szex
#Vágyak

Szexstatisztika: „Én vagyok az egyetlen, aki nem csinálja?”

2013.12.13.
2 perces olvasási idő

„Meg tudjátok mondani, hogy hány főiskolai hallgató él szexuális életet? Van róla statisztikai adat?” - kérdezte egyik olvasónk. Kiderítettük.

Kedves Szakértő!

"Meg tudod mondani, hogy hány főiskolai hallgató él szexuális életet? Van erről statisztikai adat? Érdekelne, hogy vajon ez a szám kisebb-e, mint amit az emberek gondolnak? Néha úgy érzem, hogy én vagyok az egyetlen, aki soha nem él szexuális életet. Kíváncsi vagyok, hogy vajon igaz-e ez. Köszi!"

Kedves Olvasó!

Amennyiben te vagy az egyetlen, aki még nem szexelt, nem jelenti azt, hogy “furcsa” vagy és ez rendellenes lenne. Csak azt teszed, ami számodra kényelmes. Végső soron az emberek döntéseit sok dolog befolyásolja, ide értve a magánéletet, a lehetőségeket, a kulturális vagy vallási meggyőződéseket, a bizalmi kérdéseket, illetve azt, hogy találunk-e magunknak egy megfelelő, gondoskodó személyt.

Egy tanulmány – amelyben négy egyetem hallgatói vettek részt – kimutatta, szűzhogy szaktársaik szexuálisan aktívabbak annál, mint amit a valóság mutat. A hallgatók 59%-a számolt be arról, hogy az elmúlt 30 napban nem szeretkeztek senkivel. A legtöbb felmérésben a résztvevőknek 1 vagy ennél kevesebb szexuális partnerük volt az előző évben. A válaszadók között voltak olyanok, akik egyetemi társaikról úgy gondolták, hogy három vagy annál több partnerük volt.

Járás vagy sem?

A hallgatók között különböző jelentése van az “összejönni valakivel” kifejezésnek. Van, akinél már a csók is idetartozik, másoknál viszont ennek jelentése orális, anális, hüvelyi behatoláshoz kapcsolható. Ennek eredményeképpen születhet az emberekben az a téves benyomás, hogy mindenki, aki „összejön valakivel”, az máris közösül is az illetővel. Tehát a válaszok épp annyira lesznek többféleképp értelmezhetőek és körvonalazhatóak, mint amennyire a feltett kérdések.

Erre nagyon jó példa az a felmérés amelyben azt kutatták, hogy „Szexuálisan aktívak-e a diákok?” 56 százalékuk válaszolt igennel, 44 százalékuk pedig nemmel. Az igennel válaszoló diákok 7.9 százaléka azt állította, hogy nem volt szexuális kapcsolata az azt megelőző szemeszterben. Mindenesetre a tanulmány nem definiálta a „szexuálisan aktív” fogalmát. Egyesek ide sorolják a szenvedélyes csókot, mások az előjátékot, vannak olyanok, akik a közösülést.

A többség igen

Egy másik országos felmérésben 15 kérdést tettek fel a diákoknak szexuális szokásaikról. Ebben a tanulmányban már definiálva volt a "szexuális közösülés" fogalma, amelybe bele tartozott a hüvelyi és anális behatolás, az orális szex. A felmérés kiderítette, hogy a 18 és 24 év közötti diákok 79.5 százaléka aktív szexuálisan, 55.4%-uknak pedig az azt megelőző 30 napban is volt szexuális élménye. Fontos tudnod, hogy nem minden diák vett részt a felmérésben, a résztvevők személyisége is befolyásolta a tanulmány eredményeit.

Amikor a diákok között szóba kerül a szex, vagy akár az alkohol és a drog, akkor amit ezekkel kapcsolatba mondanak, az nem feltétlenül jelenti az igazságot. Szóval, amíg úgy tűnhet számodra, hogy szinte mindenki „szexel”, amikor „összejön valakivel”, addig a felmérések kimutatják, hogy milyen sokan nem.

Végeredményben légy nyugodt, nem te vagy az egyetlen főiskolai hallgató, aki nem szexel. Fontos, hogy soha ne hazudj magadnak – ha lefekszel valakivel, az azért legyen, mert tényleg akarod, és ne azért, mert mások is csinálják.

KP