fogamzásgátlás
#Vágyak

Lufi vagy folpack óvszer helyett? Óriási tévhitek a védekezési lehetőségekről

2023.12.14.
2 perces olvasási idő

Számos fogamzásgátlási módszer létezik, melyek révén igen jó hatásfokkal kerülhető el a nem kívánt terhesség. Ugyanakkor számtalan tévhit is él a köztudatban ezekről, ami bajhoz vezethet...

Lássunk néhány általánosan elterjedt mítoszt a születésszabályozásról és a fogamzásgátlókról.

1. Nem eshetek teherbe, ha nincs orgazmusom

A teherbeesés feltétele, hogy a férfi spermája megtermékenyítsen egy női petesejtet. Míg a férfinak ejakulálnia kell ahhoz, hogy spermát tudjon termelni, a nő esetében nincs szükség orgazmusra a teherbeeséshez. Egy fogamzásképes korban lévő nő a rendszeres menstruációs ciklusban havonta egy petesejtet érlel. Ez független attól, hogy van-e az illetőnek szexuális kapcsolata vagy orgazmusa.

2. Nem leszek terhes, ha a szexuális aktus után lezuhanyozom

A zuhanyozás nem éppen a leghatékonyabb módszere a fogamzásgátlásnak. Az ejakulációt követően a spermák bekerülnek a méhnyakba, s ekkor már semmiféle zuhanyozás nem segít.

3. Nekem nincs szükségem fogamzásgátlásra

Mert csakis a „biztonságos” napokon vagyunk együtt.
Az efféle mítoszok a menstruációs ciklus lényegének helytelen értelmezésében gyökereznek. Négy fontos hormon (a sejtjeink vagy szerveink működését stimuláló vagy szabályozó kémiai jelhordozó) játszik szerepet a menstruációs ciklusban: a tüszőérést serkentő hormon (FSH), a luteinizáló hormon (LH), az ösztrogének és a progeszteron.

Ezeknek a hormonoknak a harmonikus együttműködése szabályozza a peteérést (ovuláció), s amennyiben a pete nem termékenyül meg, bekövetkezik a menstruáció. Míg az esetek zömében a menstruációs ciklus többé-kevésbé rendszeres, különféle tényezők, például az életkor, a stressz, gyógyszerek, felboríthatják a hormonoknak ezt az együttműködését.

Éppen ezért nehezen határozhatók meg előre a peteérés időpontja és a „biztonságos” napok. Azoknak a pároknak, akik sikeresen alkalmazzák a fogamzásgátlás naptár-módszerét, gondosan figyelemmel kell követniük a nő menstruációs ciklusait és a peteérés jeleit, valamint az egyéb külső tényezőket.

4. Nem esek teherbe, ha közösülés közben állunk vagy én vagyok felül

Némelyek úgy gondolják, hogy bizonyos pozíciókban, például álló helyzetben való közösülés esetén a spermák nem juthatnak a nő hüvelyébe. Az igazság az, hogy a közösülési helyzeteknek semmi közük ahhoz, hogy végbe megy-e a megtermékenyülés vagy sem.

A férfi ejakulációja során a spermák mélyen a hüvely belsejébe jutnak. A kilövellést követően természetüknél fogva a spermák azonnal elkezdenek előrenyomulni a méhnyakon keresztül. Szóval jobb, ha ezt a tévhitet is kivered a fejedből.

6. Használhatsz folpackot vagy lufit, ha nincs nálad óvszer

A folpack vagy a léggömb nem alkalmas óvszernek. Nem illeszkednek jól és könnyen elszakadhatnak közösülés közben. Az óvszereket speciálisan úgy tervezik, hogy jól illeszkedjenek és megfelelő védelmet nyújtsanak a nemi kapcsolat idejére, s a maximális hatékonyság érdekében alapos teszteknek vetik alá őket.

7. Nem leszek terhes, ha a partnerem még az ejakuláció előtt megszakítja a közösülést

Ez a módszer megszakításos közösülésként ismert, és egyáltalán nem nevezhető holtbiztos fogamzásgátlási módnak. Valamennyi előváladék (amely spermákat tartalmazhat) már akkor kilövellhet, mielőtt a férfi ténylegesen a csúcsra jutna. Ráadásul némely férfinak nincs elég akaratereje, vagy egyszerűen nem képes időben megszakítani a közösülést.

7. Nem eshetek teherbe, mert most először csinálom

A nő peteérés idején bármikor teherbe eshet, még ha első alkalommal közösül is.

8. Nem leszek terhes, ha közvetlenül az aktus után lezuhanyozom vagy megfürdöm, illetve a közösülést követően vizelek

A közösülés utáni tisztálkodás vagy vizeletürítés nem fogja megállítani azokat a spermákat, amelyek a méhnyakon keresztül már bejutottak a méhbe.

9. A tabletta mindig azonnal hatásos, amint elkezdted szedni

Némely nő esetében egy teljes menstruációs ciklus szükséges ahhoz, hogy a fogamzásgátló tablettában levő hormonok együtt tudjanak működni a nő természetes hormonjaival a peteérés megakadályozása érdekében. Az orvosok egy része azt javasolja, hogy a gyógyszeres fogamzásgátlás első hónapjában alkalmazzanak a párok valamilyen alternatív védekező módszert is.

(KamaszPanasz - Ő. B.)