gyerek
#Szülőknek

A gyermekem tiszteletlen. Mit tehetek?

2016.02.06.
4 perces olvasási idő

Kedves Szerkesztők! A gyermekem kihívóan és dacosan viselkedik, sokat vitázik, rossz a magatartása az iskolában, és mindig feszegeti a határokat. Már minden tőlem telhetőt megtettem, még szakemberek segítségét is kértem, de hogy őszinte legyek, semmi sem segített igazán. Mit tehetnék?

Nem mondhatnám, hogy az iskolában keményen dolgozik, csak a minimum elvárásokat teljesíti, a házi feladatainak sem szentel sok időt - már ha megcsinálja őket. Szinte sosem csinál meg semmit első kérésre, és a saját feladatait (például a szobája rendberakását) sem teljesíti.

Kaptam egy levelet az osztályfőnökétől, aki szeretne elbeszélgetni velem a fiam viselkedéséről.

A fiam még csak arra sem ügyel, hogy mikor és kinek a jelenlétében rendez jelenetet - egy pár hete szó szerint üvöltözött és rondán beszélt velem az összes barátja előtt. Lehet, hogy később megbánta, de nekem elegem van.

Úgy vélem, hogy komoly következményekre és szankciókra lenne szükség, de a férjem nem hisz ezekben a módszerekben. Ezt pedig a fiam teljesen kihasználja, például ha én valamire nemet mondok, megkérdezi az apját is ugyanarról, tudva, hogy tőle kedvezőbb válaszra számíthat.

Mivel a viselkedése borzalmas, úgy érzem, hogy az otthoni légkört is tönkreteszi, ez pedig nagyon stresszes, és egyre nehezebben tudok együttélni ezekkel a körülményekkel. Azt is megígérte, hogy koncentrálni fog a tanulmányaira és megváltozik, de semmi sem változott. Egyszerűen nem tudom, hogy mit tegyek.

Kedves Szülő!

Ön nyilvánvalóan a legjobbat szeretné a fiának, ám nem tudja, hogyan motiválja, és hogyan birkózzon meg a kitöréseivel. Az alábbi pár ötlet talán segíthet.

Szakítson időt a fiára!

Türelmesen hallgassa meg őt, beszélgessen gyermekével! A rossz magaviselet sokszor valamilyen otthonon kívüli körülményből adódhat - lehet, hogy zaklatják, túl nagy rajta a nyomás vagy gondjai vannak a barátaival. A fiúk egyébként is sokkal nehezebben nyílnak meg, beszélgetnek. Tegyen meg mindent azért, hogy beszélgessen gyermekével!

Alacsony önértékelés

A tinik dacossága gyakran az alacsony önértékeléssel áll kapcsolatban. Bizonyosodjon meg arról, hogy nem kritizálja vagy nyaggatja a fiát. Ehelyett koncentráljon az olyan kis dologra, amit a fia jól csinál - például leszedi az asztalt, kedves másokhoz, stb. Említsen meg minden ilyen jó dolgot, és dicsérje meg érte, de persze ne vigye túlzásba, és ügyeljen a hangszínére is, különben a fia azt hiheti, hogy gúnyolódik.

Fejezze be a beszélgetést, ha gyermeke tiszteletlen Önnel!

Mondja el neki, hogy nem hajlandó beszélgetni vele, amíg ilyen hangnemben beszél, és majd akkor lesz hajlandó folytatni a beszélgetést, ha a fia lenyugodott. Ezután séltáljon ki a szobából. Persze semmiképpen se inzultálja a fiát. Majd ha mindenki lenyugodott, beszélgessenek arról, hogy mi történt. Beszéljék meg, hogy mi volt a fia problémája, de végig maradjon nyugodt. Magyarázza el neki, hogy nagyon bántotta, amikor a barátai előtt csúnyán beszélt Önnel, és kérje meg, hogy a jövőben kettesben beszéljék meg a problémákat.

Megeshet, hogy a férje véleménye különbözik az Önétől a büntetések tekintetében, de ennek ellenére érdemes együtt felállítani bizonyos szabályokat. Üljenek le, és beszéljék meg, hogy mi az a büntetés, ami mindkettejük szerint jogos. Ezután mondják el a fiuknak is, hogy melyek a szabályok, és milyen következményekre számíthat, ha megszegi azokat. Ha a fiuk szerint valamelyik szabály túl szigorú, beszéljék át, és egyezzenek meg bizonyos dolgokban. Például ha a fia hétköznap szeretne találkozni a barátaival, és Ön azt a szabályt állítja fel, hogy 10 órára legyen otthon, akkor ezt a fiának be kell tartania. Ám ha sikerül mindig pontosan hazaérkeznie, akkor kitolhatják ezt az időpontot 10:30-ig. Ám ha legközelebb 10:30 helyett 11-kor jön haza, akkor megint 10 óra lesz az elvárt időpont.

Jutalmazás és büntetés

Döntse el előre, hogy mivel fogja jutalmazni gyermekét a jó magavisletéért, és mivel büntetni őt. A legjobb büntetés az, ami a gyermeke viselkedéséből származik - például ha nem takarít ki maga után, akkor mielőtt elmenne a barátaival, ezt pótolnia kell. Ha ismét tiszteletlenül beszél Önnel a barátai előtt, akkor mondja el, hogy nem látja szívesen a barátait a házban, vagy, hogy nem találkozhat velük egy héten keresztül.

