lázadás
#Szülőknek

Hogyan kezeld a kamasz lázadását?

2023.10.21.
2 perces olvasási idő

Fárasztó lehet egy tinédzser szülője lenni. Különösen, ha függetlenedni akar, és nem hajlandó betartani a szabályokat.

Míg a lázadás figyelmen kívül hagyása katasztrófához vezethet, ha túl keményen akarnád fogni, az meg csak rontana a helyzeten. Óvatosan vezesd, és először találd meg a lázadás okát, aztán tedd meg, amit csak tudsz, hogy minimalizálja a felkelést.

A lázadás okai

Figyelem keresése: Vess egy pillantást a családi életre. Nagy feladat nehezedik rád a munkában? Beteg az egyik családtag? Egyszerűen le vagy hangolva? Annak ellenére, hogy a gyereked már felnőtt, ugyanúgy igényli a figyelmet, mint gyerekkorában. Ha pozitív viselkedéssel nem kapja meg, akkor fellázad, és megkapja negatív okokból.

Nyomás: Mit nem csinál meg? Ha a tini barátai azt gondolják, hogy menő lázadni és tiszteletlennek lenni, akkor ő is átveheti ezt a gondolkodást. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, ismerje meg a barátait, nekik a szüleit és a viselkedésüket. Vond be magad, például ajánld fel, hogy hazaviszed őket, vagy hogy aludhatnak nálatok.

A függetlenség: Ha a kamaszra túl sok szabály vonatkozik, fellázadhat ellene (akkor is, ha évekig követte gond nélkül). Vess egy pillantást ezekre a szabályokra, és döntsd el, hogy tényleg szükség van-e rájuk.

Hormonális problémák: Ha ismered a biológiát, akkor tudod, hogy ez egy kemény időszak egy tini életében hormonálisan is. Ezek hangulatváltozást okozhatnak a nap bármely szakaszában.

Stressz: Egy kamasznak megbirkózni a vizsgákkal, néhány bunkó baráttal és egy részmunkaidős állással nem éppen stresszmentes. Ráadásul ő még alig tapasztalta meg ezeket, és nem tudja, hogyan kell kezelni. Így a stressz miatt akár lázadhat is.

Hogyan tehetsz ellene?

Tiszteletteljes viselkedés: Csábító lehet visszaadni azt a viselkedést, amit ő is tanúsít, de ez csak megerősítené őt. Ehelyett beszélj vele tisztelettel, hogy felállítsa azt a képet, amit elvársz tőle. Ne felejtsd el, hogy ez nem csak a szavakról szól, hanem a hanglejtésről és a gesztusokról.

Kényszeríts ki egy fejlett következményrendszert: Dolgozzatok ki közösen egy házirendet, és tudasd vele, hogy melyik szabály miért van. Beszéljetek a következményekről, ha megszegi őket. Ha a ő is be van vonva a szabályok megalkotásánál és a következményeket is tisztáztátok, akkor kevésbé fog lázadni ellenük.

Fogadd el, ne utasítsd el: Fájdalmas, amikor lázad ellened, különösen, ha sérteget vagy ha kizár. Azonban a szülő nem utasíthatja el a tinédzsert - még akkor is, ha nem tudják bevallani, szükségük van a szüleikre. Lehet, hogy elcsépelt, de igaz (szülőre és gyerekre egyaránt!): "Ha nem tudsz szépet mondani, akkor ne mondj semmit sem".

Legyél következetes: Egy nap azt érezheted, hogy nincs elég erőd ahhoz, hogy szembeszállj vele. Inkább ráhagynád a dolgot, amit más esetben nem. Azonban ezzel azt üzened neki, hogy nem gondolod komolyan a szabályokat és a következményeket, és egyre valószínűbb, hogy így fog viselkedni, arra számítva, hogy ismét megtörténik ez. Legyél következetes az elvárásokkal és a következményekkel.

Kérj szakmai segítséget. Ha a kamasz a viselkedése veszélyessé válik, például kábítószerhez vagy alkoholhoz nyúl, beszélj egy gyermekorvossal. Fontos, hogy foglalkozzatok a problémákkal, mentális egészségügyi problémákkal vagy bármely más lehetséges mögöttes problémákkal a lehető leggyorsabban.

(KamaszPanasz – S.C.)