párkapcsolat
#Lélek

Egészséges párkapcsolat? Igen, de hogyan?

2014.08.17.
1 perces olvasási idő

Szinte mindenki volt már szerelmes, és szinte mindenkinek volt már barátja/barátnője, vagy éppen van is. Ám időnként mindenkiben felmerül a kérdés, hogy jó-e a kapcsolata.

Egy jó párkapcsolat alapja lehet mindennek. Ha megfelelő a partnerünk, sokkal könnyebben vészeljük át a rossz jegyeket, sokkal jobban tanulunk, és sok más dologban is nagy segítséget nyújthat az ideális társ. Ha azonban rosszul választunk, az tulajdonképpen mindent elronthat. Most pedig nézzük végig, mik is kellenek ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak legyünk!

A boldog párkapcsolat alapja

  • Nagyon fontos, hogy megfelelően válasszunk. Ne érjük be annyival, hogy ajándékokat kapunk tőle és fontosnak tart minket! Győződjünk meg arról, milyen lenne barátként, és arról, hogy mennyire esik egybe az, amit mond, és az, amit tesz!
  • Nem mindenkinek lehet ugyanaz a véleménye egy kapcsolatról! Fontos, hogy a jövendőbeli nagy Ő megbízható és becsületes legyen. Fontos, hogy különválasszuk a szexet a szerelemtől. Ha a barátunk/barátnőnk csak szexet akar, ne menjünk bele a kapcsolatba!

Hogyan tegyünk egy kapcsolatot jobbá?

  • párkapcsolatHa már összejöttünk a kiszemelttel, lényeges, hogy megértsük a köztünk lévő különbségeket. Különbözőek vagyunk. Attól, hogy valamiben nem értünk egyet, még lehet jó egy kapcsolat, a lényeg, hogy tartósan soha ne hibáztassuk a másikat. Inkább beszéljük meg!
  • Ha valamit úgy érzünk, hogy rossz lett, ne hagyjuk, hogy tartósan az maradjon. Kérdezzünk rá, beszéljük meg! Ugyanis ha sokáig csak bizonytalankodunk, az elhidegüléshez vezethet. Ami pedig egyértelműen a kapcsolatunk végét jelenti.
  • Ha párunknak gondja van, hallgassuk meg. Fontos, hogy legyen valaki, akiben megbízik, és akinek el tudja mondani a gondjait. Hallgassuk meg, és próbáljunk neki segíteni, belegondolni a helyzetébe.

Hogyan javíthatjuk meg azt, ami elromlott?

  • Fontos, hogy ha „elkövettünk” valamit, amivel megbántottuk szerettünket, mindenképpen tanuljunk meg bocsánatot kérni. Biztos, hogy nagyra fogja értékelni és nemhogy a kapcsolat rovására megy, de akár erősítheti is azt.
  • A kapcsolat mindkét „útja” járható legyen! Mindketten adjatok és kapjatok is egyenlő mértékben! Ne mindig tervezzünk el mindent! Ezzel elveszítheti, a kapcsolat a varázsát, unalmassá válhat. Építsünk spontán helyzetekre is, amelyek megszínesíthetik a kapcsolatot.
  • Nem lehet mindig minden szép és jó! Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek! De ha azon vagyunk, hogy ezeket megoldjuk, ezek csak erősíthetik a kapcsolatot.
  • Ha netán nem ismerjük fel, vagy nem tudjuk megvalósítani ezeket a kritériumokat, és rájövünk, hogy rossz kapcsolatban élünk, akkor sem kell kétségbeesni. Tartsunk egy kis önvizsgálatot, nézzük meg, hol rontottuk el a dolgot. Ne csüggedjünk.

A szerelem örök és folyton alakul, fejlődik. Hol virágzik, hol pedig elhervad. Azonban, ha a következő választásnál már mi is másképp csináljuk a dolgokat és odafigyelünk ezekre a tényezőkre, szinte biztos, hogy egy hosszú távú, jó kapcsolat alakulhat ki.

(Cs.B.)