Ha tudja, akkor előre tájékoztassa gyermekét arról, hogy milyen következményekkel kell szembenéznie, ha megszeg egy szabályt. Ha valamilyen teljesen váratlan dolgot követ el a fia, mondja el neki, hogy ezért büntetés jár.

Ne teljesítse a fia kérését, ha tiszteletlen Önnel!

Ne fuvarozza el sehova, ne adjon neki zsebpénzt, ne főzze a kedvenc ételét. Tudassa vele, hogy nem kezelheti Önt ilyen módon.

Öt jele annak, hogy tisztelettel beszél tini gyerekével
Sok írás szól arról, hogy miért is nem jó az, ha a szülő tiszteletlenül beszél gyerekével, esetleg lenézi őt, csak azért, mert még fiatal. Ez nem helyes, sőt, kerülendő magatartás. Tovább a cikkhez

Segítsen a gyermeke a ház körül!

Nagyon fontos rávenni, hogy segítsen Önnek a ház körül. Sok szülő követi el azt a gyakori hibát, hogy mindent megcsinál a gyerekeik helyett. Ám egy háztartást vezetni rengeteg munka, és a tiniknek ebben segíteniük kell. Írjon egy listát az összes ház körüli teendőről, mutassa meg a listát, és engedje meg neki, hogy ő válassza ki a saját feladatait. Emlékezzen rá, ha gyermeke felnő, akkor muszáj lesz önmagáról gondoskodnia, így meg kell tanulnia főzni, takarítani, bevásárolni, mosni, stb. Ezek mind olyan készségek, melyekre egy egész életen át szüksége lesz. Gyermeke biztosan ki tudna porszívózni és hetente egyszer főzni a családnak.

A kamasz a férjének is segítsen pár dologban (pl. fűnyírás, kocsimosás stb.). Azok a tinik, akik házimunkát végeznek, sokkal jobb önértékeléssel rendelkeznek.

Tanuljon meg hatékonyan kommunikálni!

Ha úgy érzi, hogy nehezen fejezi ki magát, amikor a fiával beszél, próbálja az alábbi kifejezéseket használni - Úgy érzem, hogy... amikor... és szeretném, ha.... Ez segíteni fog abban, hogy nyaggatás nélkül fejezze ki önmagát és kéréseit.

Ne nyaggassa, ne kritizálja, ne vitatkozzon vele, ne parancsolgasson neki, ne ítélkezzen felette, ne adjon neki tanácsokat, ne próbálja megfélemlíteni, ... és így tovább. Ehelyett töltsön egy kis időt vele, és hallgassa meg, hogy mi történik a gyermeke életébe. Segítsen neki felfedezni, hogy milyen gondjai vannak, és hogyan tudná ezeket megoldani. Meg kell tanulnia a saját problémáit megoldani, hiszen erre is szüksége lesz ha felnő, és elköltözik otthonról.

A kamasz a felelős a saját iskolai feladataiért

Ha nem akar tanulni, akkor Ön sem nagyon fogja tudni erre rávenni. Tudassa gyermekével, hogy a döntésein a későbbi élete és karrierje is múlik. Próbálhatja motiválni és biztatni arra, hogy foglalkozzon azokkal a tantárgyakkal, amik érdeklik.

Fontos, hogy a fia megértse az iskolai munka értékét. Érdemes elbeszélgetnie például a vacsoraasztalnál arról, hogy mi mindent lehet kemény munkával elérni. Ám sajnos semmilyen trükk nem változtathatja meg a gyermeke munkamorálját, szorgalmát.

Ha be kell mennie az iskolába elbeszélgetni a fia viselkedéséről, vigye magával a gyermekét is, és vonja be a beszélgetésekbe. Adjon neki esélyt arra, hogy elmagyarázza, miért viselkedett úgy, ahogy. Biztosítsa gyermekét szeretetéről és támogatásáról, és segítsen neki arra is rájönni, hogy a problémája az egész jövőjére kihathat.

Apára is szüksége van

A kamaszoknak – nemtől függetlenül – szükségük van arra, hogy az édesapjuk férfi mintát mutasson nekik, és kijelölje, valamint betartassa a határokat. Biztos vagyok benne, hogy az Ön férje szereti a fiukat, ám nehezen viseli, ha gyermeke tiszteletlen. A fiának szüksége van egy apafigurára – aki időt tölt vele, és akitől tanulhat. A fiának szüksége van egy férfira, aki megmutatja neki, hogyan legyen férfi.

A férjének is következetesnek kell lennie abban, hogy mit vár el a fiuktól, és milyen viselkedést tolerál. A határokat pozitív és konstruktív dologként kell látnia. A férjének pedig apaként kell viselkednie, nem pedig legjobb barátként. A fiának szüksége van egy apamodellre, így ha ő és a férje sok időt tud egymással tölteni, az nagyon gyümölcsöző lesz gyermeke számára.

(KamaszPanasz)