tisztelet
#Szülőknek

Öt jele annak, hogy tisztelettel beszél tini gyerekével

2014.05.14.
1 perces olvasási idő

Sok írás szól arról, hogy miért is nem jó az, ha a szülő tiszteletlenül beszél gyerekével, esetleg lenézi őt, csak azért, mert még fiatal. Ez nem helyes, sőt, kerülendő magatartás!

Ahhoz, hogy bensőséges és bizalmas beszélgetést tudjon folytatni gyerekével, meg kell lennie a kölcsönös tiszteletnek. Íme, öt jele annak, hogy megfelelő mederben folyik a beszélgetés:

1. Mindketten ki szeretnék venni a részüket a beszélgetésből, jelen akarnak lenni fizikailag és szellemileg is. Akár mindennapi, akár komoly dolgokról legyen szó. Mindketten ki szeretnék fejezni a gondolataikat, az elképzeléseiket az adott dologról és elérni azt, hogy azok a gondolatok eljussanak a másikhoz.anya, fia

2. Ön az aktív meghallgatás módszerével áll hozzá, gyermeke pedig válaszol, reagál az Ön megnyilvánulásaira.

3. Habár a beszélgetés lehet fűtött hangulatú, de olyan hangnemben szólnak a másikhoz, ami érezteti vele a törődést és a szeretetet.

4. Ön képes visszakozni, meghátrálni, ha a gyereke nem akar a részletekről beszélni, személyes dolgait nem akarja Ön előtt feltárni.

5. Ön képes arra, hogy megengedje és elfogadja, ha a gyerekének az Önétől eltérő álláspontja, nézete van. Valamint nem próbálja a saját nézetét ráerőltetni a gyerekére.

Nézze át és gondolkodjon el, hogy a fenti dolgokból mennyi igaz az Ön és gyereke között folyó beszélgetésekre. Ha kevés, akkor törekedjen ennek megváltozatására!

(N. L., about.com)