szex
#Vágyak

Szüzesség: visszaszerezhető vagy örökre elveszett?

2015.10.11.
2 perces olvasási idő

Rengetegen gondolják úgy, hogy ha vaginálisan szexelnek, már nem szüzek. Sokan az anális és az orális szexet is ide sorolják, s azt vallják, hogy akinek része volt bennük, már nem szűz. Viszont egy másik réteg szerint a szüzesség igenis visszanyerhető egy hosszabb önmegtartóztatási időszak vagy egy sebészi beavatkozás után.

Szóval most akkor elveszett a szüzességem? Nincs visszaút? Vagy lehetek újra szűz? És mindent elölről kezdhetek? A kérdésekre nincs sajnos egyszerű válasz. Főleg azóta nincs, mióta mindenkinél mást és mást jelent a szüzesség és annak elvesztése.

„Szerintem testileg csak egyszer veszthetjük el. Lehetséges, hogy később ott bent a szívünkben lehetünk még szüzek, de ténylegesen egyetlen egy alkalommal lehet.” – mondta egy 16 éves tini.

„Nos, én úgy gondolom, hogy lehetséges a másodlagos szüzesség. Mert alapvetően a szüzesség nem mindenkinek jelenti a fizikai folyamatot, pl. a lányoknál a szűzhártya átszakadását. Egy hosszabb megtartóztatás után igenis visszanyerhetjük régi önmagunkat, a lelki szüzességet. Szerintem ez az egész ott kezdődik, hogy ki mennyire hisz magában. És, hogy ezeket mennyire fogadja el” – mondta a 17 éves Nóri.

Könnyebb a helyzeted, ha előbb gondolkodsz!

Mielőtt elkezdesz gondolkodni azon, hogy hogyan szerezd vissza szüzességed, jobb, ha előbb gondolkodsz. Ne feledj el egy fontos dolgot. Az első alkalomnak különlegesnek kell lennie. Teljesen felkészültnek kell magadat érezni, úgy testileg, mint lelkileg! Ha ezek teljesülnek, akkor már különösebben nem is kell aggódnod, hiszen nem akarsz majd újra szűz lenni!

15 vagyok… fiatal a szexhez?

Ez az a kérdés, amelyről nagyon megosztottan vélekedik a mai társadalom. A felnőttek nagy része ugyanis fiatalnak tartja a 15 éveseket szexuális élet éléséhez. Az, hogy biológiailag készen állsz a szexre nem elegendő ahhoz, hogy lélekben is felkészűlt légy.

Szex előtt rengeteget kell beszélnetek róla a kedveseddel. Arról, hogy mire számítotok, mitől féltek. Mik az elvárásaitok? Szerintetek milyen lesz? Vajon meg fogja-e változtatni a kapcsolatotokat? A szex szó ugyanazt jelenti mindkettőtöknek? Beszéltél már felnőttel a döntésedről?

Végül kérdezd meg magadtól, hogy miért is szeretnél szexelni. Azért, hogy a partnerednek örömet szerezz, vagy, hogy szeressen téged? Úgy érzed, ettől felnőtté válhatsz általa? Vagy azért, mert már ciki, hogy csak te vagy szűz?

Ne siess, nem maradsz le semmiről!

Ezek elég rossz indokok ahhoz, hogy te valójában szexelj. Senki nem fog jobban szeretni, attól, hogy szexelsz vele! Nem leszel felnőtt egy éjszaka alatt. Az igazság az, hogy a tinik nagy része szájhős. Egy nemzetközi felmérés szerint, ugyanis, a 15 évesek 70%-a még szűz, ennek ellenére nagy részük azt állítja magáról, hogy nem az.

Tényleg készen állsz-e a szexre?

Beszélj a szüleiddel az érzéseidről, a szexről és a fogamzásgátlásról. Menj el egy klinikára, ahol a számodra legmegfelelőbb védelmet kérheted. Ha valamelyiktől félsz, akkor valójában még nem állsz készen a szexre. De mi is ezzel a gond? Fiatal vagy, még előtted az élet! Akkor vágj bele, ha neked mindez ténylegesen elfogadhatóvá válik. Hidd el, később örülni fogsz neki, hogy a saját utadat követted!

(Cs. B.)