barátok
#Szülőknek

Mit csinálj, ha nem kedveled kamasz gyermeked barátait?

2024.02.02.
2 perces olvasási idő

Sok szülő kívánja, hogy bárcsak teljes szívvel el tudná fogadni, és kedvelni tudná tinédzser gyermeke barátait. Szeretnéd tudni, hogy miért hoz annyi serdülő rossz döntést, ha a barátokról van szó? Vagy azt, hogy mit csinálj, ha nem tetszik a gyermeked választása?

Sok tinédzser újra és újra olyanokkal köt barátságot, akik verbálisan bántalmazzák őt, ám ennek ellenére a barátjuk akar lenni. Természetes, hogy a szülő nem érti ezt, és úgy érzi, hogy nem sok mindent tud tenni ellene. Honnan lehet tudni, hogy mikor jött el az ideje annak, hogy hagyjuk, hogy a kamasz egyedül küzdjön meg a saját problémájával és a barátaival?

Íme, néhány kipróbált és hatásos taktika, melyek segítségével könnyebben meg lehet birkózni azzal a ténnyel, hogy nem kedveled a gyereked barátait.

1. Korlátok állítása

Ha szülőként úgy érzed, hogy a gyermeked barátai olyan viselkedést tanúsítanak, ami nem egyezik a ti családotok értékrendjével, akkor érdemes olyan korlátokat felállítani, amik megszabják a tininek, mennyi időt tölthet ezekkel a gyerekekkel. A korlátok sokkal több szabadságot adnak neki: az elkülönítés segít gyermekednek rájönni, hogy más nagyszerű társai is vannak, akik eddig csak arra vártak, hogy jobban megismerjék egymást.

2. Nagy beszélgetés

Magyarázd el, hogy mitől lesz jó egy barátság, illetve mitől lesz valaki jó barát (vagy nem annyira jó)! Beszélj gyermekeddel, és mondd el, hogy mit jelent barátnak lenni! Próbálj meg konkrét példákat felhozni, esetleg a tini idősebb testvéreinek a barátairól, vagy egy unokatestvérről, így konkrét példán keresztül tudod bemutatni, hogy milyen a jó és a rossz barát.

3. Iskolai segítség közreműködése

Néha a legjobb mód ennek a szituációnak a kezelésére, ha nem a családon belül oldod meg, hanem segítséget vagy tanácsot kérsz egy szakembertől. Ha úgy érzed, hogy a gyermekedet a "legjobb barát" továbbra is manipulálja, verbálisan bántja, akkor érdemes felkeresni az iskolai tanácsadót.

4. A gyerek érzéseinek érvényesítése

Ahelyett, hogy kritizálnád gyermeked barátait, próbálj ki egy másik taktikát, és legyél az a személy, aki ott van, hogy meghallgassa őt - így gyermeked hozzád fog fordulni, amikor megbántották. Biztosítsd arról, hogy ott vagy, hogy megerősítsd az érzéseit, és megbeszéljétek a bántó szavak mögötti igazságot. Aztán bátorítsd, hogy vegye át maga felett az irányítást.

5. Hagyj időt a sebek begyógyulására

A tinédzserek gyakran szeszélyesek és drámáznak. Egyik nap gyermeked barátja a legjobb barát, aztán másnap már sír, mert ugyanez az illető megbántotta őt. Néha a szülőnek csak utólag kell foglalkozni mindezzel. Mondd el gyermekednek, hogy segíthetsz kitalálni, hogy mit tegyen, ha megint előfordul az eset, ami bántja. Ne próbáld meg megoldani a problémát a tini helyett, hagyd, hogy megbirkózzon vele, és begyógyuljanak a sebek, aztán próbáld meg rávezetni, mi lenne a jó reakció a következő hasonló alkalommal! Egyszerűen csak öleld meg, és mondj valami ilyesmit: 'Oh kincsem, annyira sajnálom, hogy ez történt veled. Nagyon szomorú lehetsz (és ez az, amit éreznek)."

6. Engedd meg, hogy éljen és tanuljon

Keményen hangzik, de a szülőknek rá kell jönniük, hogy nem választhatják meg gyermekük barátait. Akármennyire is szeretnéd megmenteni gyermekedet a "gonosz barátoktól", hagyni kell, hogy magától megtanulja a leckét. Ez a lecke arról szól, hogy ne hagyja az embereket átgázolni saját magán.

Adhatsz tanácsot, de ha gyermeked még így is visszatérne azokhoz a barátokhoz, akik rosszul bántak vele, hagyd - magától rá fog jönni, hogy egyáltalán nem igaz barátok. Sok fájdalom és könny árán, de a végén jó döntést hoz majd.

7. Legyél elérhető

A tinik vagy megtanulják a leckét maguktól, vagy nem, de ha állandó prédikálás és nyaggatás helyett hagyd, hogy egyedül, a saját kárán birkózzon meg a rossz barátokkal, akkor nagyobb az esély, hogy mihamarabb jó döntést hozzatok. Szóval ne felejtsd el, hogy "csak legyél ott neki", amikor szüksége van a támogatásra.

(KamaszPanasz - S.A. popsugar.com)