmassága, és hogy nem felejtjük-e el minden alkalommal használni. Bár önmagában a spermicidek nem olyan hatásosak, mint a többi módszer, nem drágák és könnyen használhatók.

Önmagában használva a spermicid nem elég hatékony, illetve a nemi betegségektől sem véd, ajánlott mellé a pesszárium vagy az óvszer használata, melyek közül az utóbbi egyúttal – bár nem 100 százalékos biztonsággal, de – a nemi úton terjedő betegségektől is véd.

Lehetséges mellékhatások

Kik használják?A spermicidek irritálhatják a vaginát és a körülötte lévő bőrt. Ez az irritáció növeli a szexuális úton terjedő betegségek, mint például a HIV kockázatát. Másik mellékhatás lehet a visszatérő vizelési inger, mivel a spermicid felboríthatja a lányok baktériumflóráját.

Azok, akik felelősségteljesen tudnak dönteni a szülésszabályozás terén, és olyan párok, akik az óvszer mellé extra védelmet kívánnak biztosítani.

Hogyan szerezhető be?

Vény nélkül kapható a patikákban és a boltokban. Amennyiben ki szeretnéd próbálni, érdemes konzultálnod róla a nőgyógyászoddal, akivel a felhelyezés módját is meg tudod beszélni.

(KamaszPanasz - Gy. Z. - kidshealth)